Jól járnak a KKV-k (x)

Portfolio
A devizahitelek forintosítása mellett a közelmúlt széles kört érintő pénzügyi eseményeinek középpontjában a kis- és középvállalkozások álltak. A rájuk vonatkozó eredmények és kezdeményezések nem csak politikai, de vállalati szinten is nagy hangsúlyt kapnak.
A Sberbank hazai leányvállalatának eredményei szerint KKV ügyfeleik száma - a kedvezőtlen financiális környezet és a piac stagnálása ellenére - az utóbbi két és fél évben több mint 400 új taggal bővült. A bank közlése szerint évente kétszámjegyű a hitelvolumen- és bevétel növekedésük ebben a szektorban és a nem teljesülő hitel (NPL-ráta) is szektorátlag alatti.

Ez a szegmens volt a gazdasági válság leginkább érintett alanya, hiszen a gazdaság és így a foglalkoztatás jelentős pillérét képezi. A kilábalás útját jelentő gazdasági növekedés tehát elsősorban ezen vállalatok megsegítésével érhető el.

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja az egyik olyan, felülről érkező kezdeményezés, amely a hitelfelvétel kedvező paramétereit biztosítva támogatja a szektort, ezzel stabilizálva pénzügyi helyzetét. A program részét képezik természetesen a hazai bankok, amelyek alkalmazzák a meghatározott konstrukciót. Azonban van olyan bank, amely ennél többet is tesz.

A Sberbank úgy határozott, hogy összhangban, de függetlenül a kormányzati törekvésektől a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet kis- és középvállalati ügyfeleik teljes körű kiszolgálására. Tovább bővíti azon termékei és szolgáltatásai körét, amelyek a nagyvállalatoknak szánt banki szolgáltatásokat elérhetővé teszik a KKV-k számára. Ilyen például az online devizakereskedelmi felület, a kiemelkedő betéti termékek, a kereskedelemmel kapcsolatos pénzügyi megoldások, vagy a strukturált finanszírozási megoldások.

2015. első felében a Sberbank tovább kívánja növelni az NHP keretén belüli hitelkihelyezését illetve új szolgáltatásokat vezetne be. Egyebek mellett ilyen például az egyszerűsített folyamatú gyorshitelek kisvállalkozásoknak, vagy a számlanélküli betét és konverzió középvállalatoknak.

A szolgáltatások célja, hogy a kis és középvállalatok hosszú távon hatékonyan, nagyvállalati mintára tudjanak működni, ezzel gyorsítva fejlődésüket.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF