Sorra ürülnek ki a börtönök Oroszországban, egyetlen ok áll mögötte

Portfolio
A Sky News az orosz Kommerszant nyomán arról ír, hogy Szibéria egy régiójában több börtönt is bezártak, mivel annyi elítéltet toboroztak már a fegyintézetekből az ukrajnai frontra, hogy egyszerűen nem maradt elég fegyenc.

Mark Gyenyiszov, a Krasznojarszki terület emberi jogi biztosa a riportban azt mondta, számos intézményt készülnek bezárni a régióban.

Megjegyezte,

a fegyencek számában bekövetkező egyszeri nagy visszaesés a „különleges katonai műveletnek”, vagyis az ukrajnai háborúnak tudható be.

A fegyencek háborús toborzását még Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport néhai vezetője kezdte el 2022 őszén. A Wagnerbe felvett, majd a „húsdarálóba” bedobott elítéltek tömegével haltak meg Bahmut ostrománál, de hozzájárultak a város bevételéhez, ami a 2023-as év legnagyobb orosz sikere volt.

Miután Prigozsin kiesett a pikszisből, az orosz védelmi minisztérium kezdte el toborozni a fegyenceket a reguláris erőkbe. Az elítéltekből büntetőzászlóaljakat, „Storm Z” és „Storm V” fantázianevű alakulatokat hoztak létre, amelyek tagjait szintén „ágyútöltekként” használják a harcokban.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF