A Kreml cáfolja a francia elnök szavait: semmilyen egyezség nem köttetett Putyin és Macron között

Portfolio
A Kreml kedden visszautasította Emmanuel Macron francia elnök azon állítását, miszerint hétfői moszkvai találkozójukon megegyeztek volna Vlagyimir Putyin orosz államfővel abban, hogy nem eszkalálja tovább az ukrajnai helyzetet. Az orosz vezetés szerint Párizs nem a NATO vezetője, így nem is tud semmilyen egyezséget kötni Moszkvával – írja a Business Insider.

Macron hétfői moszkvai találkozója után kedden Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, ahol a sajtótájékoztatón kijelentette: Putyin azt mondta neki, nem fogja kezdeményezni az ukrajnai helyzet eszkalációját.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor aznap újságíróknak azt mondta, Moszkva és Párizs nem tud ilyen egyezséget kötni. Ez egyszerűen lehetetlen – nyilatkozta Peszkov, hozzátéve:

Franciaország vezető országa az EU-nak, tagja a NATO-nak, de Párizs nem a főnök ott. Ebben a blokkban egy teljesen más országnál van a kormányrúd. Szóval miről beszélünk?

Zelenszkij a keddi sajtótájékoztatón szintén kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szóbeli ígéret történt volna a deeszkalációra.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat Moszkvában 2022. február 7-én. MTI/AP/Pool/Szputnyik

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF