Húsz éven belül vége az EU-nak? Egyre többen féltik Európát

Portfolio
Spanyolország kivételével minden európai országban úgy gondolja a megkérdezettek többsége, hogy az Európai Unió tíz-húsz éven belül felbomlik majd - derül ki egy most készült felmérésből. Az unió támogatottsága továbbra is magas, de a jelek szerint sokan félnek attól, hogy ennek ellenére vége lesz az EU-nak.
Az Európa Tanács által megrendelt felmérést a Yougov közvéleménykutató cég készítette el, 14 tagállamban összesen több mint 60 ezer embert kérdeztek meg. Az eredmények alapján csak Spanyolországban gondolja azt a többség, hogy 20 év múlva is létezik még jelenlegi formájában az Unió.

Franciaországban például az emberek 58%-a tartja reálisnak, hogy két évtizeden belül felbomlik a közösség, de alig maradnak le mögöttük az olaszok és a lengyelek, akiknek 57%-a válaszolta ezt.

A felmérésben részt vevők szerint a legnagyobb veszteség a közös piac összeomlása lenne az EU felbomlásával, másodikként említették a kontinensen belüli szabad utazás lehetőségének elvesztését, harmadikként pedig a szabad munkavállalás megszűnését.

Érdekesség, hogy az emberek jelentős része elképzelhetőnek tart egy háborút két EU-tagállam között a következő évtizedekben, az osztrákok 38%-a nyilatkozott így, a franciáknál ez az arány 35%, a románoknál pedig 31%.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF