Újbudát összekötik Újpesttel - Bejelentették a legújabb fonódó villamost

Portfolio
A BKK bejelentése alapján a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton visszaépítik a villamosvágányokat, így összekötik az észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a dél-budai 47-49-es villamosvonalakat, amelyek összekapcsolásával napi utazások száma várhatóan 100 ezerről 160 ezerre növekszik, miközben a belváros autóforgalom napi kétezerrel csökkenhet - írja a 444.hu.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton visszaépítik a villamosvágányokat. Ennek eredményeképpen összekapcsolásra kerülnek az észak-pesti 12-es és 14-es villamosok, amelyek jelenleg a Lehel térig közlekednek, valamint a dél-budai 47-49-es villamosok, melyek a Deák térig járnak.

A BKK szerint ez a lépés növelni fogja az utazások számát ezen a vonalon, naponta 100 ezerről 160 ezerre emelkedhet az utasforgalom.

A közlekedési társaság előrejelzése szerint a belváros autóforgalma naponta kétezerrel csökkenhet, míg az észak-pesti térségből történő eljutás ideje a Nyugati térhez 3-6 perccel rövidülhet.

A főváros és az érintett kerületek már lefolytatták az első egyeztetéseket, és megkezdődött a tervezés előkészítése. A BKK várakozása szerint a tervezési szerződést még az év második felében, valószínűleg annak utolsó negyedévében köthetik meg. Amennyiben minden gördülékenyen halad, 2027-re elkészülhet az a kiviteli és tenderdokumentáció, amely alapján kiírható lesz a kivitelezési közbeszerzés.

Amikor arról érdeklődtek, hogy mennyibe kerül majd a tervezés és kivitelezés, a BKK azt válaszolta, hogy nem kívánnak még becsült összeget sem közölni, mivel ez torzíthatná a versenyt. Hozzátették, hogy mivel még nincsenek konkrét tervek, ezért nehéz lenne megmondani a kivitelezés pontos költségét.

Az újjáépítés során összesen 2,3 kilométernyi új villamosvágány jön létre hat új megállóval együtt.

Kiemelt figyelmet kap majd a Nyugati tér térsége is: itt két új megállót terveznek létrehozni, továbbá elbontásra kerül a felüljáró és felújításra az aluljáró.

A BKK tájékoztatása szerint a villamosvágányok építésének térségében, vagyis a Lehel és a Deák terek között „faltól falig” megújul a közterület.

Az új, fonódó villamosvonal 22 kilométer hosszú lesz.

Címlapkép forrása: MTI/Róka László

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF