Megduplázza villamosenergia-tároló kapacitását az Alteo

Portfolio
Az elektromos járművekhez kifejlesztett akkumulátorokat is felhasználja új energiatárolási projektjében az Alteo. A kazincbarcikai beruházás révén a cég pedig megduplázza tárolókapacitását, az autóakkumulátorok pedig fontos tapasztalatokkal szolgálnak majd a technológia továbbfejlesztésében. A rendszerszintű szabályozásba bevont összes hazai akkumulátoros villamosenergia-tároló infrastruktúra hozzávetőleg 60 százalékét az Alteo építette.

Az eredeti terveknek megfelelően zajlottak le az ALTEO „Különböző paraméterű akkumulátorcellákkal felépített tárolólétesítmény integrálása a villamosenergiarendszerbe” projektjének kivitelezési munkálatai. A Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén kialakított, 5MW/5MWh kapacitású villamosenergia-tárolót a napokban adták át hivatalosan, a projekt pályázati zárása pedig január 13-án várható.

A beruházás révén az Alteo villamosenergia-tárolási kapacitása megduplázódik

– közölte a cég a Portfolio-val. A vállalat az első, 6MW/4MWh kapacitású villamosenergia-tárolóját még 2018-ban hozta létre Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén. A mostani beruházás az országos rendszer viszonylatában is jelentős lépésnek számít, hiszen a rendszerszintű szabályozásba bevont összes hazai akkumulátoros villamosenergia-tároló infrastruktúra hozzávetőleg 60 százalékét a vállalat építette, üzemelteti és hasznosítja.

Ezer háztartás teljesítménye

A létesítmény tárolókapacitása összemérhető egy átlagos szélturbina 2-3 óra alatt megtermelhető maximális villamosenergia-mennyiségével, azaz nagyjából 2 átlagos háztartás teljes éves fogyasztásával. A teljesítmény, amelyen keresztül ez a tároló kapacitás elérhető pedig hozzávetőleg 1000 háztartás egyidejű maximális teljesítményének felel meg.

A mostani beruházással az Alteo – az automatikus frekvenciahelyreállítási tartalékkal (aFRR) összefüggő szabályozási képességének minőségi javítása mellett – az időjárásfüggő megújuló energiaforrások térhódítása miatt megugró kiegyenlítési igényekre keres innovatív, a körforgásos gazdaság keretrendszerébe illeszkedő megoldást. A lehetséges utak egyike az akkumulátoros energiatárolók létesítése.

Elektromos járművek akkumulátorai

Egyedülálló, hogy a kifejezetten a villamosenergia-rendszer energiatárolási feladataira fejlesztett akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártottak is szerepet kapnak

– mondta Luczay Péter, az Alteo termelésmenedzsmentért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese. Az új tárolórendszer üzemeltetése Luczay Péter szerint lehetőséget ad az vállalatnak, hogy valós körülmények között szerezzen releváns működési tapasztalatot az elektromos autókhoz gyártott akkumulátorok alternatív, a villamosenergia-rendszerben történő felhasználásáról is.

Az Alteo a Portfolio kérdésére közölte: a gépjárművekben alkalmazott és az energetika számára fejlesztett technológia alapjaiban nagyon hasonló. A Li-ion alapú tárolási technológiák működési elvét és az abban rejlő lehetőségeket relatív jól ismerjük.

Az igazi megválaszolandó kérdés a Li-ion technológiák hasznos élettartama, a terület legnagyobb kihívása pedig a használat módja és az élettartam közötti minél pontosabb összefüggés meghatározása. Az Alteo 2018-óta dolgozik ezen

– tette hozzá a cég.

Jelen fejlesztéssel együtt az ALTEO összesen 11MW/9MWh villamosenergia-tároló kapacitással rendelkezik. Ezzel Magyarországon piacvezető a villamosenergia-tárolási projektek megvalósítása és üzemeltetése területén.

A cikk megjelenését az Alteo Nyrt. támogatta.

Fotó: Shutterstock, Alteo

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF