Történelmi veszteség: megsemmisült az első Themis UGV Ukrajnában

Portfolio
Megsemmisült az első Themis típusú vezető nélküli katonai jármű (UGV) Ukrajnában – adja hírül több független, háborúval foglalkozó blog. Nem kizárt, hogy ez az első UGV-veszteség is a háború során.

A Themis-szel egy orosz kamikaze-drón végzett, az esetről felvétel is megjelent. A gép láthatólag szállító konfigurációban működött, de nem volt rajta rakomány.

A repülő drónok a háború kezdete óta fontos szerepet játszanak mindkét oldal katonai műveleteiben, Ukrajna pedig egyre több tengerészeti drónt is használ. Vezető nélküli szárazföldi  járműveket viszont még mindig ritkán látunk a harcmezőn, ennek fő oka, hogy a gépeket nagyon nehéz irányítani.

A Themis (Tracked Hybrid Modular Infantry System – Lánctalpas Hibrid Moduláris Gyalogsági Rendszer) UGV az észt Milrem robotics terméke, 2015 óta kísérleteznek vele. Kétféle konfigurációban működik: az egyik platform sebesültek mentésére, utánpótlás szállítására való, a másik robbanószerek és aknák hatástalanítására használatos. Ukrajna 14 Themist kapott a német Krauss-Maffei Wegmann vállalattól.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF