Ismét különleges prémium borral jelentkezik a Jammertal Borbirtok (x)

PR cikk

A limitált szériás Ars Poetica Pinot Noir 2017 egy újabb gyöngyszem a Jammertal Borbirtok nemzetközi szinten is jegyzett szortimentjében. A pinot noir nem szokványos megközelítést igénylő fajta. Drasztikus terméskorlátozást igényel. Dr. Szűcs Róbertot, a Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosát kérdeztük az új, ritkán készített tételről és magáról a fajtáról.

Dr. Szűcs Róbert: A pinot noir-nak nem csak a termesztése kíván nagy odafigyelést. Alapvetően fontos, hogy a szüret pontosan az optimális érettség állapotában történjék, sem előbb, sem később. Ez objektív okok miatt nem minden évjáratban lehetséges. Hirtelen érik be, ha kicsit elkésünk, „elszáll” a cukortartalma, felborul a bor egyensúlya. Ha csak egy kicsit is korábban szedjük le, a zöld kocsányok teljesen tönkre teszik a bor aromáit.

Feltételezhetően ez a magyarázata, miért nem reális elvárás egy kiemelkedő évjárat tételének folyamatos reprodukálása.

Sz.R.: Így van, pontosan ez teszi különlegessé a 2017-es évjáratú Ars Poetica Pinot Noir tételünket. Értem ez alatt a precíz szüreti időzítést egy optimális évjáratban. A borászati munka is egyedi ezzel a fajtával. Jelentős szerepe lesz a hidegáztatásnak, viszont kerülni kell az erőteljes extrakciót. Az erjesztés folyamata a finom irányítás miatt szinte 0-24 órás felügyeletet igényel. Kerülni kell az agresszív hordóhasználatot a fajta saját struktúrájának megőrzése érekében. Mi ennél a tételnél második időszakos 500 literes kishordókkal dolgoztunk.

Min múlik a tétel sikere?

Sz.R.: A palackérlelés a nagy pinot noir-oknál kulcskérdés. Sokkal nagyobb változásokat tapasztalhatunk az idő előrehaladtával, mint a nagyobb testű boroknál. E változások az adott tétel újabb- és újabb arcát emelik ki az évek során. Jó szívvel ajánljuk és tanácsoljuk, hogy ne csupán egy palackot szerezzenek be egy különlegesen jól sikerült pinot noir-ból. Érdekes és értékes élményektől fosztják meg magukat, ha nem követik végig a palackban történő fejlődését félévente, évente történő újra kóstolással. A kóstolás folyamán is érdemes időt hagyni a bor kibontakozására. Ez a fajta képes ötpercenként következő réteget megmutatni magából.

Várható a tételből következő évjárat?

Sz.R.: A limitált szériás Ars Poetica Pinot Noir 2017 következő évjárata még számunkra sem ismert, de a legvalószínűbb jelölt a 2020-as. Emiatt is megy igazi ritkaságszámba ez a mediterrán (nem klasszikus hidegebb burgundiai) stílusú tételünk.

Ez év május 17- től kerül kereskedelmi forgalomba 15.000 forintos bruttó egységáron. Április 16-tól „early bird” előjegyzéssel 2021. május 16-ig 6 palack Ars Poetica Pinot Noir 2017 40.000 Ft bruttó áron elérhető. Az előjegyzett borok 2021. május 31- ig kerülnek kiszállításra.

Olvasóink gasztrokedvelők, milyen ételekhez javasolja a bort?

Sz.R.: E tétel klasszikus tésztaféleségekkel, báránnyal és hallal is kitűnően harmonizál.

Nevezik versenyre a tételt?

Sz.R.: Biztosan. Örömmel osztom meg, mert aktuális hír, hogy a Cassiopeia Franc 2015 a Feminalise Borversenyen (francia „női borversenyen”) aranyérmes lett, pár héttel ezelőtt pedig a Koh-I-Noor 105.6 2012 borunk a Mundus Vini Spring Tasting 2021 borversenyen aranyérmet hozott el.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF