Hodobay-program: élő és élhető várost építenek Miskolcon (x)

PR cikk
A rendkívüli idők és a rendkívüli nehézségek tanítanak meg egy várost és egy közösséget igazán arra, hogyan lehet szembenézni a problémákkal, és a meglévő eszközökkel, lehetőségekkel megpróbálni meg is oldani azokat – vallja Veres Pál polgármester.
Veres Pál Fotó: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

-Miskolcnak pedig kijutott történelme során a nehéz időkből, de a város és az itt élők sohasem adták fel, és most az energiaválság és a brutális drágulások közepette sem tesszük fel a kezünket, hanem előremenekülünk, mert csak így maradhat talpon és fejlődhet tovább Miskolc – teszi hozzá a polgármester.

Ehhez persze összefogás és közös akarat kell, de a városvezető szerint a miskolciak számtalanszor bizonyították már, hogy képesek összefogni. A nehézipari összeomlás után a kultúra segítségével definiálta újra magát a borsodi megyeszékhely, most pedig a turizmus jelenti a magas hozzáadott értéket képviselő ipar mellett azt a „lábat”, amelynek köszönhetően stabilan áll a város.

-Újra van Kocsonyafesztiválunk, amelyet már másodszor kell visszaadnom a városnak, úgy tűnik, ez a sorsom, a karmám – mondja mosolyogva Veres Pál, aztán sorolja a turisztikai attrakciókat, amelyek erőssé teszik a miskolci vállalkozásokat: a Közép-Európában egyedülálló Barlangfürdőt, a mesés szépségű Lillafüredet, és az aktív pihenést kedvelők számára ma már „szinte kötelező” Bükk-hegységet.

A polgármester szerint Miskolc akar és tud is élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen csak így lehet túlélni világjárványokat, inflációt, árrobbanást és energiaválságot, több, egymástól független lábra állítva a várost. A városépítésre kiváló példaként említi Hodobay Sándort, a város egykori polgármesterét, Nagy-Miskolc megálmodóját, akiről nemrég ingatlanfejlesztési programot neveztek el Miskolcon.

Hasonlóan vélekedik Szopkó Tibor alpolgármester is, aki szerint az elmúlt néhány igen nehéz év bizonyította, hogy a város kellő szakértelemmel meghozott intézkedésekkel és a helyi vállalkozások igényeit, tanácsait is figyelembe véve talpon tud maradni, és meg tudja őrizni a működőképességét.

Szopkó Tibor Fotó: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

-Mi valóban komolyan gondoljuk, hogy a városháza kapuját mindig és mindenki előtt nyitva kell tartani, és hogy nem csupán vezetni, hanem szolgálni kell a várost – mondja az alpolgármester hozzátéve, hogy most, ha lehet, egy még az eddigieknél is nehezebb év előtt állnak a helyhatóságok. Ennek ellenére a 2023-as költségvetésben Miskolcon mégis majdnem 20 milliárd forintnyi fejlesztéssel terveznek.

Mintaértékű kezdeményezésként írja le a felelős, ugyanakkor költséghatékony ingatlangazdálkodásba és fejlesztésbe külső, a magántőkét képviselő szereplőket is bevonó Hodobay Ingatlanfejlesztési Programot.

-Ezzel egyszerre segítjük a bérlőket és teszünk azért, hogy megújulhasson épített környezetünk, a magántőke bevonásával megtörténhessen a belvárosi épülettömbök rehabilitációja, ösztönözzük az ingatlanfejlesztéseket, figyelembe véve az önkormányzat teherbíró képességét és védjük a településképet is – indokolja a döntést az alpolgármester.

Az önkormányzat azt várja, hogy az így megvalósuló beruházások ösztönözzék környezetüket, ösztönözzenek más vállalkozásokat is fejlesztésekre.

A programcsomagban az önkormányzat fő  feladata  a koordináció. Szopkó Tibor alpolgármester pedig azt ígéri, hogy a rossz állapotú ingatlanok bérlőivel is tárgyalni fognak majd annak érdekében, hogy helyzetbe hozhassák őket és közös, reményeik szerint mindkét fél számára előnyös felújítási szándék valósulhasson meg.

-Az első lépés egy minden résztvevő számára kedvező és hasznos együttműködés, hosszabb távon pedig ez a várospolitikai célunk is. De végső esetben akár szankcionálhatunk, büntethetünk is – mondja Szopkó Tibor hozzátéve, hogy nem ez az elsődleges. Ez csupán az utolsó lehetőség, a valódi szándék a közös munka és a közös siker, a városfejlesztésre szoruló területeinek és épületeinek megújítása.

A fejlesztési célokról szólva az elmúlt hónapokban Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester is többször hangsúlyozta, hogy Miskolc fejlesztési stratégiája a látványberuházásokkal szemben a valódi emberközeli beruházásokra fókuszál, olyan fejlesztésekre, amelyek Miskolc és a miskolciak életét jobbá teszik.

Segítik a helyi vállalkozásokat, az itt működő vállalatokat, és helyzetbe hozzák a turisztika, az ipar, illetve a gazdaság helyi szereplőit.

Ezekkel az intézkedésekkel itthon tarthatják a fiatalokat, javítják a város munkahely- és lakosságmegtartó erejét, mert a végső cél a fiatalok itt tartása, egy élhető és élő város megteremtése – ezt szolgálja a Hodobay program is.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF