Moszkvai terrortámadás: telefonon beszélt Putyin és a tádzsik elnök

Portfolio
Emomali Rahmon, Tádzsikisztáni elnöke telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfővel vasárnap. Ebben elítélte a moszkvai koncertterem elleni támadást, amelyet - orosz források szerint - tádzsik állampolgárok követtek el - írja a Moscow Times.

Az orosz hatóságok csak annyit közöltek, hogy a pénteki támadás után letartóztatott négy gyanúsított külföldi állampolgár, Tádzsikisztán pedig visszautasította az első állításokat, miszerint állampolgárai is érintettek voltak.

A terroristáknak nincs állampolgárságuk, nincs hazájuk és nincs vallásuk

- mondta Emomali Rahmon elnök Putyinnak a telefonbeszélgetés során. Ezt a tádzsikisztáni elnöki hivatal közölte.

A nyilatkozat nem tartalmazott közvetlen utalást a lövöldözők állampolgárságára vonatkozó jelentésekre.

Az Iszlám Állam terrorszervezet, amely magára vállalta a támadást, aktív Tádzsikisztánban is, a közép-ázsiai országnak közös határa van Afganisztánnal.

A Kreml vasárnap közölte, hogy a két vezető megállapodott a terrorizmus elleni közös erőfeszítéseik "fokozásáról".

Szombaton a tádzsikisztáni külügyminisztérium azt mondta, hogy az állampolgárainak részvételéről szóló jelentések "hamisak". A belügyminisztérium azt is közölte, hogy az orosz médiában eredetileg megnevezett személyek közül ketten a támadás idején Tádzsikisztánban tartózkodtak.

11 embert tartóztattak le a támadás miatt, köztük a négy feltételezett fegyverest, akik Putyin szerint Ukrajnába próbáltak menekülni.

Címlapkép forrása: Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF