Az amerikai pénzügyminiszter Kína fejére koppintana

Portfolio
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elmondta, hogy egy közelgő látogatásán nyomást kíván gyakorolni Kínára az ipari kapacitásának növelésével kapcsolatban, amely torzítja a világgazdaságot – írja a Bloomberg.

A kínai túlkapacitás torzítja a globális árakat és termelési mintákat, és árt az amerikai cégeknek és munkavállalóknak, valamint a cégeknek és munkavállalóknak szerte a világon

- mondta Yellen a szerdán Georgiában tett látogatásán. "A Kínával folytatott korábbi megbeszéléseink során felvetettük a túlkapacitás problémáját, és tervezem, hogy a következő ottani utam során is a megbeszélések egyik fő témájává teszem."

Yellen a georgiai Norcrossba látogat, hogy bemutassa egy amerikai napelemgyártó üzem újranyitását, amelyet 2017-ben zártak be a piacot elárasztó olcsó import nyomására. Kína ma uralja a globális napenergia-ipart, miután évek óta politikai támogatásban részesíti a hazai vállalatokat.

Kína iparpolitikai öröksége jelentős túlberuházáshoz vezetett olyan termékekben, mint az acél és az alumínium, ami segítette az ország termelését és foglalkoztatását, de a világ többi részén zsugorodást okozott az iparban - mondta Yellen.

Most azt látjuk, hogy a többletkapacitás olyan új iparágakban épül ki, mint a napenergia, az elektromos autók és a lítium-ion akkumulátorok

- mondta Yellen.

Az amerikai pénzügyminiszter várhatóan második útjára indul Kínába, amióta Washington és Peking ismét magas szintű diplomáciai kapcsolatot folytat.

Mivel a kínai ingatlanszektor válsága erőteljesen hátráltatja a növekedést, Hszi Csin-ping elnök és hadnagyai a feldolgozóipart helyezik előtérbe. Az "új három" növekedési hajtóerő, az elektromos járművek, az akkumulátorok és a megújuló energiaforrások, valamint a fejlett technológiájú félvezetőgyártás kiemelt figyelmet kaptak.

Peking lépései nem csak az amerikai döntéshozókat nyugtalanították. Az Európai Unió ebben a hónapban további vámok kivetése felé mozdult el a blokkba érkező kínai elektromos autókra, arra hivatkozva, hogy a pekingi kormányzat illegális pénzügyi támogatást nyújt az iparágnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF