Újabb fordulat a hányattatott sorsú Rác fürdő ügyében

Portfolio
Elrendelte a bíróság a Rác Nosztalgia Kft. felszámolását, aminek következtében az állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezébe került a komplexumot újjáépítő mindkét cég - írja a Világgazdaság.
A fővárosi Rác fürdőt és a hozzá tartozó hotelt annak idején 9 milliárd forintból újították fel, de már hatodik éve üresen áll. A kormány még augusztusban elrendelte a Rác Beruházó Kft. felszámolását, a két társaságot pedig kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította.

Júliusban még azt lehetett hallani, hogy egy kínai befektető fogja megvásárolni majd megnyitni a fürdőt, ez azonban végül nem történt meg. Hat évvel ezelőtt a főváros magánbefektetőkkel együtt újította fel az épületet, melynek során a 750 milliós állami támogatáson túl a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. további 7 milliárd forintnyi hitelt adott, a magánbefektetők pedig 1,5 milliárd forinttal szálltak be. A bank azonban felmondta a kölcsönszerződést, így a két cég 2012-ben csődöt jelentett. A főváros és a magánbefektetők csődegyezséggel próbálták rendezni a helyzetet, de ez végül nem sikerült, így a Fővárosi Közgyűlés tavaly nyáron kezdeményezte a két cég felszámolását.

A fürdő és a mellette lévő 67 szobás hotel tehát a használatbavételi engedélyek ellenére egy napot sem volt nyitva, a rekonstrukció óta az állaga is romlani kezdett, így a becslések szerint a megnyitásához további egymilliárd forint lenne szükséges.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF