A faktoring segítségével erősödik a fizetési fegyelem (x)

Portfolio
Az OTP Bank meghatározó szereplővé lépett elő a hazai faktorpiacon. A Magyar Faktoring Szövetség statisztikái szerint a hazai faktoring forgalom egyharmada az OTP Banknál bonyolódik. Az OTP Bank piacvezető szerepét megalapozza, hogy a Bank nem egy hiteltermékként ajánlja faktoring termékét, hanem kiemelten azt vevőkockázat kezelésre, mérlegtisztításra, vagy épp gyorsan hozzáférhető likviditás finanszírozásra.
Átlagosan harminc százalékkal növekszik a fizetési fegyelem, ha a vevői követelések megvásárlása, azaz faktorolása után egy bank végzi a követeléskezelési feladatokat - hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői. Az OTP Banknak a számlák és egyéb követelések megvásárlására épülő faktoring-szolgáltatása iránt jelentős és folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a piacon kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok részéről egyaránt. Hátterében az áll, hogy a vállalatok mérlegfőösszegének átlagosan harminc százalékát kitevő vevőkövetelések kiegyenlítése sok esetben csak a fizetési határidőn túl történik meg.

"Tapasztalataink szerint a bank egy vállalkozásnál erősebb tárgyalási pozícióban képes kezelni a vevői követeléseket, ugyanakkor a fizetési fegyelem erősödésében az is szerepet játszik, hogy a követeléskezelés egy professzionális eljárás keretében történik" - mondja dr. Molnár Tamás, az OTP Business Kereskedelmi Faktoring igazgatója.

A faktoring azonban jóval több, mint követeléskezelés: az OTP Bank szolgáltatását mint gyors és egyszerű finanszírozási lehetőséget keresi számos vállalkozás, köztük is elsősorban a kis- és közepes vállalkozások. A cégek ugyanis a szerződéskötést követő 5-10 munkanapon belül már hozzá is juthatnak a vevőkövetelésükért járó összeghez, miközben a hitelügyletekkel szemben nincs szükség részletes hitelvizsgálatra és jelzálogra sem, hiszen a fedezetet a megvásárolt követelés biztosítja. A faktoring-szolgáltatás keretében tehát a vállalkozás forgótőkét szabadíthat fel, amelyet visszaforgathat a termelés további növelésébe vagy az eladói pozíciójának erősítésébe.

A faktoringnak ugyanakkor számviteli előnyei is vannak: a vevőkövetelések eladásával a vállalati mérleg szerkezete tisztul, az eladósodottsági mutató csökken. A banki szakértők tapasztalata szerint ezek az előnyök jobbára a nagyvállalatokat ösztönzik arra, hogy faktorálják a követeléseiket.

A faktoringügyleteknek minden követelés alapja lehet, így a közbeszerzések, állami megrendelések, önkormányzati kifizetések, egészségügyi beszállítói követelések is. De a faktoring komoly segítséget jelenthet az exportcégek számára az árfolyamkockázat kezelésében is, köszönhetően annak, hogy a devizában kiállított számlák is azonnal pénzzé tehetőek.

"Az OTP Bank a vevőkövetelések megvásárlásán alapuló számlakövetelések darabszámának nem kevesebb, mint kétharmada úgynevezett vissztehermentes faktoring, ami annyit jelent, hogy a bank a kintlevőségek megvásárlásával a vevő nemfizetésének kockázatát is átvállalta. Úgy tűnik, a biztonságra - a szolgáltatás egyéb előnyeivel együtt - nagy igénye van a vállakozásoknak, amit az is mutat, hogy a bank piacvezetőként is képes volt több mint megháromszorozni a forgalmát az elmúlt egy évben" - teszi hozzá dr. Molnár Tamás, az OTP Business Kereskedelmi Faktoring igazgatója.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF