Lazít az EU-pénzek felhasználási szabályain Brüsszel a koronavírus elleni harcban

MTI
Portfolio
Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette, az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

  1. A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében. (Múlt héten, a terv első jelzésekor még 500 ezer eurós volt ez a plafon, de ezt most megemelték a tényleges keretrendszerben.)
  2. Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint
  3. maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára.
  4. Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz.
  5. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani - közölték.

Az új intézkedések a magyar kormány számára is kedvezőek lehetne. A kormányzat több tagja is kijelentette már, hogy az uniós támogatási rendszerben végrehajtott jelentős átcsoportosítás hiába teremt rugalmas felhasználási lehetőséget jelentős összeg esetében, ezeket a pénzeket már lekötöttük más projektekre és nem kívánunk ezen módosítani. Varga Mihály pénzügyminiszter egy ma esti interjúban jelezte, hogy inkább az elérhető források kevésbé bürokratikus felhasználási lehetősége lenne a kormány számra kedvező, a mostani Bizottsági keretrendszer pedig éppen ezt célozza.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF