Tovább szélesedik az NHP Hajrá igénybevételének lehetősége (x)

PR cikk
MNB: Még több kkv juthat kedvező finanszírozáshoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi szinten is kimagasló aktivitással támogatja a gazdaság szereplőit. Intézkedéseinek kiemelt célcsoportjai a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k), amelyek helyzetét folyamatosan értékeli, hogy a felmerülő kihívásokra valódi segítséget nyújtó programokkal válaszoljon. Jó hír, hogy ennek köszönhetően a kkv-k már jóval szélesebb körben juthatnak kedvező finanszírozáshoz, hiszen a jegybank úgy döntött, hogy a Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukció felhasználhatóságát kibővíti. Íme, a részletek!

MNB a vállalkozások előnyösebb helyzetéért

Az MNB elkötelezett, hogy monetáris eszközrendszerével a gazdaságpolitikai célkitűzések elérését támogassa, és hogy a nemzetgazdaság versenyképességét fokozza. Intézkedései között kiemelt jelentőséggel bírnak a kkv szektor működését segítő és beruházásait ösztönző finanszírozási programok. A Növekedési Hitelprogram mint a jegybank egyik legsikeresebb konstrukciója, már évek óta teremti meg a gyors és olcsó hitelhez jutás lehetőségét a vállalkozások számára.  

A jegybank a koronavírus időszaka alatt is folyamatosan nyomon követi a nemzetközi és hazai helyzetképet, elemzi a járvány gazdasági hatásait és értékeli a vállalkozások helyzetét. Mindez hasznos támpontokat biztosít a kihívások kezeléséhez, a valódi segítséget nyújtó intézkedések kialakításához. A cégeknek a kilábaláshoz elsősorban a munkaerő megtartására, likviditásra, működési költségeik fedezésére van szüksége. A likvid vállalkozások pedig beruházásaikkal fokozhatják termelékenységüket, illetve a jövő sikereibe fektethetnek. 

Mindennek elősegítése érdekében a jegybank az NHP konstrukció feltételeit még előnyösebbre szabta. A jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá keretében a kkv-k maximum 2,5%-os és fix kamatozású, egyszerűen hozzáférhető, kiszámítható finanszírozáshoz juthatnak a bankoktól, akár 20 éves futamidőre.

NHP Hajrá még szélesebb körben nyújt segítséget

A program áprilisi elindulása óta a bankok már mintegy 100 milliárd forint összegben helyeztek ki hitelt a vállalkozásokhoz az NHP Hajrá konstrukció keretében. A pénzintézetek várakozásai szerint pedig ez a szám az év végéig 1000 milliárd forintot is el fogja érni.  

A jegybank annak érdekében, hogy még szélesebb körben tudja támogatni a kkv-k finanszírozási lehetőségeit, a konstrukcióban elérhető hitelcélokat tovább bővítette. A jelen helyzetben kulcsfontosságú likviditás elősegítéséért a forgóeszközhitelek könnyebben hozzáférhetőek lettek, a folyósítás feltételei rugalmasabbá váltak. Továbbá lehetőség van már arra is, hogy a forrásokat a cégek - az EU-s támogatások előfinanszírozása mellett - a hazai támogatások előfinanszírozására vagy külföldi beruházásokra is fordíthassák, valamint a társasházak, lakásszövetkezetek is megvalósíthassák a korszerűsítési, energiatakarékossági beruházásaikat a hitelből.

Az MNB azt is jelezte a programban részt vevő bankok felé, hogy a vállalkozások számára maximum kéthetes hitelbírálati perióduson belül közvetítsék a jóváhagyott hitelösszeget, és szúrópróbaszerűen ellenőrzi is, hogy a pénzintézetek betartják-e az erre vonatkozó előírásokat. A hiteligénylés során tehát valóban a cégek érdeke az elsődleges, belevágni és növekedni igazán most érdemes!

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF