Portfolio Konferencia logo

Agrárszektor Konferencia 2019

Időpont: 2019. december 4. - 5.   Helyszín: Siófok, Hotel Azúr Wellness ****

2019. december 4.

Nevezzen Ön is rangos agrárdíjaink egyikére!

Az Agrárszektor Konferencián több szakmai díjat is kiosztunk, amelyek a kiemelkedő agrárgazdasági teljesítmények elismeréséül szolgálnak. A szektor jutalmazott szereplői a Portfolio Agrárgazdaságért díjat, az Év agrárberuházása díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év kertészete díjat és az Év fiatal agrárszakembere díjat vehetik át. Az elismeréseket rangos szakmai zsűri ítéli oda.

A fenti szakmai díjakra az agrarszektordijak@portfolio.hu email címen jelentkezhet, vagy javasolhat más ágazati szereplőket október 24-ig!
 

07:40-08:10 Regisztráció

I. Szekció: Agrárgazdasági jövőkép – Tét az életben maradás

Korszakváltáshoz érkezett a magyar agrárium, mert az ágazati szereplők a jelenlegi technikai színvonalból kihozták a maximumot. Ugyanakkor a szektor jóval nagyobb teljesítményre lenne képes, ezért további beruházásokra és piacbővülésre lenne szükség. A szekció azt mutatja be, melyek a legfontosabb kormányzati-államigazgatási elképzelések az agrárgazdaság stratégiai fejlesztésére, illetve melyek azok az ágazati területek, ahol a befektetések a legnagyobb sikerrel kecsegtethetnek. Szó lesz arról is, hogy az agráriumot is elérő, elképesztően felgyorsult modernizáció milyen előnyöket és kihívásokat tartogat a hazai gazdálkodók számára. A Visegrádi Országok (V4-ek) élelmiszeripari csúcsszakértői pedig azt vitatják meg, milyen jövő várhat a régió élelmiszeripari cégeire. 

08:10 - 08:15

Megnyitó

Bán Zoltán, vezérigazgató, Net Média Zrt.

08:15 - 08:40

Kulcskérdés a versenyképesség – Kormányzati intézkedések és tervek a magyar agráriumban

Előadó: Nagy István, agrárminiszter, Agrárminisztérium (felkérés alatt)

08:40 - 09:30

Kerekasztal-beszélgetés: Korszakváltás küszöbén – A modern mezőgazdaság legnagyobb üzleti lehetőségei és kihívásai

Beszélgetés résztvevői:

 • Győrffy Balázs, elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (felkérés alatt)
 • Jakab István, elnök, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (felkérés alatt)

09:30 - 10:20

Kerekasztal-beszélgetés: Sorskérdések az élelmiszeriparban – Nemzetközi fórum a V4-ek csúcsszakértőivel

10:20 - 10:40

Kávészünet

II. Szekció: Bankok az agráriumban – Verseny a gazdákért

A kormány szeptemberben százmilliárd forintos keretösszeggel új kedvezményes agrárberuházási hitelprogramot hirdetett, amelynek elsődleges célja, hogy át lehessen hidalni azt az időszakot, amíg hozzáférhetővé válnak a következő uniós költségvetési ciklus agrárfejlesztési forrásai. A szekció bemutatja, hogy az új kedvezményes hitelhez milyen feltételekkel lehet hozzájutni, illetve milyen további támogatott hitelkonstrukciók működnek az agráriumban. A kereskedelmi bankok vezető szakértői pedig arról számolnak be, melyek a pénzintézetek gazdálkodókkal szembeni legfontosabb elvárásai, milyen pozitívumokat hozhat az agrárügyfelekért folytatott éles banki verseny az ágazat szereplők számára és várhatók-e újabb hitelkonstrukciók az agrártámogatások előfinanszírozásában, illetve más fontos agrárfinanszírozási területeken.

10:40 - 11:25

Kerekasztal-beszélgetés: Támogatott hitelprogramok a mezőgazdaságban – Hogyan juthatunk kedvező forrásokhoz?

Beszélgetés résztvevői:

 • Herczegh András, ügyvezető igazgató, Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

11:25 - 12:10

Kerekasztal-beszélgetés: Agrárfinanszírozás a gyakorlatban - Mit nyújtanak az agráriumnak a kereskedelmi bankok?

Beszélgetés résztvevői:

12:10 - 13:10

Ebédszünet

III/A Szekció: Új szelek az agráradózásban

Hatalmas változások következhetnek be a hazai agráradózási rendszerben, amelyek valamennyi ágazati résztvevőt alapvetően érinthetnek. Különösen az őstermelők és a családi gazdaságok adózási szabályozása módosulhat, ha a szakmai reformjavaslatok megvalósulnak, de a változtatási tervek hatással lehetnek a társas agrárvállalkozásokra is. A szekció arra fókuszál, hol tartanak most az előkészítő egyeztetések, mely területeken következhetnek be a legnagyobb szabályozási módosítások és végeredményben többet vagy kevesebbet kell-e majd adózniuk az agrárgazdaság szereplőinek.

13:10 - 14:00

Kerekasztal-beszélgetés: Egyszerűbben és kevesebbet? – Reformtervek az őstermelők, a családi gazdaságok és a társas agrárvállalkozások adózási szabályozásában

Beszélgetés résztvevői:

14:00 - 14:20

Kávészünet

III/B Szekció: Hódít a precíziós gazdálkodás

III/C Szekció: Kereszttűzben az állattenyésztők

Sorozatos támadások érik az európai állattenyésztési szektort, és a fenyegetések alól a magyar állattenyésztők sem vonhatják ki magukat. Egyre valóságosabb konkurenciát jelenthet a műhúsgyártás, az uniós szabadkereskedelmi megállapodások ronthatják a piacra jutási esélyeket, és az ágazatnak azzal is szembesülnie kell, hogy sokan az állattenyésztést is felelőssé teszik a klímaváltozásért. Eközben a sertéstermelésben fokozott bizonytalanságot okoz az afrikai sertéspestis (ASP), amely megbolygatta a nemzetközi húspiacot, és a hazai sertésállományt is veszélyezteti. A szekció arra fókuszál, milyen állategészségügyi és piaci következményekre kell felkészülniük a sertéstartóknak az ASP miatt, általában milyen perspektívák állhatnak az állattenyésztési szektor előtt, mely tényezőket érdemes figyelembe venni a beruházási döntéseknél, illetve milyen lehet az ágazat támogatottsága a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusban.

12:40 - 12:55

Állati nagy zűrzavar a húspiacokon

Előadó: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, Agrár Kompetencia Központ Erste Bank Zrt.

12:55 - 13:45

Kerekasztal-beszélgetés: Forró helyzet az állattenyésztésben: terjedő afrikai sertéspestis, fenyegető műhúsok, klímaváltozási támadások, szabadkereskedelmi megállapodások

Moderátor: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, Agrár Kompetencia Központ Erste Bank Zrt.

Beszélgetés résztvevői:

 • Bognár Lajos, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt)

13:45 - 14:05

Kávészünet

III/D Szekció: Az agrármarketing kulisszatitkai

Az élesedő piaci versenyben felértékelődnek azok a technikák, amelyekkel sikeresebbé lehet tenni a termékeladásokat. Így egyre nagyobb szerepet kap az agrármarketing a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szektorban egyaránt. A szekció azt mutatja be, melyek lehetnek az eredményes marketingtevékenység legfontosabb eszközei, milyen új fogásokat érdemes alkalmazni, illetve agrárgazdasági területen hogyan változnak a termékekkel kapcsolatos felhasználói és fogyasztói elvárások. Szó lesz arról is, hogy költségvetési támogatásokkal milyen bel- és külföldi megjelenések valósíthatók meg, és hogyan változhat a közösségi marketinggel kapcsolatos állami stratégia.

12:40 - 13:30

Kerekasztal-beszélgetés: Hogyan tűnjünk ki a tömegből? – Termékeladás modern marketinggel

Beszélgetés résztvevői:

13:30 - 13:50

Kávészünet

III/E Szekció: Vetőmagok, műtrágyák: mit lépjünk a klímaváltozásra?

Elképesztően szélsőséges időjárási helyzeteket teremt olykor Magyarországon is a klímaváltozás, amely miatt a gazdálkodóknak a súlyos aszályra és az özönvízszerű esőzésekre egyaránt fel kell készülniük. A termelők számára ma az egyik legnagyobb kihívás, hogyan reagáljanak az új körülményekre. Az alkalmazkodás egyik módja a változó környezeti feltételekhez igazodó vetőmagválasztás és agrotechnológia lehet. A szekcióban a hazai inputanyag-piac meghatározó cégeinek vezetői arra világítanak rá, hogy megfelelő vetőmagokkal és műtrágyázással miként csökkenthetők az időjárási kockázatok, illetve az éghajlatváltozás és a piaci igények hogyan befolyásolják a műtrágyázási technológiákat és a növénynemesítési irányokat.

12:40 - 13:30

Kerekasztal-beszélgetés: Hogyan védekezzünk a klímaváltozás ellen? – Új termékek és technológiák a vetőmag- és a műtrágya-felhasználásban

Beszélgetés résztvevői:

13:30 - 13:50

Kávészünet

III/F Szekció: Lépéskényszer a kertészetben

Válaszút előtt állnak a hazai kertészetek, amelyeknek a talpon maradáshoz meg kell felelniük a modern kor követelményeinek. A szekció arra keresi a választ, milyen kritériumok dönthetik el, mely termelők maradhatnak sikeresek és hosszabb távon milyen zöldség- és gyümölcstermelési ágazatok lehetnek perspektivikusak.  A felkért szakértők részletesen beszélnek arról, milyen megoldások jöhetnek szóba az ágazati munkaerőhiány csökkentésére és a klímaváltozási kedvezőtlen hatásainak kivédésére. A szekció témái között szerepel, milyen új precíziós termelési eljárások alkalmazhatók a kertészetekben, illetve hogyan változhat az ágazat termelési és beruházási támogatása a 2021-2027 közötti következő uniós költségvetési ciklusban.

12:40 - 13:30

Kerekasztal-beszélgetés: Válaszút előtt a hazai kertészetek: a precíziós termelés, a klímaváltozási kihívások, a 2020 utáni uniós támogatások és a munkaerőhiány legfontosabb kérdései

13:30 - 13:50

Kávészünet

IV/A Szekció: Gabonapiac: mi kell a sikerhez?

Hogyan kerüljük el a hatalmas bukást, és ehelyett hogyan érjünk el extraprofitot a gabonaszektorban? - a szekció erre a fogas kérdésre keresi a választ, amely minden szántóföldi növénytermelő jövedelmezőségét alapvetően meghatározza. A termésátlagok növelése érdekében szükség van a modern technológiai megoldások alkalmazására, de ugyanolyan fontos a minőségi követelmények teljesítése is. Az idei év például újra igazolta, hogy a károsítók – elsősorban a gombás megbetegedések - mennyire befolyásolhatják a termésminőséget és az értékesíthetőséget. Lényeges kérdés az is, milyen ártrendek jellemzik a nemzetközi és a hazai gabonapiacot, hogyan védhetjük ki a hektikus áringadozásokat, illetve mikor érdemes eladni vagy tárolni terményeinket?

14:20 - 15:10

Kerekasztal-beszélgetés: Veszteség vagy extraprofit? – Korszerű technológiák, minőségi követelmények, piaci trendek és árváltozások a gabonaszektorban

IV/B Szekció: Digitális agrárium, agrárinformatika

IV/C Szekció: A takarmányozás legújabb trendjei

Néhány éve még megmosolyogtató felvetésnek tűnt, mára viszont szinte kézzelfogható közelségbe került például a rovar- és algafehérjék felhasználása a takarmányozásban. Ez is mutatja, mekkora kihívásokkal kell szembenéznie az iparágnak az alaposan felgyorsult mezőgazdasági modernizáció keretei között. A szekcióban a legnagyobb hazai takarmánygyártók vezetői beszélnek arról, milyen innovációs megoldásokkal növelhető a takarmányozási hatékonyság, hogyan használhatják fel az állattartók a precíziós takarmányozási eszközöket és miként optimalizálhatják takarmányozásukat. Ugyancsak szó lesz arról, van-e esély az importból származó, genetikailag módosított (GMO) szója kiváltására a hazai takarmányozásban, illetve milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba.

14:05 - 14:15

Egy ütős tipp - Így keress többet a szójával

Előadó: Bene Zoltán, cégvezető, Karintia Kft.

14:15 - 15:05

Kerekasztal-beszélgetés: Innovatív és hatékony takarmányozási megoldások – Precíziós takarmányozás, takarmányoptimalizálás, takarmányárak

Beszélgetés résztvevői:

IV/D Szekció: Új szupervédjegy az élelmiszerpiacon

Vadonatúj állami védjegyrendszert dolgoz ki az Agrárminisztérium a hazai élelmiszergyártók számára, akik a várakozások szerint a többfokozatú új védjeggyel hatékonyabbá tehetik piaci megjelenésüket. A szekció azt mutatja be, hol tartanak ma a védjegyrendszer kidolgozási előkészületei, illetve várhatóan milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy az új állami védjegy a termékeken megjelenhessen. Egyik legfontosabb kérdésként a meghívott ágazati szakértők beszélnek arról is, milyen legyen a védjegyhasználat elnyeréséről döntő minősítési követelményrendszer. Ennek kapcsán megvitatják azt is, hogyan változnak az élelmiszerekkel kapcsolatos kereskedelmi elvárások, illetve mely szempontok figyelembe vételével lehet szert tenni piaci előnyökre.

13:50 - 14:40

Kerekasztal-beszélgetés: Új állami védjegyrendszer az élelmiszeriparnak – Minősítési kritériumok, kereskedelmi elvárások, piaci előnyök

Beszélgetés résztvevői:

 • Zsigó Róbert, államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt)
 • Éder Tamás, elnök, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége

IV/E Szekció: Növényvédelem: korszakos kihívások

Óriási kihívásoknak kell megfelelniük ma a növényvédőszer-gyártó és –forgalmazó vállalatoknak, mert jelentős változások zajlanak a piacon. A közelmúltban végbement világméretű cégfúziók átrajzolták az erőviszonyokat, másrészt jelentősen módosult, illetve módosul a szabályozási környezet is. A cégeknek reagálniuk kell a végrehajtott és napirenden lévő szerkivonásokra, illetve a klímaváltozás hatásai is jelentősen  befolyásolják a hatóanyagokkal és a termékekkel szembeni technológiai és egyéb követelményeket. Folyamatosan napirenden szerepel, milyen hatást gyakorolnak az egyes készítmények a beporzó rovarokra, illetve változnak a növényvédelemmel kapcsolatos társadalmi elvárások is. Eközben - például a dróntechnika alkalmazásával - az iparágat is eléri a rohamosan gyorsuló technikai fejlődés. A szekcióbeszélgetés azt járja körbe, hogy a növényvédőszer-piaci változásokból miként profitálhatnak a gazdálkodók, egyúttal pedig lehetőséget nyújt a vállalati termék innovációk bemutatására is.

13:50 - 14:10

Kerekasztal-beszélgetés: Vegyszerezés kontra méhek: mit tehet a növényvédelem a beporzó rovarokért?

14:10 - 15:00

Kerekasztal-beszélgetés: Hatalmas változások a növényvédelemben: cégfúziók, szerkivonások, új károsítók, dróntechnológia

Beszélgetés résztvevői:

IV/F Szekció: Nemzedékváltás a mezőgazdaságban

Az egyik legégetőbb probléma ma a hazai mezőgazdaságban a generációváltás, mivel a gazdatársadalom elöregedett. A statisztikák szerint az 55 év feletti termelők aránya meghaladja az 50 százalékot, míg a 35 évnél fiatalabbaké alig éri el a 6 százalékot. Az agrártárca deklarálta, hogy a generációváltás felgyorsítására stratégiát dolgoz ki, amely magába foglalja a termelői igényeket, illetve a jogszabályi-adminisztratív változtatási lehetőségeket. A szekció körbejárja, mit tartalmazhat a nemzedékváltási stratégia, melyek ma a gazdaságátadás legnagyobb nehézségei és milyen jó példák állhatnak az érintett gazdálkodók előtt. Szó lesz arról is, hogyan lehet vonzóvá tenni a mezőgazdaságot a fiatalok számára, és miként változhat a fiatal gazdák támogatása 2021-2027-ben, amikor hatályba lép az új uniós Közös Agrárpolitika szabályrendszere.

13:50 - 14:40

Kerekasztal-beszélgetés: Halaszthatatlan generációváltás: a gazdaságátadás megoldási lehetőségei és buktatói, fiatal gazdák támogatásai 2020 után

Állófogadás, esti programok

17:30 - 18:00

Díjátadó Ördög Nórával

18:00 - 23:00

Vacsora

Kísérőprogramok:

20.00 órától a színpadon a Black Velvet együttes

2019. december 5.

08:15-08:45 Regisztráció

I. Szekció: Harc az uniós agrártámogatásokért

Rendkívül nagy a bizonytalanság abban, hogyan alakul 2020 után az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP). A tét óriási, mivel a KAP évente több százmilliárd forint támogatást közvetít a magyar gazdák számára. A szekció államigazgatási és vállalati csúcsvezetők bevonásával, kiemelt témaként foglalkozik azzal, milyen támogatási környezetre számíthatnak a hazai termelők 2021-2027 között. A beszélgetésben résztvevők kitérnek arra, mekkora a veszélye az uniós források csökkenésének és mennyire változhatnak meg a támogatások igénybevételéhez előírt brüsszeli feltételek. Téma lesz az is, egyáltalán mikorra várható az új KAP hatálylépése, és támogatási szempontból mi történhet az addig tartó átmeneti időszakban. A szekció kiegészítéseként részletes előadás hangzik el arról, hogyan alakul a jelenleg futó, 1300 milliárd forintos magyar Vidékfejlesztési Program végrehajtása, milyen az elnyert támogatások kifizetési ütemezése és várhatók-e még további pályázati kiírások 2020-ban.

08:45 - 09:05

Kifizetések és új pályázatok a Vidékfejlesztési Programban – Az Agrárminisztérium tervei 2020-ban

Előadó: Kis Miklós Zsolt, államtitkár, Agrárminisztérium

09:05 - 09:20

Az új uniós Közös Agrárpolitika elfogadásának várható menetrendje

Előadó: Bori Tamás, DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság

09:20 - 10:10

Kerekasztal-beszélgetés: Nagy csúszás és hatalmas kérdőjelek a Közös Agrárpolitikában – Mit hozhat a 2020 utáni KAP a magyar gazdáknak?

Beszélgetés résztvevői:

 • Feldman Zsolt, államtitkár, Agrárminisztérium
 • Győrffy Balázs, elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (felkérés alatt)
 • Jakab István, elnök, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (felkérés alatt)
 • Kis Miklós Zsolt, államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt)
 • Mezei Dávid, uniós és agrárkapcsolatokért felelős igazgató, Takarék Csoport

II. Szekció: Mérleg és prognózis

Hogyan összegezhető és értékelhető a 2019-es év a szántóföldi növénytermelésben, az állattenyésztésben és a kertészetben? – ezt foglalja össze színvonalas szakmai előadásokkal a szekció, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a gazdálkodók saját tevékenységeik eredményeit összevethessék az agrárium országos teljesítményével. A szekció azt is érzékelteti, miként változott az idén az egyes meghatározó mezőgazdasági ágazatok eredményessége, és melyek voltak a leginkább befolyásoló tényezők. A Portfolio Agrárszektor Konferenciája immár hagyományosan nyújt átfogó helyzetértékelést az agrárium szereplői számára, de az idén a mérlegalkotás mellett a jövőre vonatkozó piaci és árprognózisok kapnak nagyobb hangsúlyt.

10:10 - 10:30

Évértékelés: Aszály, özönvíz és hektikus piac a növénytermelésben

Előadó: Petőházi Tamás, elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége

10:30 - 10:50

Évértékelés: Állattenyésztés – Feszült év a pestis árnyékában

Előadó: Wagenhoffer Zsombor, ügyvezető igazgató, Magyar Állattenyésztők Szövetsége

10:50 - 11:10

Évértékelés: Őrült időjárás - Kevesebb gyümölcs, több zöldség a kertészetben

Előadó: Ledó Ferenc, elnök, FruitVeB

11:10 - 11:30

Kávészünet

III. Szekció: Hogyan lehetünk sikeres agrárvállalkozók? – Példaértékű mezőgazdasági gyakorlatok és innovációk

Úttörő lépésként az Agrárszektor Konferencia olyan eredményes gazdaságfejlesztési projekteket mutat be, amelyek mértékadó mintául szolgálhatnak más gazdálkodók, ágazati szereplők számára is. Nem csak a végeredmény felvázolása a cél, hanem sokkal inkább az, hogyan kell nekikezdeni egy-egy beruházásnak és termékfejlesztésnek, melyek a megvalósítás nehézségei és a fejlesztések milyen kézzelfogható gazdasági előnnyel járnak. A szekcióban hat darab, egyenként tízperces előadás hangzik el, amelyek között helyet kapnak a hazai agráriumban újdonságot jelentő termék- és technológiai innovációk is.

11:30 - 12:30

Követendő minták az agrárgazdaságban - Előadások

IV. Szekció: Egy család – egy földörökös?

Több millió földtulajdonost érinthetnek és szinte valamennyi gazdálkodó tevékenységét befolyásolhatják azok a földszabályozási tervek, amelyek birtokrendezési törvénycsomagként az ősszel kerülhetnek a parlament elé. Mindenekelőtt az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása a cél, mivel a mai helyzet jelentősen gátolja a termőföldek hasznosítását. Emellett napirendre kerülhet a földöröklés újraszabályozása is, hogy az osztatlan tulajdonok ne „termelődjenek” újra, és ennek kapcsán felmerül, hogy egy családon belül a jövőben csak egyvalaki örökölhessen termőföldeket. A szekció arra törekszik, hogy körbejárja a földtulajdonlást, illetve a földvásárlást és a földhasználatot érintő legfontosabb várható változásokat. A szekciót megelőző előadásban pedig részletes tájékoztatás hangzik el arról, milyen agrártámogatási kifizetéseket teljesített a Magyar Államkincstár 2019-ben, illetve milyen kifizetési ütemezéssel számolhatnak a gazdálkodók 2020-ban.

12:30 - 12:45

A Magyar Államkincstár agrártámogatási kifizetései 2019-ben és 2020-ban

Előadó: Kondra Laura, elnökhelyettes, Magyar Államkincstár (felkérés alatt)

12:45 - 13:35

Kerekasztal-beszélgetés: Jön a birtokrendezési törvénycsomag: az osztatlan földtulajdonok és a földöröklés újraszabályozása – Ki vehet és ki bérelhet magyar földeket?

13:35 - 13:40

Zárszó

13:40 - 14:30

Záró ebéd

Támogatóink

Kapcsolat

Szervezés, lebonyolítás, információk

Kovács-Kopp Krisztina
 • Kovács-Kopp Krisztina
 • Rendezvényszervező
 •  
 • Telefon: 3617707373
 • E-mail cím:

Szponzorációs lehetőségek

Bacsa Attila
 • Bacsa Attila
 • Key Account Manager
 •  
 • Telefon: +36-30-650-9833
 • E-mail cím:

Tartalmi és szervezési kérdésekben

Hazafi László
 • Hazafi László
 •  
 • E-mail cím:
Iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!

Hírek, eseményajánlók első kézből

*

* - A feliratkozással elfogadom az ÁSZF feltételeit