Megugrott az Angliába vándorlók száma

Portfolio
2013-ban szeptemberig 212 ezer új bevándorló telepedett le hosszú távra az Egyesült Királyságban, ami jelentős növekedés az előző évhez képest a brit statisztikai hivatal szerint. Bár a britek főleg a bolgár és román bevándorlók beáramlásától tartanak, nagyobb részt olasz, spanyol, portugál letelepedők érkeztek.
532 ezer bevándorló érkezett 2013 szeptemberig brit földre és 320 ezren hagyták el az országot, a kettő egyenlege, a nettó migráció 212 ezer volt a most közzétett adatok szerint. Az 532 ezer érkezőből 218 ezren dolgozni, 176 ezren tanulni mentek (de például 66 ezren a családtagjukat követve érkeztek).

Olaszok, spanyolok, portugálok... és megint lengyelek

A nettó migráció nagy részét az Európai Unió felől jövők adták, kétszer annyian, 131 ezren mentek az EU-ból Angliába, mint egy évvel korábban. Érdekes azonban, hogy a 131 ezerből 60 ezer az EU15 országokból származik, ami lényegében az EU korábbi magországait jelentő csoport.

A társadalombiztosítási azonosítók igénylése alapján leginkább a spanyoloktól (52 ezren, 14 ezerrel többen, mint egy évvel korábban), olaszoktól (44 ezren, + 18 ezer), portugáloktól (30 ezren, + 10 ezer fővel) érkeztek többen. Az "újonnan" csatlakozott uniós országok közül (EU8) pedig a lengyelektől (111 ezer, 30 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban). Arányait tekintve az olasz igénylők száma ugrott meg leginkább, 67%-kal az egy évvel korábbihoz képest.

A magyarok száma nem ugrott meg

Magyarország felől nem volt jelentősebb megugrás az Angliába érkezők számában, 2013-ban 27 ezer tb-számot igényeltek magyarok, míg 2012-ben 22 ezret, azaz a növekedés 5 ezer fős. Ez persze csak közelítő szám, ráadásul el- vagy visszaáramlást a tb-számok alapján nem tudunk mondani. A tb-számok igénylése szerint a válság után indultak meg a magyarok Anglia felé, 2010-ben 15 ezren, 2011-ben 18 ezren igényeltek azonosítót, számuk minden évben picit emelkedik.

Már nőtt a bolgár és román bevándorlók száma

Bár csak 2014 januárjától nyitották meg teljesen a munkapiacot a bolgár és román bevándorlók előtt, 2013-ban már nőtt a számuk, 24 ezren érkeztek ebből a két országból, míg egy évvel korábban csak 9 ezren.

A bevándorlás harmadik egymást követő negyedévben növekszik szemmel látható módon, miközben a brit belpolitikában egyre hangosabbak a bevándorlásellenes hangok. A brit politikusok leginkább a bolgár és román tömeges bevándorlástól tartanak, és az Economist által korábban közzétett felmérésből is az derült ki, bár az elmúlt időszakban több olasz és spanyol érkezik az országba, a briteket jobban zavarja, ha kelet-európai bevándorlót látnak.

A friss számok ennek ellenére további muníciót szolgáltathatnak a bevándorlásellenességhez. Bár több korlátozást bevezettek, főleg a frissen érkezettek szociális rendszerhez való hozzáférését illetően, az nem valószínű, hogy ez visszatartaná a bevándorlókat. Az adatokból kitűnik, hogy többen vannak az érkezettek között azok, akik már megszerzett állásra mennek és majdnem feleannyian vannak azok, akik munkát keresni mennek oda.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF