A világ legkeresettebb luxus whiskyje (x)

Portfolio
A Johnnie Walker Black Label valóban a világ legismertebb és keresettebb "de luxe" whiskyje. A kellemesen intenzív, komplex száraz jellegű ital különlegessége a meglehetősen hosszan érezhető utóíze, melyet számos híresség is rajongásig méltatott. Kiegyensúlyozott maláta és tőzeg zamata tökéletes harmóniában áll a csokoládéra és vaníliára emlékeztető ízekkel...

A világ legkeresettebb luxus whiskyje



A Johnnie Walker Black Label valóban a világ legismertebb és keresettebb "de luxe" whiskyje. A kellemesen intenzív, komplex száraz jellegű ital különlegessége a meglehetősen hosszan érezhető utóíze, melyet számos híresség is rajongásig méltatott. Kiegyensúlyozott maláta és tőzeg zamata tökéletes harmóniában áll a csokoládéra és vaníliára emlékeztető ízekkel... Több mint 40-féle összetevőjének mindegyike legalább 12 éves érlelésű, amitől az ital rendkívül komplex, testes, mégis lágy. Fő alkotóeleme, az ital \"szíve\" a 12 éves érlelésű felföldi maláta whisky, a Cardhu.

Churchill csendélete és John Walker

A márka talán legismertebb lelkes híve Sir Winston Churchill volt, aki nemcsak nagyszerű államférfi, hanem kiváló festő hírében is állt. 1932-ben készített olajfestményét Bottlescape-nek, Üvegformának nevezte el. A csendéleten feltűnik kedvenc italának, a Johnnie Walker Black Label-nek híres, egyedi körvonala...A whiskyt 1867-ben John Walker fia, Alexander Walker apjától szerzett whiskyházasítási szaktudását felhasználva alkotta meg, amely már 1880-tól kezdve számos rangos nemzetközi elismerést vívott ki magának. A Johnnie Walker Black Label története azonban igen hosszú múltra tekint vissza. A történet szálai Skóciába vezetnek...

A skót whisky-birodalom titkai



A vadregényes, kopár tájakon, európai szemmel a legszerényebb természeti adottságok birtokában a skótok saját whisky-birodalmat építettek. Sikerük záloga a hallatlan kitartás és találékonyság, és némi szerencse volt. Skóciában a zord időjárásból, az állandóan fújó, sós tengeri szélből, a kristálytiszta patakok vizéből és a művelésbe alig bevonható tőzeg mezőkből kovácsoltak erényt.

A skót whisky gyártásának titkai



A skótok roppant büszkék maláta whiskyjeikre, amelyek különleges jellegét nagy titokzatosan az említett természeti tényezőkkel és persze a szakértelemmel magyarázzák. Sokan próbálkoztak már a scotch reprodukálásával Skócián kívüli területeken, és annak ellenére, hogy ismerték a gyártás legapróbb részleteit is, mégsem sikerültek az utánzatok. Lássuk a titokzatos folyamat lépéseit, melyet lehetetlen a skótok után csinálni! A maláta whiskyk készítése az árpa csíráztatásával kezdődik. A malátát ezután szétterítik és a begyújtott tőzeg füstjével, melegével leállítják a csírázás folyamatát - ez a füst adja a skót whiskykre jellemző sajátságos íz és illatvilágot. Ezután a gabonát újra vízbe áztatják, és élesztőkultúra hozzáadásával cefrézik. A szűretlen sör a lepárlóba kerül, ahol alkoholtartalma jelentősen növekszik. A nyers gabonapálinkát hosszú évekig-, évtizedekig érlelik tölgyfahordókban, amitől áttetsző aranyló színárnyalatot kap.

A keverőmesterek illatérzéke



Az egyetlen lepárlóban készített whiskyket \"single malt\"-oknak, vagy egyszerűen maláta whiskynek hívunk. Amikor azonban a Skócia különböző tájegységeiről származó jellegzetes malátawhiskyket \"házasítják\" és némi gabonawhiskyvel keverik, akkor keletkezik a \"blended\", vagyis házasított whisky. A házasítás feladatát a keverőmesterek végzik, akik különleges illat-érzékkel megáldott szakemberek, és elszántan küzdenek, hogy állandóan kiemelkedő minőségű whiskyt készítsenek. A házasítás kifejlesztésében úttörő szerep jutott John Walkernek, aki igen korán, tizenöt esztendősen árvaságra jutva, apja örökségéből egy szatócsboltot vett, ahol a különböző tájegységekről származó maláta whiskyket és a könnyed gabonawhiskyket házasította. A Walker féle whiskyk csakhamar híressé tették alkotójukat: a szögletes palackok máig a világ legkedveltebb whiskyjét tartalmazzák.

Nemes párlat, fontos fogyasztási szabályok

A hagyományos old fashioned whiskys pohár helyett, a Johnnie Walker Black Label fogyasztásakor használjunk tokajis borospoharat, hogy a szűkülő perem orrunk felé terelhesse az illatokat! Lehetőleg szobahőmérsékleten kóstoljuk a nemes párlatot, hiszen így érvényesül legintenzívebben a whisky különleges illata. Az alkoholérzetet pedig néhány cseppnyi szénsavmentes ásványvízzel csökkenthetjük. A jégkockákat hagyjuk meg inkább a whiskys koktélokhoz, egy igazi malátawhisky hidegben nem tárulkozik fel előttünk!

Gulyás Csaba
A Zwack Unicum Rt. italszakértője és a Johnnie Walker márka nagykövete



Vásárolja meg most a Johnnie Walker Black Label-t 5% kedvezménnyel a Zwack Webshop-ban!

Még több érdekességet, koktélreceptet és információt találhat oldalunkon: www.zwackunicum.hu
(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF