Friss elemzés érkezett a Richterről: 30 százalékkal többet érhet a papír
Üzlet

Friss elemzés érkezett a Richterről: 30 százalékkal többet érhet a papír

Portfolio
12 640 forintos célárat adott a Richterre a K&H Értékpapír anyavállalatának számító Patria Finance, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent – derül ki friss elemzésükből.

Az elemzés kiemeli, hogy sok változáson ment keresztül az elmúlt negyedévekben a Richter, még ha a sztori alapvetően nincs is most a befektetők fókuszában. A romániai egység eladása jelentősen megváltoztatja az eredménykimutatás szerkezetét, és a gyógyszergyártás fókuszterülete is hangsúlyosabbá válik a befektetők számára, kiemelve a biotechnológiai üzletágat. A Vraylarral kapcsolatban sok volt a jó hír, a termékből származó bevétel dinamikusan növekszik, és a nőgyógyászati szegmensben is vannak érdekességek, voltak viszont negatív tényezők, mint a 2022 végén bejelentett újabb adó, és a forint árfolyamának volatilitása, ami tavaly épp rontotta a számokat.

A Patria Finance várakozása szerint 2023-2028 között durván 54 százalékkal nőhetnek majd forintban számolva a bevételek, ez éves átlagban 9 százalékos dinamikát jelent. Ha csak a gyógyszergyártást nézzük akkor inkább 10 százalék körüli éves növekedési ütem várható. A neuropszichiátriai szegmensnél a Vraylarnak köszönhetően dinamikus növekedés jöhet, 2028-ra duplázódhatnak a bevételek a tavalyi évhez képest forintban. A nőgyógyászati szegmensben a Richter ambíciója az egyre erősebb jelenlét, pár éven belül már a 400 milliárd forint körüli szintet érheti el a bevétel, és további pozitívum, hogy a szegmensben a földrajzi régiók nagyobb diverzifikáltságot tesznek lehetővé. Az általános készítmények és a biotechnológia kapcsán is további növekedésre lehet kilátás, előbbinél azonban alacsonyabb növekedési ütem várható, míg utóbbinál a bevételeken belüli súly lehet alacsony, és felvásárlási bejelentések segíthetnek akár az elemzés szerint.

A bevételek dinamikus emelkedésével együtt a költségekre is hasonló trendek várhatók, a bruttó fedezeti szint 70 százalék környékén stabilizálódhat. A k+f költségek növekedhetnek, viszont az extra adóterhek a jövőben már a lentebbi sorokon szerepelnek, ami az üzemi eredményben jelent változást. Erősödő profitot vár a Patria Finance, és a Vraylar eladások mixen belüli növekedése segíthet a marzsok emelésében, a tiszított EBIT-marzs az előrejelzési időszak végére meghaladhatja a 37 százalékot.

A nettó profit dinamikusan emelkedhet a következő években, évente átlagosan 18 százalékos bővüléssel számol az elemző 2028-ig.

Az elemzés 12 640 forintos 12 havi célárat fogalmazott meg a növekvő bevételek és profitszámok miatt, és hozzáteszik, hogy ebben konzervatív módon a 2029-ben lejáró Vraylar-szabadalom kockázata is szerepet kapott, ugyanakkor a következő években még jelentős cash-flow termelés várható a terméktől a royalty bevételek miatt. Az elemző kiemeli, hogy relatív árazás alapján nem tűnik drágának a részvény, 12 havi előretekintő P/E ráta az elmúlt években már csak 7-9 között mozgott, és ebből is mintha kiesett volna lefelé a részvény az utóbbi időben. Ez a szűk versenytársakhoz, vagy akár az európai gyógyszeriparhoz képest is korábban nem látott mértékű diszkontot jelent, ami a fundamentumok alapján nem tűnik indokoltnak.

A Richtert követő elemzők átlagos célára jelenleg 10 992 forint, a medián célár pedig 11 340 forint a gyógyszergyártó papírjaira a Refinitiv adatai szerint, és a nyolc elemzőből hatan vételre, ketten tartásra javasolják a Richtert.

A 12 640 forintos célár jelenleg a legmagasabb az elemzői célárak között a Refinitiv gyűjtése szerint, és a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ebrahim raisi