Hova tovább hazai újlakás piac?

Portfolio
Az ingatlanpiacon a magas infláció mellett az élet zavartalanul folytatódik, az új lakások árai a Budapesti Lakáspiaci Riport szerint újfent nagyot emelkedtek és új rekordokat is állítottak be mind átlagáron, mind átlagos négyzetméteráron. A Portfolio által megkérdezett lakáspiaci szakértők véleménye szerint a budapesti használt lakásoknál az országos átlagnál kisebb ütemben emelkedhetnek az árak, azonban az új lakásokat tekintve Budapesten nem is várható árcsökkenés, sőt, 10 százaléknál nagyobb ütemű lehet a drágulás. Magyarországon kevés a jó minőségű újépítésű vagy újszerű, esetleg felújított lakás, nagyobb a kereslet, mint a kínálat, mindez szintén hatással van az árakra. Az újlakás piacon megjelenő keresletet a Duna Terasz ingatlanokat fejlesztő D&B Ingatlanfejlesztő Csoport ügyvezetőjével elemezzük.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport támogatta.

A XIII. kerületben számos lakóingatlan-fejlesztés zajlik jelenleg, ezek közül nemcsak kerületi szinten, hanem országosan is egyedülálló a Foka-öböl közelében megvalósuló Duna Terasz Grande, ahol egyszerre, egy időben a legtöbb lakás épül Magyarországon.

Tóth Csaba, a Duna Terasz ingatlanokat fejlesztő D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport ügyvezetője a Portfolio-nak elmondta, hogy a projekt kezdete óta intenzív érdeklődést tapasztaltak, amely márciusban tovább fokozódott.

„Normál körülmények között is jellemző a műszaki készültség előrehaladtával az élénkülő kereslet, ez érezhetően megjelenik az ütemtervnek megfelelően épülő Duna Terasz Grande esetében is. Az elmúlt időszakban az érdeklődőink köre tovább bővült a hitelkamatok emelkedésére és a növekvő inflációra megmozduló befektetői csoportokkal, valamint azon vevőkkel, akik az állami ösztönzők hatására vagy a Zöldhitel rendkívül kedvező feltételeire reagálva az ingatlanvásárlásukat előre hozták” – tette hozzá az ügyvezető, aki elárulta, hogy a projekten az értékesítettségi arány magasabb, mint 80%.

Milyen lakásokat keresnek leginkább a vásárlók?

“A jelenlegi állami ösztönzők hatására észrevehetően megnőtt a kereslet a 3 vagy több szobás ingatlanok iránt, melyet változatos lakáskínálattal szolgálunk ki. Mi az átlagosnál több ilyen kategóriájú otthont tervezünk a projektjeinkbe, nincs ez másképp a Duna Terasz Grande esetében sem, hiszen a környezeti adottságoknak köszönhetően - nagy zöld területek, Duna-parti sétány közelsége – ez egy rendkívül ideális helyszín egy család számára. “ - jelezte Tóth Csaba.

A D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport által megrendelt Ingatlan.com kutatás alátámasztja a kereslet növekedését a 70 nm fölötti lakáskategóriában ezen a területen.

E szerint a 13. kerületi újépítésű piacon az idei évben az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma 3 százalékkal emelkedett az előző év első negyedévéhez képest, míg a 70-139 négyzetméteres otthonok keresőtábora 6 százalékkal bővült. Ez a lakáspiac utolsó békeévének számító 2019-es év első negyedévéhez viszonyítva 7 százalékos növekedést jelent.

Fotó: DTG

„Tapasztalatuk szerint a covid után a vevői preferenciák átalakulóban vannak, az érdeklődők előnyben részesítik az olyan 70 nm-nél nagyobb alapterületű újépítésű lakásokat, melyek minimum 2 hálószobát tartalmaznak, a belváros közelségében helyezkednek el, valamint észrevehetően megnőtt az igény a nagyobb területű kültér iránt, amely nálunk erkély, terasz, tetőkert vagy kert formájában minden lakásnál megjelenik.” – jegyezte meg Tóth Csaba

Természetesen az értéknövekedési potenciálra és biztonságos befektetésre építő befektetők gyakrabban döntenek 1-2 szobás kategória mellett.

Az ügyvezető elmondása szerint a Duna Terasz lakóházakban eddig is diverz lakóközösségek alakultak ki, a Duna Terasz Grande esetén is erre számítanak. Az megállapítható azonban, hogy a vásárlóikban közös a korszerű, energiatakarékos otthonok iránti igény, valamint gyakran lényeges választási szempontként jelölik meg a zöld és épített környezet harmóniája által kialakuló magasabb életminőséget.

„A beruházás tervezésekor tájépítész szakember alakította ki mindkét épület közösségi kertjét és az épületeket összekötő felületeket is. A beruházás zöld területeinek kialakításakor szempontunk volt a növénygazdagság, biodiverzitás, amely elősegíti a közösségi kertek legfőbb céljaként meghatározható kikapcsolódást, rekreációt.” – mondta a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport ügyvezetője, hozzátéve, vonzóak a vásárlók számára a két épülethez tartozó közösségi terek is.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport támogatta.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF