Bárány Kristóf

Alapító partner, Adventum Csoport

Harmadik alkalommal a listán

Az Adventum Csoport alapító partnere, melynek ingatlanalap-kezelésre szakosodott társaságai már több mint 1 milliárd euró értékben fektettek be a kelet-közép-európai régióban. Tavaly év végén az Csoport PENTA alapjával együttműködve az EBRD 50 millió eurós tőkebefektetést eszközölt a zöld kereskedelmi ingatlanok másodlagos piacának fejlesztésére. A partnerség olyan kereskedelmi ingatlanokat vásárolt, amelyeket az energiahatékonyság javítása érdekében korszerűsítenek.

A 25 900 négyzetméteres Wola Retro irodaház Varsóban, Kép forrása: Adventum

2023 áprilisában a PENTA alapon keresztül a csoport újabb akvizíciót hajtott végre: megvásárolta a csaknem 26 ezer négyzetméteres varsói Wola Retro irodaházat, tovább erősítve ezzel egyre dominánsabb lengyelországi jelenlétét, ahol 4 nagyvárosban 8 ingatlant és 175 ezer négyzetméternyi kereskedelemi területet kezel. Ezen túl júliusban számos fejlesztést hajtottak végre a csoport QUARTUM alapjának tulajdonában lévő KÖKI bevásárlóközponton, többek között elkészült a teljes ételudvar.

2023 októberében mind a szakmai, mind a lakossági befektetői körben eredményesen zárult a Shopper Park Plus (SPLUS) részvényeinek jegyzése, ezzel lehetővé vált a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első euróalapú bevezetése: a 18 kiskereskedelmi egységből álló ingatlanportfóliót tulajdonló szabályozott ingatlanbefektetési előtársaság (SZIE) részvényeivel november 21-től lehet kereskedni a BÉT prémium kategóriájában. Ez volt a BÉT történetének első euróalapú részvénykibocsátása, valamint az elmúlt két évtized második legnagyobb értékű (37,2 millió eurós) nyilvános forgalomba hozatala is egyben.

Előadónk volt az alábbi konferenciákon
  • Portfolio Property X 2023
  • SEE Property Forum 2022 - Bucharest, Romania
  • Portfolio Property X 2022
  • Property Investment Forum 2019
  • Portfolio.hu - RICS Property Valuation 2014