Margarete Vestager allami tamogatas koronavirus versenyjog
Uniós források

Itt a nagy EU-s terv: 170 milliós gyorssegélyt kaphat minden bajba került cég az államtól!

Portfolio
Átmenetileg fellazítaná az Európai Bizottság a szigorú állami támogatási szabályait a koronavírus helyzetre tekintettel és például azt javasolja, hogy a tagállamok anélkül adhassanak 500 ezer euróig terjedő állami támogatást a bajba került cégeknek, hogy azzal megsértenék a szabályokat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa a most nyilvánosságra hozott anyagban azt rögzíti, hogy a felpuhított szabályok értelmében a legfeljebb félmillió eurós támogatást kaphatnának a cégek, amely például közvetlen támogatásokat és adókedvezményeket együttesen jelenthetne. Mivel a forint most éppen 345 körül jár az euróval szemben, így ez a korlát 172 millió forintnyi támogatást is jelenthetne a kisebb és közepes cégeknek.

Az uniós biztos jelzése szerint a tagállamoknak most elküldött javaslatcsomag azt is lehetővé tenné, hogy az államok garanciavállalást nyújthassanak a kereskedelmi bankok hiteleihez, illetve mind a magán, mind az állami cégek számára kamattámogatott hiteleket adhassanak. Sőt, a tervek szerint azt is lehetővé tennék, hogy a bankok közvetlenül a kkv-s ügyfeleiknek tudjanak finanszírozási támogatást nyújtani.

Arról, hogy az uniós állami támogatási szabályrendszert a lehetőségekhez képest maximálisan fellazítják, már múlt pénteken jelezték bizottsági illetékesek, amikor a kohéziós EU-s támogatások masszív átcsoportosítási tervét jelezték. 

Tegnap este pedig az eurózóna pénzügyminiszterek döntöttek lényeges költségvetési és garanciavállalási lépésekről, keretekről:

Vestager mai közleményében is benne van a teljes rugalmasság hangsúlyozása, így például a légiügyi cégek esetén megengednék, hogy ne csak 10 évben egyszer kaphassanak állami támogatást, hanem most a rendkívüli helyzetben akkor kaphassanak, ha például néhány éve már kaptak.

Vestager szavai szerint a teljes keretrendszer néhány nap alatt összeállhat és tagállami jóváhagyás esetén el is indulhat.

Arról, hogy idehaza milyen intézkedéseket lenne célszerű megfontolni a gazdaságpolitikának, illetve a német kormány miket jelentett be, alábbi cikkeinkben írtunk:

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
háziorvos alapellátás
nyugdíjas boldog
piac reggel
biden trump
koronavírus járvány hőmérés
lánchíd
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Elemzések és kereskedési ötletek.
brusszel europai unio