Forward ügyletek: biztonság a bizonytalan devizapiacon (x)

Portfolio
A gazdasági fellendülés Magyarországon is tapasztalható, a kis- és középvállalkozások már egyre nagyobb forgatható tőkével rendelkeznek, ezzel együtt jár az export-import és a devizák iránti kereslet növekedése is. A devizapiac azonban mindig is rejtegetett kockázatokat, amelyeket a biztonságra törekvő vállalkozások igyekeznek elkerülni. Erre adnak lehetőséget a határidős ügyletek.
A közelmúlt legjelentősebb eseménye, amely a devizapiacra is hatást gyakorolt, az amerikai elnökválasztás volt. Donald Trump győzelmében még az utolsó pillanatokban is kevesen hittek, végül mégis ő lett az Egyesül Államok 45. elnöke. Trump erősödésével együtt a dollár gyengülni kezdett, majd visszaerősödött, jelenlegi helyzete pedig kiszámíthatatlan. Az AKCENTA CZ elemzésében foglalkozott már az elnökválasztás következményeivel, de a jövőt ők sem tudják megjósolni, csak előrejelzéseik vannak. Ilyen kiszámíthatatlan helyzetben a forward ügyletek jelentősége is megnő. Többek között erről is beszélgettünk Garbár Istvánnal, az AKCENTA CZ magyarországi és szlovákiai üzleti vezetőjével.

Hogyan lehet előnyös egy forward ügylet bizonytalan piaci helyzet esetén?



A határidős ügyletek legfőbb előnye abban rejlik, hogy biztonságot adnak, előre rögzített árfolyamon történik az utalás, amelyet egy, a jövőben meghatározott időpontban teljesítünk. Ezáltal a vállalat bebiztosítja magát az árfolyamok jövőbeli negatív alakulásával szemben. Ez jelen helyzetben különösen előnyös lehet, hiszen a magyarországi kkv-k tranzakciói leggyakrabban euróban, dollárban, vagy zloty-ban mennek végbe. Úgy látjuk, erre az árfolyam rögzítési formára már a vállalkozók is felfigyeltek egy ideje, pénzügyi tudatosságra utal, hogy az ilyen típusú ügyleteink száma duplájára nőtt az elmúlt évben. A forward ügyletekkel jelentős összegeket spórolhatnak partnereink, ezeket pedig vállalkozásuk fejlesztésére fordíthatják. 2016-ban átlagosan minden ügyfelünk 1,5 millió forintot spórolt meg a devizaügyletein, ami a költségvetésben szemmel látható különbséget jelent. Ez nagyon fontos a kkv-k életében, hiszen csak így tarthatják fent versenyképességüket. Az üzleti világban ma már senki sem ülhet a babérjain, folyamatosan reagálni kell az eseményekre, ez pedig kifejezetten igaz a devizapiacra. Szerencsére a kkv-k is felismerték ezt, próbálnak ezekből a lehetőségekből előnyt kovácsolni.

A fejlődésben lemaradó vállalkozások túlélési esélye igen csekély, a kis- és középvállalatok esetében az egyik sarokpont a pénzügyi digitalizáció erősítése, a lépéstartás. Milyen digitális pénzügyi megoldással segíti az AKCENTA CZ a kkv-kat?

Mindig arra törekszünk, hogy ügyfeleink számára a lehető legelőnyösebb feltételeket kínáljuk, ez jelenthet megtakarítást, de akár kényelmet is. Ezért fejlesztettünk partnereink számára egy teljesen ingyenes online platformot, amelyet bármikor, bárhonnan elérhetnek. Ez az On-line Banking platformunk, röviden az OLB. Nem ülhetünk egész nap az irodában az árfolyamokat figyelve, de azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy nem foglalkozunk a változásokkal. Erre a problémára jelent megoldást az OLB. Élő árfolyam információkat kaphatnak ügyfeleink, emellett igénybe vehetik kedvezményes díjainkat, továbbá egyszerűen és biztonságosan köthetnek üzletet a világ bármely pontjáról. A rugalmasságot és a mobilitást segíti az is, hogy partnereinknek elég akár egy tablet vagy egy okostelefon az OLB eléréséhez. Örömmel tapasztaljuk, hogy ügyfeleink körében egyre népszerűbb ez a szolgáltatásunk is.

Ezek a szolgáltatások vezethettek az AKCENTA CZ magyarországi sikerességéhez, a cég dinamikus növekedéséhez?

Ez több változós képlet, nem ilyen egyszerű. Egyrészt a gazdasági válság utáni fellendülés Magyarországon is jelentkezett, ezáltal megnőtt a vállalkozások devizaforgalma is. Az AKCENTA CZ segítségével a vállalkozások sokkal kedvezőbb feltételek mellett bonyolíthatják devizaügyleteiket, ez adja a népszerűség másik részét. Ez a 2015-ös számokban is megmutatkozott, nemzetközi szinten elrendezett ügyleteink száma megduplázódott, megközelítőleg 355 ezer megbízást teljesítettünk, ügyfeleink száma pedig 10%-al gyarapodott. Külön kiemelendőek az árfolyam rögzítési szolgáltatások, amelyek száma szintén duplájára nőtt az elmúlt egy évben. Adózás utáni eredményünk pedig 6,61 millió koronáról 26,4 millió koronára növekedett egy év alatt. A gazdasági fellendülés és a kedvező feltételek persze önmagukban kevesek lettek volna ilyen sikerek eléréséhez, a 2015-ös évben nagyobb figyelmet szenteltünk az új piacok akvizíciójára, és a belső információs rendszereink fejlesztésére is.

További információ: www.akcentacz.hu




(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF