Borkóstolás, felsőfokon (x)

Portfolio
Ha az ember borkóstolón jár, temérdek különböző tétellel találkozhat - éppen ezért érdemes ilyenkor konkrét stratégiával érkezni, elsősorban az eredményesség, másodsorban pedig a józanság megőrzése érdekében. A megfelelő felkészültség mellett azonban a körülményeknek is ideálisnak kell lenniük, hiszen a kóstolás olyan érzékszervi elemzés, amelynél az adott élvezeti cikket - azaz a bort - látással, szaglással és ízleléssel elemezzük, annak alapos megismerése céljából.


A sok borrajongót vonzó rendezvényeken, mint az április 22-i Kékfrankos Április Nagykóstolón is, elkerülhetetlen a tömeg - éppen ezért érdemes ilyenkor korán érkezni. Egy-egy népszerű borkóstoló elején a választék még biztosan teljes, könnyen odaférünk a standokhoz; sőt mi több, magával a borásszal is nagyobb eséllyel beszélgethetünk.
Mivel a kóstolás egyidejűleg analizáló (tehát megfigyelő) és szintetizáló (azaz összehasonlító) tevékenység, ezért érdemes mindig egymáshoz mérni a borokat. Az előzőhöz képest testesebb volt, esetleg kevésbé savasnak érezzük? A válaszok sokat segítenek, ezért nevezzünk ki viszonyítási pontokat, majd memorizáljuk a kóstolt borokat azok alapján.

Ezek a viszonyítási pontok lehetnek:
  • cukortartalom (mindig haladjunk a száraz tételektől az édes borok felé),
  • testesség (a könnyedebbtől a testesebb borok irányába),
  • a bor kora (kezdjünk a fiatalabb tételekkel),
  • a bor "komolysága" (a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig)
  • de akár borvidék is, főleg ha van már konkrét kedvencünk.


12+1 tipp, hogy a kóstolás valóban kellemes élmény legyen:
  1. Érkezzünk kipihenten és frissen.
  2. A kóstolás több órát is igénybe vehet - érdemes kényelmes ruhában, cipőben végigjárni a standokat. Parfümre pedig semmi szükség.
  3. Együnk a kóstolás előtt, és kisebb falatokat közben is - de kerüljük a túl fűszeres ízeket. A zsírosabb falatok lassítják az alkohol felszívódását.
  4. Folyamatosan igyunk szénsavmentes vizet - legalább kétszer annyit, amennyi bort! A hidratálás segít a méregtelenítésben.
  5. Legyen stratégiánk; tervezzük meg, hogy mit szeretnénk kóstolni, melyik pincészeteket szeretnénk felkeresni. A legtöbb rendezvény előre közli a kiállítók listáját, így könnyen ki tudjuk választani kedvenceinket.
  6. Hagyjuk magunkat meglepni! Legyen bizalmunk a kisebb pincészetek felé, kísérletezzünk a komfortzónánkon kívüli borokkal is!
  7. Jegyzeteljünk, hogy emlékezzünk később is, mit kóstoltunk.
  8. Bátran pörgessük a bort pohárban - ez kinyitja és jobban feltárja a bort.
  9. Kóstoljunk diszkréten - ne szürcsöljünk hangosan és a köpőt tartsuk közel a szánkhoz.
  10. Bár isteni nedű, de ha sokat kóstolunk, akkor inkább köpjük ki a bort, miután megforgattuk a szánkban.
  11. Válasszuk kilépő bornak azt, amelyik a kedvencünk volt, hogy hosszan élvezhessük az élményt - ezt már nyugodtan le is nyelhetjük!
  12. Hazaérve igyunk meg még egy nagy pohár vizet, és érdemes a vitaminokat, ásványi anyagokat is pótolni; ez segít elkerülni a másnaposságot.

+ 1. Beszélgessünk bátran a borászokkal, a többi borkedvelő vendéggel, akár ismeretlenül is - a borkóstoló társasági esemény is, ahol kapcsolatok, barátságok is születhetnek.
A kóstolás minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő pohár. A színvonalas kóstolókon minőségi kóstolópoharakkal készülnek a szervezők - ezek a poharak optimálisan vezetik az orrhoz az aromaanyagokat, kialakításuk segíti az ízek kibontakozását és a korty élvezetét. Számos borstílushoz készül kifejezetten az adott stílus karakterisztikáját hangsúlyozó pohár.

Optimális kóstolási hőmérsékletek:
  • pezsgő: 8 fok
  • könnyű, reduktív fehérborok: 10-12 fok
  • rozé borok: 12 fok
  • tokaji aszúk és más édes borok: 12 fok
  • testes, hordós érlelésű fehérborok: 14 fok
  • könnyű, fiatal vörösborok: 14 fok
  • testes, idősebb vörösborok: 16-18 fok


További hasznos tippek kezdőknek és haladóknak:
  • ha túl hidegen kapjuk a bort, a poharat a tenyerünkben tartva gyorsan felmelegíthetjük
  • a bor első kortyával csak öblítsük ki szánkat, majd köpjük ki, és egy második korttyal kezdjük el elemezni
  • figyeljük meg a bor színének árnyalatát, az átlátszóságot és a viszkozitást is, ezek ugyanis a bor tisztaságára és beltartalmára is utalhatnak
  • bátran asszociáljunk a felmerülő illatok és ízek alapján, ez ugyanis segít majd legközelebb beazonosítani egy akár ismeretlen tételt
  • elemezzük a korty hosszúságát is, ami a bor minőségére utal - minél hosszabb a lecsengés, annál karakteresebb, komplexebb a bor
  • a legfontosabb pedig maga az összkép: mennyire volt egyensúlyban a bort, nem volt-e túl savas, túl alkoholos vagy tanninos? És a lényeg: tetszett-e vagy sem?

Legközelebb a Kékfrankos Áprilison tesztelheti tudását!

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF