Fennáll a gyanú: laborszökevény lehet a koronavírus

Portfolio
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új kórokozók eredetét vizsgáló tanácsadó csoportja (SAGO) egy elemzést tett közzé a világjárványt okozó SARS-CoV-2 lehetséges eredetéről. A szakértők szerint több verzió is elképzelhető, így az is, hogy a pusztító vírus egy vuhani laboratóriumból „szökött ki”. Az előzetes jelentés ezért további vizsgálatokat sürget, és kéréssel fordult a kínai vezetés felé.

27 ország tudósai alkotják azt a tudományos tanácsadó csoportot (SAGO), amely az új kórokozók eredetének vizsgálatára jött létre tavaly a WHO munkáját segítendő. A vizsgálat első eredményeiket most publikálták - vette észre az Index.

Az elemzés célja, hogy a történtek alapos megértése által megelőzhető legyen egy újabb világjárvány. A szaktudósi csapat első lépésben nem végzett saját vizsgálatokat, csupán kielemzett minden eddigi kutatást

  • a genetikai variációkról,
  • a terjedési mintázatokról
  • és a vírus valószínűsíthető eredetéről.

Friss tanulmányuk egy hosszabb folyamat kezdete, amely kijelöli a vizsgálódás irányait. Ezek között szerepel a laborszökevény-elmélet is, mivel meglátásuk szerint még mindig „kulcsfontosságú adatok hiányoznak” a világjárvány kitörésének tényleges körülményeiről.

Marietjie Venter, a SAGO vezetője újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy továbbra is az állati eredet tűnik valószínűbbnek, viszont a denevérekben található koronavírusok és az emberről emberre terjedő változat között akkora az eltérés, hogy arra mindenképpen magyarázatot kell találni. Hozzátette:

lehet, hogy arról a bizonyos vuhani piacról származtak a fertőzött denevérek, de akkor is kérdés marad, hogy oda vajon honnan kerültek.

A tanulmány szerzői levélben fordultak a kínai kormányhoz azzal a kéréssel, hogy december elejéig bocsásson rendelkezésükre minden ottani adatot és elemzést a járvány kezdeti szakaszáról – hogy ezek ismeretében folytathassák munkájukat. Kína erre még nem, de a kutakodás irányára máris reagált: külügyi szóvivőjük visszautasította „a politikailag motivált hazugságokat és célozgatásokat”.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF