Fontos bejelentések várhatók az idei Közgazdász-vándorgyűlésen

Portfolio
A közgazdász-vándorgyűlés a magyar közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája. A tanácskozást idén szeptember 22-23-án Szegeden rendezik meg. Hegedüs Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a Portfolio-nak az esemény kapcsán elmondta, hogy a közgazdász-vándorgyűlések nem csak a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciái, de fontos vitafórumok is: a szakmai egyeztetések platformjai, amelyek lehetőséget adnak az egyes témákban képviselt különböző vélemények ütköztetésére is.

A vándorgyűlések végén a tanácskozáson elhangzott legfontosabb megállapításokat, a jövőbeli gazdaságpolitikai lépésekre vonatkozó szakmai ajánlásokat,

a konferencia legfőbb üzeneteit a Magyar Közgazdasági Társaság megfontolásra eljuttatja a hazai gazdaságpolitika irányítóinak: a jegybank elnökének, a pénzügyminiszternek és az érintett minisztereknek.

Az előzetesen rögzített szekciókkal együtt három plenáris ülés és 27 panel keretében, mintegy 160 előadó részvételével olyan témákat vitatunk meg, mint a poszt-covid időszak, a szomszédunkban zajló háború és az energiaválság okozta gazdaságpolitikai kihívások, az uniós források kérdése, a pénz- és tőkepiacok aktualitásai vagy éppen a klímaváltozás egyre érezhetőbb következményei.

Hegedüs Éva Fotó: Portfolio

„A gazdasági döntéshozók és a magyar gazdaság kulcsszereplőinek a részvételével zajló szekciók, panelbeszélgetések során valamennyi fontos és aktuális témát megvitatnak a résztvevők. Meggyőződésem szerint igazi szakmai viták zajlanak majd, amelyek eredményeképpen az idei vándorgyűlést követően is megszületik majd egy többoldalas javaslatcsomag a konferencia főbb megállapításairól, amelyet megfontolásra elküldenek a kormányzati szerveknek. Korábban több példa is volt arra, hogy egy aktuális válsághelyzet idején – mint amilyen például a COVID-járvány időszaka volt – a magyar közgazdászokat tömörítő MKT által megfogalmazott szakmai javaslatok hasznosultak, több elemüket elfogadta és megvalósította a kormányzat” – tette hozzá Hegedüs Éva.

Az idei rendezvényen várhatóan mintegy 600 közgazdász vesz majd részt itthonról és a határokon túlról.

Az idei, 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden előadást tart Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter is. A Portfolio munkatársai a helyszínről tudósítanak a következő napokban.

Címlapkép: Getty Images

A cikk megjelenését a Gránit bank támogatta.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF