Megjelentek a 2,5%-os zöld lakáshitel részletei, van néhány meglepetés is

Megjelentek a 2,5%-os zöld lakáshitel részletei, van néhány meglepetés is

Megjelent az október 4-étől elérhető NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) terméktájékoztatója – vette észre a Bankmonitor. A 2,5%-os kamatozású, legalább BB energiahatékonyságú új ingatlanokra felvehető hitel több meglepetést is tartalmaz. 10 évig benne kell maradni az így megszerzett ingatlanban, és vannak az eddig ismertnél szigorúbb energiahatékonysági elvárások is.

Nagyon más bankot vettünk át, mint amilyen a mostani (Interjú)

Nagyon más bankot vettünk át, mint amilyen a mostani (Interjú)

Az NHP Hajrá kifutásával fokozatosan visszaáll a bankszektor a saját forrású hitelek nagy arányú kihelyezésére, hiszen bár a kamatkörnyezet is emelkedik, ennek mértéke még nem jelentős, a bankok pedig jelentős többletlikviditással rendelkeznek – mondja a Portfolio-nak adott interjújában Kementzey Ferenc, aki 10 éve vezeti a Raiffeisen Bank vállalati, pénzpiaci és befektetési banki üzletágát. Az átalakuló hitelprogramok és a szigorodó monetáris politika mellett a törlesztési moratóriumról, az ESG-ről és a home office-ról is kérdeztük a vezérigazgató-helyettest.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá, már 28 ezer cég kapott belőle

Tavaly április óta 28 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz a Növekedési Hitelprogram Hajrá  konstrukció keretében - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az 1 836 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmaduk új beruházások megvalósulását szolgálta. Az idén 8 éves Növekedési Hitelprogram 2013 óta közel 66 ezer vállalkozás forráshoz jutását biztosította.

Új garanciaprogrammal állt elő az MFB

Növekedési Garanciaprogram néven a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá, illetve a Növekedési Kötvényprogram keretében megkötött ügyletekhez, továbbá a kereskedelmi hitelintézetek egyedi hiteleihez legfeljebb 80%-os garanciát/kezességet biztosít az MFB, melyről minden esetben egyedileg dönt – közölte az állami bank. A Garanciaprogramhoz kapcsolódóan a Magyar Állam az MFB által vállalt garancia/kezesség összegének 90%-áig biztosít állami kezességvállalást.

Tarol az MNB szuperolcsó hitele, nélküle sokan bajban lennének

Tarol az MNB szuperolcsó hitele, nélküle sokan bajban lennének

Nagy az érdeklődés az áprilisban elindított NHP Hajrában elérhető hitelek iránt: már 14 ezer kkv jutott kedvező forráshoz az MNB programjában. A 934 milliárd forintnyi megkötött szerződés több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, egyharmada új beruházások megvalósulását támogatta. Becslésünk szerint az április óta aláírt vállalati hitelszerződések valamivel több mint fele NHP-s szerződés volt, amiben a jegybank által a bankoknak fizetett 4%-os ösztönzőnek is komoly szerepe lehet.

Felpörgött az NHP Hajrá, mégis hatalmasat zuhantak a céges hitelek

Felpörgött az NHP Hajrá, mégis hatalmasat zuhantak a céges hitelek

Július 31-éig, vagyis elindulása után több mint három hónappal 285 milliárd forint szerződéses összegnél jár a Magyar Nemzeti Bank kis- és középvállalkozások számára a koronavírus miatt elindított refinanszírozott hitelprogramja, az NHP Hajrá. 4098 vállalkozás vette igénybe eddig a programot. A koronavírus miatt jócskán felértékelődött a likviditási célú hitelfelvétel, a forgóeszközhitelek és a refinanszírozott vagy kamattámogatott hitelek szerepe, de úgy tűnik, lassan heverheti ki a vállalati hitelpiac a koronavírus-járvány hatásait. Az MNB ma közzétett adatai szerint a gyenge május után júniusban is kevesebb mint feleakkora összegben kötöttek a bankok vállalati hitelszerződéseket, mint egy évvel korábban.

Hosszú távra refinanszírozta bankhiteleit a PannErgy

A PannErgy Nyrt. közölte, hogy a Győri és Miskolci Geotermikus Projektet megvalósító tagvállalatai, a DD Energy Kft., az Arrabona Koncessziós Kft., a Miskolci Geotermia Zrt. és a Kuala Kft. mint hitelfelvevők és biztosíték nyújtók, 11 milliárd forint értékű finanszírozási megállapodást kötöttek az UniCredit Bank Hungary és a CIB Bank alkotta banki konzorciummal.

Új gazdasági ösztönzőket vet be az MNB

Új gazdasági ösztönzőket vet be az MNB

Több tízmilliárd forint felszabaduló tőkét fordíthatnak a bankok hitelezésre az MNB új, az NHP hajrá programot támogató felügyeleti kedvezménye révén a következő években. A jegybank a Növekedési kötvényprogram további térnyerését a tőkeszámítás még kiszámíthatóbbá tételével támogatja - nyilatkozta Kandrács Csaba jegybanki alelnök az MTI-nek.

Szinte az összes kkv beruházásokat tervez az év második felében

Szinte az összes kkv beruházásokat tervez az év második felében

A koronavírussal kapcsolatos eddigi kormányzati válságkezelő intézkedésekkel a válaszadók egyharmada (33 százalék) egyértelműen elégedett, 36 százalékuk részben elégedett, további 25%-uk pedig elégedetlen – derült ki a Via Credit pályázati tanácsadó cég több száz kis- és középvállalkozás (kkv) körében végzett kutatásából. A legnépszerűbb válságkezelési intézkedés a munkahelyvédelmi bértámogatás, illetve a K+F tevékenységben dolgozóknak adott bérkiegészítés, ezt a kettőt a vállalkozások 60-60 százaléka veszi igénybe. A felmérésben részt vevő vállalatok több mint egyötöde bocsátott el munkavállalót, 60 százalékuk viszont béremelést, illetve létszámbővítést tervez a közeljövőben. Az is fontos üzenet a felmérésből, hogy a vállalkozások 90 százaléka beruházásokat tervez az év második felében.

Tisztázta az MNB,  mi fér bele az NHP 2,5%-os kamatába

Tisztázta az MNB, mi fér bele az NHP 2,5%-os kamatába

Tisztázta az MNB: az átláthatóbb árazás érdekében a bankokat illető díjaknak bele kell férniük az NHP Hajrá keretében felvett hitelek ügyleti kamatába, a harmadik félnek fizetendő díjak, például a közjegyzői vagy kezességvállalási díj azonban a 2,5%-on maximált kamaton felül felszámíthatók továbbra is.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.