Gyanús hajót fogott el az amerikai haditengerészet

MTI
Az amerikai haditengerészet a hétvégén elfogott és átvizsgált egy Iránból érkező hajót, fedélzetén negyven tonna olyan műtrágyával, amelynek összetevőiből robbanóanyagot lehet készíteni - közölte a Bahreinben állomásozó Ötödik Flotta.

A tájékoztatás szerint a hajót egy olyan útvonalon tartóztatták fel, amelyet a jemeni kormányellenes húszi lázadók használnak fegyverek beszerzésére.    

Ugyanezt a hajót egy évvel ezelőtt már elfogták, akkor több ezer fegyvert találtak a fedélzetén. Ez alkalommal az Ománi-öböl nemzetközi vizein észlelték haladását.    

Fedélzetén negyven tonna karbamidos műtrágyára bukkantak, olyan vegyi anyagra, amelyet mezőgazdasági célokra, de robbanóanyagok előállítására is fel lehet használni - tette hozzá az amerikai haditengerészet.

A térségben, ahol elfogták, folyamatos a feszültség a Jemenben több éve tartó polgárháború és az azzal összefüggésben lévő nemzetközi konfliktus miatt. A 2014 augusztusa óta dúló háborút a síita húszik a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erőkkel vívják, a kormánycsapatokat Szaúd-Arábia vezetésével nemzetközi koalíció segíti 2015 óta.    

A koalíció és szövetségesei, köztük az Egyesült Államok rendszeresen azzal vádolják Iránt, hogy katonai eszközökkel támogatja a húszikat. Ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak "elvi támogatást" nyújt a felkelőknek.

Címlapkép forrása: Farshid-M. Bina/picture alliance via Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF