Egymás után érkeznek a bejelentések – Most a világ egyik legjobb önjáró lövegét ajánlották fel Ukrajnának

Portfolio
Több ukrajnai forrás, így a Kyiv Independent is megírta azt, hogy Svédország a Norvégiával közös fejlesztésű Archer önjáró lövegeket is felajánlotta Ukrajnának. Az Archer több szakértő szerint is a kategóriájának egyik, ha nem a legmodernebb fegyvere.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök január 9-én jelentette be azt, hogy „végső fázisában van” a fegyverek átadása, melyre mindeddig azért nem került sor, mert az önjáró lövegek „nem szerepeltek Ukrajna kívánságlistájának élén”.

Az Archer családot a kétezres évek második felében fejlesztette ki Svédország és Norvégia, szolgálatba 2012-ben állt. A fegyver a NATO sztenderdnek számító összes 155 mm-es lőszer tüzelésére alkalmas, maga a löveg pedig egy teljesen automatizált toronyban kapott helyet, így a személyzetnek nem kell minden lövés után kézzel újra töltenie a fegyvert.

Az Archer erényeit jól mutatja az, hogy a külföldi gyártmányú eszközök hadrendbe állításától mindig ódzkodó Egyesült Államok is gondolkozik azon, hogy vásárol a fegyverből.

Azt egyelőre nem lehet biztosra tudni, hogy Kijev hány Archert fog kapni, mivel Svédország is csak 72 darabbal rendelkezik jelenleg.

Az ukrán csapatok a tapasztalatok szerint rendkívül hatékonyan alkalmazzák a nyugati hatalmak által rendelkezésükre bocsátott tüzérségi eszközöket: a már-már legendás státuszra szert tevő amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetők mellett a német PZHB-2000-es, a francia Caesar és a lengyel Krab SPG-k is komoly veszteségeket okoztak az orosz csapatoknak.

A Volvo A30D kasznira szerelt Archer rendszer érdekessége az, hogy el van látva a norvég gyártmányú M151 Protector távirányítású fegyverrendszerrel is, mely korlátozott önvédelmi képességekkel is felruházza a járművet. A Protector lényegében egy távirányítású fegyverállvány, amelyre a NATO által használt legtöbb támogatófegyver, így több géppuska, gránátvető, vagy rakétavető is felszerelhető.

Címlapkép: a svéd hadsereg Archer önjáró lövege egy amerikai hadgyakorlaton 2021-ben, Indiana államban. A címlapkép illusztráció, forrása: Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF