Kiterítette lapjait a kormány: ezt tervezik a következő években Magyarországon!
Gazdaság

Kiterítette lapjait a kormány: ezt tervezik a következő években Magyarországon!

Portfolio
A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot a következő években - áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergenciaprogramban. A PM szerint a magyar gazdaság az egyik legnagyobb növekedést érheti el az Európai Unióban, bár az elmúlt évek tapasztalatai alapján épphogy az egyik leggyengébb teljesítményt mutatta a magyar gazdaság a régióban. Ráadásul a hiány és az adósság is sokkal kisebb mértékben csökkenhet a következő években, mint ahogy tavaly várták.

A Konvergenciaprogram 2024-ben 2,5 százalékos, míg 2025-ben 4,1 százalékos növekedést valószínűsít. Ez egybevág az Európai Bizottság és az IMF előrejelzésével is, miszerint hazánk jövőre az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet. A kormány céljainak megfelelően, a gazdaság fellendülésével a munkaerő iránti kereslet tovább élénkülhet, így a foglalkoztatottak száma továbbra is 4,7 millió fő felett alakulhat - írja a PM.

A növekedési előrejelzés nem jelent meglepetést, a kormány már korábban csökkentette az idei GDP-prognózisát, egy ideig ugyanis 4% körüli bővülést jeleztek előre. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok idén 2,4%-os, jövőre pedig 3,4%-os növekedést prognosztizálnak, vagyis inkább a 2025-ös növekedési várakozások kapcsán pesszimistábbak a szakértők.

A következő években is 4% körüli növekedést vár a kormány, és szerintük az EU élmezőnyében lehetünk, ami legalábbis érdekes annak tükrében, hogy az elmúlt években a régiós országok jobban teljesítettek, a fogyasztásban Bulgárián kívül mindenki elénk került, miközben a román bérek az árszinttel korrigálva megelőzték a magyar fizetéseket.

A kormány szerint az idei évben 4,5%-ra csökkentik az államháztartási hiányt a tavalyi 6,7%-ról, ami a második legmagasabb volt az EU-ban. A terv szerint jövőre 3,7%-ra, majd 2026-ra 2,9%-ra mérsékelik a deficitet. Emellett az államadósság mértéke a 2023 végi 73,5%-ról 2026-ra 70% alá csökkenhet.

A kormány már korábban 4,5%-ra emelte az idei, eredetileg 2,9%-os hiánycélt, miután egyértelművé vált, hogy ehhez drasztikus mértékű hiánycsökkentésre lenne szükség. A 4,5%-os deficitcél elérését is komoly kockázatok övezik, könnyen lehet, hogy ehhez is pótlólagos intézkedésekre lehet szükség. A tavalyi konvergenciaprogramhoz képest kevésbé ambiciózus a hiánycsökkentési pálya: amíg tavaly még 0,9%-os deficitet jósoltak 2027-re, addig most 2,4%-os hiányt vetítenek előre. A következő évekre nézve 1,5-1,8%-ponttal nagyobb hiányt jósolnak, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul az államadósság csökkentése sem lesz túl dinamikus: 2027-re 66%-os GDP-arányos deficitet várnak, egy évvel korábban még 56,3%-ost jósoltak ugyanarra az évre. Majdnem 10%-ponttal magasabb lesz tehát az adósság 2027-ben, mint ahogy egy éve várták.

"A kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett, ezért folyamatosan figyelemmel követi a költségvetés alakulását, ennek érdekében döntéseket is hozott: a kormány a hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben 2000 milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít" - írja a program. A PM szerint az újrainduló növekedés és az infláció mérséklése hozzájárul a költségvetés pozíciójának megerősítéséhez is.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Virág Barnabás Hitelezés 2024