Margarete Vestager allami tamogatas koronavirus versenyjog
Uniós források

Itt a nagy EU-s terv: 170 milliós gyorssegélyt kaphat minden bajba került cég az államtól!

Portfolio
Átmenetileg fellazítaná az Európai Bizottság a szigorú állami támogatási szabályait a koronavírus helyzetre tekintettel és például azt javasolja, hogy a tagállamok anélkül adhassanak 500 ezer euróig terjedő állami támogatást a bajba került cégeknek, hogy azzal megsértenék a szabályokat.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa a most nyilvánosságra hozott anyagban azt rögzíti, hogy a felpuhított szabályok értelmében a legfeljebb félmillió eurós támogatást kaphatnának a cégek, amely például közvetlen támogatásokat és adókedvezményeket együttesen jelenthetne. Mivel a forint most éppen 345 körül jár az euróval szemben, így ez a korlát 172 millió forintnyi támogatást is jelenthetne a kisebb és közepes cégeknek.

Az uniós biztos jelzése szerint a tagállamoknak most elküldött javaslatcsomag azt is lehetővé tenné, hogy az államok garanciavállalást nyújthassanak a kereskedelmi bankok hiteleihez, illetve mind a magán, mind az állami cégek számára kamattámogatott hiteleket adhassanak. Sőt, a tervek szerint azt is lehetővé tennék, hogy a bankok közvetlenül a kkv-s ügyfeleiknek tudjanak finanszírozási támogatást nyújtani.

Arról, hogy az uniós állami támogatási szabályrendszert a lehetőségekhez képest maximálisan fellazítják, már múlt pénteken jelezték bizottsági illetékesek, amikor a kohéziós EU-s támogatások masszív átcsoportosítási tervét jelezték. 

Tegnap este pedig az eurózóna pénzügyminiszterek döntöttek lényeges költségvetési és garanciavállalási lépésekről, keretekről:

Vestager mai közleményében is benne van a teljes rugalmasság hangsúlyozása, így például a légiügyi cégek esetén megengednék, hogy ne csak 10 évben egyszer kaphassanak állami támogatást, hanem most a rendkívüli helyzetben akkor kaphassanak, ha például néhány éve már kaptak.

Vestager szavai szerint a teljes keretrendszer néhány nap alatt összeállhat és tagállami jóváhagyás esetén el is indulhat.

Arról, hogy idehaza milyen intézkedéseket lenne célszerű megfontolni a gazdaságpolitikának, illetve a német kormány miket jelentett be, alábbi cikkeinkben írtunk:

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
AHS Krab lengyel önjáró löveg 155mm NEM TANK
tőzsde
Credit Suisse bejárata
bankjegy forint
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Margrethe Vestager Oroszorszag gazszallitas