Elszállt a pécsi reptér

Portfolio
Hat évvel ezelőtt, a 2006-os választások előtt került átadásra a Pécs melletti pogányi repülőtér. A projekt közel hárommilliárd forintból valósult meg, és a fennállása óta alig kihasznált létesítményt könnyen lehet, hogy a bezárás fenyegeti, írja a Magyar Nemzet.
Pécs városa évente közel 100 millió forint működési támogatást nyújt a tulajdonában lévő Pécs-Pogányi Repülőtér Működtető Kft.-nek, amely üzemelteti a hitelből megvalósult légikikötőt. A Magyar Nemzet információ szerint a működési támogatás mellett további 100 millió forint közpénz az is felemészt, amit az építés miatt felvett hitel törlesztésére kell fordítani.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere a lapnak elmondta, hogy az idén dönteni kell arról, hogy érdemes-e 100 milliót elkölteni, lehet-e a szolgáltatások bővítése mellett kevesebb pénzből is működtetni a repülőteret. Ezt szakértőkkel vizsgáltatják, és ha "minden kötél szakad", akkor az év végén "lakatot is tehetnek rá".


Nagyobb térképre váltás

Az önkormányzat ugyan évek óta próbál befektetőt találni, de az érdeklődésen túl senkivel sem jutnak. A város legutóbbi közgyűlésén pedig már felmerült a létesítmény bezárásának lehetősége is. Az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője, Kővári János pedig egyenes úgy fogalmazott, hogy "el kellene azon is gondolkodni, hogy birkanyájat legeltessenek-e rajta."


A reptéren a tavalyi évben mindössze hétezer utas fordult meg, ami még a 2010-es évi számokhoz képest is 15%-os csökkenés, annak ellenére, hogy előzetes kalkulációk szerint a fenntartható üzemeléshez már 2011-ben százeres forgalomra lett volna szükség. A repületeret üzemeltető cégnél pedig több tíz millió forintos megtakarításokat is eszközöltek elbocsátásokkal, a működési költségek megvágásával, valamint szezonális nyitva tartás bevezetésével.

2006-ban bővítik a pogányi repülőteret.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF