Kétéltű járműveket és motorcsónakokat is vett a honvédség a 2 milliárdos EU-pénzből

MTI
Portfolio
Több mint 2 milliárd forint Európai Uniós támogatásból valósult meg a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának fejlesztése, amely elsősorban az árvíz elleni védekezésben való közreműködés képességeit fejlesztette – közölte a Magyar Honvédség az MTI Sajtószolgálatán keresztül.

Lezárult az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával létrejött KEHOP-1.6.0-15-2016-00003 azonosítószámú "A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése" című projekt, mely 2,005 milliárd forint európai uniós támogatás mellett, 2,296 milliárd forint teljes költséggel valósult meg.

A fejlesztésnek köszönhetően a Magyar Honvédség a korábbiaknál magasabb színvonalon és szélesebb körben nyújthat segítséget a természeti katasztrófák elleni védekezésben, valamint a károk felszámolásában. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A projekt kedvezményezett szervezete a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis.

A projekt elsősorban a Magyar Honvédség árvíz elleni védekezésben való közreműködéséhez szükséges képességeinekfejlesztését tette lehetővé.

A továbbiakban is várjuk a hasonló uniós fejlesztések projekt közleményeit az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

A projekt keretében 18 honvédségi beavatkozó csoport fejlesztésére, és további 7 új csoport megalakítására kerülhetett sor. A fejlesztés érintette az árvízi védekezésben használt, de a lakosság mentésére is bevethető kétéltű szállítóképességet, a terepen alkalmazható, hordozható vegyi azonosító képességet, valamint bővült a tábori ellátó képesség, mint például az élelmezés, a vízellátás és az üzemanyag-ellátás.

Nagy teljesítményű szivattyúkat, egyéni felszereléseket, tábori térvilágító eszközöket, gumicsónakokat és csónakmotorokat szereztek be. A védekezés hatékonyabb irányítása, illetve a beavatkozó csoportok gördülékenyebb együttműködésének érdekében informatikai és irodatechnikai fejlesztésre, digitális rádiótávközlők beszerzésére került sor.A projektnek köszönhetően tovább fejlődött, új elemekkel egészült ki a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer. A fejlesztések hozzájárulnak a lakosság személy- és vagyonbiztonságának növelése érdekében kialakítandó magasabb minőségű katasztrófavédelmi tevékenységhez.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Komka Péter

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF