Viharos sebességgel lobbant lángra a háború: Amerika ősellenségei támadták meg a nukleáris hatalom területét

Portfolio
Nem maradt sokáig adós a válasszal Afganisztán, miután ma hajnalban Pakisztán légicsapásokat indított a terület ellen – írja a Reuters.

Egyre jobban elharapódzik a konfliktus a két iszlám ország között, miután a fegyveres akciókat indítottak egymás területei ellen.

Iszlámábád azzal vádolja a szomszédos tálibokat, hogy a menedéket adnak olyan fegyvereseknek, amelyek rendszeresen intéznek támadásokat Pakisztán területe ellen. Korábban hét katona vesztette életét egy öngyilkos merényletben, amelyet a gyanú szerint a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) fegyveresei követtek el. Ezt követően a pakisztáni kormány kemény választ ígért a lázadóknak.

Ma hajnalban lépett az iszlám atomhatalom légiereje, csapásokat intéztek a felkelő mozgalom bázisai ellen. A kabuli tálib vezetés szintén támadással fenyegette meg délkeleti szomszédját, amire mindössze órákat kellett várni. Beszámolók szerint az afgán erők válaszul nehézfegyverekkel lőtték hétfőn a pakisztániak állásait: a támadásban összesen nyolc katona vesztette az életét.

Az Afganisztáni Iszlám Emírség nem engedi meg senkinek, hogy afgán területet használva veszélyeztesse a biztonságot

– mondta Zabiullah Mudzsahid, a tálib kormányzat szóvivője egy nyilatkozatban. Azt is hozzátette, hogy Iszlámábád légicsapásaiban gyerekek és nők vesztették az életüket. A pakisztáni kormány egyelőre nem erősítette meg a híreket.

Az újabb támogatás azzal fenyeget, hogy nagyszabású háború robban ki Pakisztán és az iszlamista tálibok között.

A címlapkép illusztráció, azon a pakisztáni szárazföldi erők katonái gyakorlatoznak. Címlapkép forrása: John Moore/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF