Bejelentették: több mint 300 újfajta katonai járművet szerez be a Honvédség

Huszák Dániel
Újfajta 4x4-es katonai jármű fejlesztése, gyártása és a Honvédségen belüli rendszeresítése indul meg Magyarországon – jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy mai sajtóeseményen. Több mint 300 új katonai járművet kapnak majd a magyar katonák, a projekt alapját a török Nurol Makina adja a Rheinmetall bevonásával továbbfejlesztett járműcsaládnak. A típus Gidrán névre hallgat.

Még 2018-ban indult meg újfajta 4x4-es katonai járműcsalád beszerzése a Honvédség számára, a Nurol Makina török védelmi vállalattól első körben 10 darabot vásárolt a magyar haderő. Mind a 10 jármű már Magyarországon van.

A 10 jármű a Nurol Makina Ejder Yalcin nevű MRAP-jének hazai igényekre konfigurált változata, itthon Gidrán néven kerülnek rendszeresítésre. A magyar elvárások szerint német gyártmányú szenzorrendszerekkel és kommunikációs rendszerekkel vannak felszerelve.

A most érkezett katonai járművek beszerzése része egy nagyobb, 300 darab 4x4-es rendszeresítésére irányuló projektnek, melynek célja a Honvédség felszerelése egy következő generációs, páncélvédett, többcélú katonai járműcsaláddal.

Az első negyven 4x4-es járművet még Törökországban gyártják le a hazai igényeknek megfelelően átalakítva, viszont a továbbiakat már Magyarországon, a Rheinmetall mérnökeinek bevonásával. Ez azt jelenti, hogy

kb. 260-280 jármű készül majd Magyarországon a honvédség részére a rheinmetall és magyar mérnökök bevonásával.

Úgy tudjuk, a Gidrán névre hallgató katonai járműveket exportra is szánják majd, ahogy ez a lehetőség felmerül az összes többi hazai gyártmányú katonai jármű és kézifegyver esetén is.

Az Ejder Yalcin hazai változata mellett egy másik típus, az NMS 4x4 / Yörük származékának gyártására is sor kerül Magyarországon. Egyelőre az nem világos, hogy mindkettő Gidrán néven fut-e majd itthon, Maróth Gáspár a Portfolio-nak elmondta: elképzelhető, hogy a Gamma Műszaki Zrt-vel egyeztetve megörökli majd a Komondor nevet a projekt.

A Rheinmetall és a beszerzésért felelős HT Division megállapodása a Nurol Makinával pénteken történt meg, erről itt írtunk:

A Gidránok Rheinmetall-lal közösen történő gyártása kutatás+fejlesztési komponenst is tartalmaz majd, mindkét tevékenységre itthon kerül majd sor. A gyártás és fejlesztés helyszíne Kaposvár lesz.

Hosszabb távon a Gidránok megkaphatják a Rheinmetall továbbfejlesztett tornyait is, melyet szintén Magyarországon gyárthatnak majd. 

Maróth Gáspár elmondta: felmerült korábban az MRAP-kategóriában amerikai katonai járművek rendszeresítésének lehetősége is, illetve látókörbe került a Gamma Komondorja is. Azért vetették el mindkettőt, mert ár / érték arányban a török katonai járművek jobb alapot adtak egy újfajta MRAP-projekthez.

Az újfajta 4x4-esek széles körben rendszeresítve lesznek a Honvédség kötelékén belül támogatói szerepkörbe, az első járművek a tüzérséget segítik majd.

Fotó: Gidrán katonai járművek Magyarországon. Forrás: HM Zrínyi Nonprofit Kft.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF