Banai Ádám

Jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank

Második alkalommal a listán

A Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, ahol 2017-ben doktori fokozatot szerzett. 2008-as belépése óta számos különböző területen dolgozott az MNB-ben. Munkája részeként kiemelten foglalkozik a hazai ingatlanpiaccal. Az MNB számára az ingatlanpiac egy kiemelkedő terület, mert az MNB döntésein keresztül erős hatással van annak alakulására, a kereslet-kínálat összetételére, a fenntartható megoldások alkalmazására és a pénzügyi stabilitásra is. Banai Ádám a kezdetektől részt vett, irányította az MNB ingatlanpiaccal kapcsolatos elemzési, kutatási, javaslattételi kompetenciájának kiépítését, fejlesztését. Frissen szerzett RICS tagságot, így mostantól MRICS is.

Az MNB ügyvezető igazgatójaként felelős a lakáspiacról és a kereskedelmiingatlan-piacról is rendszeresen közzétett jelentésekért és az MNB ingatlanpiaccal kapcsolatos javaslatainak kidolgozásáért. A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) alelnökeként facilitálja az ingatlanpiac különböző szegmenseit vezetők, illetve a szabályalkotók, döntéshozók közötti párbeszédet. A testület olyan témákkal foglalkozik, mint például a megújuló lakástámogatási rendszer, vagy a kereskedelmi ingatlanpiac egyes szegmenseinek szabályozása. Utóbbi esetében 2023-ban kiemelt figyelmet kapott a kereskedelmiingatlan-hitelezésben látott növekvő kockázatok miatti szabályozói lépés, az SyRB (rendszerkockázati tőkepuffer-követelmény) bevezetése. Emellett jelentős új szabályozói irány a lakástulajdonnal nem rendelkező fiatalok lakáshoz jutásának könnyítése a hitelfedezeti-mutató korlát emelésén keresztül.

Banai Ádám MNB-s munkája mellett aktív oktatói, kutatói munkát is végez. Jelenleg a Neumann János Egyetem docense, ingatlanpiaci témában kurzust vezet az MCC-ben és az ESCP Europe Institute for Real estate Finance and Management Advisory Boardjának tagja. A kutatói munka részeként számos tanulmánya jelent meg hazai és külföldi szaklapokban, könyvekben.

Előadónk volt az alábbi konferenciákon
  • Építőipar 2024
  • Property Warm Up 2024
  • Property Investment Forum 2023
  • Portfolio Property X 2023
  • Építőipar 2023