Rég nem látott mozgások az olajpiacon

Portfolio
Hónapok óta meredek csökkenés volt megfigyelhető a Brent és a WTI típusú kőolaj ára közti különbözetben, mely mostanra gyakorlatilag eltűnt, miután az amerikai könnyűolaj az elmúlt hetekben látványosan emelkedett, felülteljesítve a Brentet. A spread csökkenésében az amerikai kontinensen belüli olajszállítást övező problémák enyhülése, valamint az iráni politikai feszültségek oldódása állhat elsősorban.
Eltűnt a Brent prémiuma

Az egyiptomi feszültségek kirobbanása óta jelentős emelkedés volt megfigyelhető az olaj piacán, az európai irányadó olajfajta, a Brent a 100 dollár körüli lokális mélypontjáról mostanra 108 dollárig kúszott fel, ami alig néhány hét leforgása alatt szép teljesítménynek számít.

Az amerikai irányadó olajfajta, a WTI emelkedése még ennél is erőteljesebb volt, itt a 94 dollár körüli lokális mélypontokról 108 dollárig történő emelkedést figyelhettünk meg.

Mindez pedig azt eredményezte, hogy az idén február óta meredeken csökkenő Brent-WTI különbözet mostanra gyakorlatilag eltűnt, mindössze 1 dollár körül mozog. Legutóbb 2010 decemberében láthattunk hasonlóan alacsony szintet a Brent-WTI spread esetében.

Az alábbi ábra is jól mutatja, hogy a spread eltűnése a WTI-nek volt köszönhető, mely a Brent-Ural-OPEC basket típusú olajokhoz képest évek óta mutatott alulteljesítését a közelmúltban látványosan ledolgozta.

Miért csökken az árkülönbözet?

Az alábbiakban azokat a főbb tényezőket emeltük ki, melyek az elmúlt hónapokban látott folyamatok hátterében állhatnak.

Szállítási nehézségek

A két olajfajta közti különbözet hónapok óta tartó csökkenése mögött az egyik fő tényező az lehet, hogy a várakozások szerint tovább enyhülhetnek a logisztikai korlátok, melyek korábban a WTI árfolyamának teljesítményét visszafogták. A Brent 2011 óta jelentősebb prémiummal forgott a WTI-hez képest, főként amiatt, hogy az oklahomai Cushing-ból meglehetősen nehéz volt észak-amerikai olajat megfelelő mennyiségben a mexikói-öbölbe szállítani, ahonnan aztán az elérhető lett volna az amerikai finomítók számára, vagy máshová került volna elszállításra a drágább Brent pótlására. Ezek a szállítási korlátok mostanra lényegesen enyhültek.

Ez utóbbit az EIA által közölt adatok egyértelműen megerősítik: a szervezet idei évre adott becslései szerint az új beruházások révén napi 1,15 millió hordónyi vezetékes többletkapacitás épülhet ki az USA-ban, mely az olaj elszállítását biztosítja Cushingból a mexikói-öbölbe. Emellett a tervek szerint további, napi 830 000 hordós szállítói kapacitás épülne ki, ami közvetlenül a texasi Permian-medencéből szállítaná az olajat a finomítókhoz.

Mindez pedig csökkentheti a Cushingban lévő többlet tartalékokat, és olcsóbbá teheti a WTI szállítását azokra a helyekre, ahol a leginkább kereslet van rá. Mindez pedig a két olajfajta árának konvergenciáját segítheti elő, csökkentve az árkülönbséget.

Iráni helyzet

A Brent-WTI spread elmúlt hónapokban látott meredek csökkenésében kétségkívül szerepet játszottak a fenti hatások, az azonban igen valószínűtlen, hogy a szállítási nehézségek enyhülése az elmúlt hetekben kezdett volna el igazán beépülni az árakba. A szállítást segítő infrastrukturális beruházások és fejlesztések jó ideje zajlanak már Amerikában. Abban, hogy a spread hirtelen eltűnt, szakértők szerint közrejátszhatott az iráni politikai helyzet alakulása. Az országban júniusban választások történtek, melyek végkimenetele nagyban csökkentette a kockázatát annak, hogy Irán és a nemzetközi piacok között a jövőben komoly konfliktusok alakulnak ki.

Korábban viszont az Iránt övező kockázatok prémiumként épültek be a Brent-WTI spreadbe, egy esetleges katonai összecsapás ugyanis a kínálati oldal szűkülése nyomán érzékenyen érintette volna a Brentet, jóval nagyobb mértékben, mint a WTI-t. Az iráni választások nyomán megnőtt az esélye, hogy az ország elleni nemzetközi szankciók enyhülnek, ez pedig egy fontos kockázati tényező mérséklődését eredményezheti az olajpiacon.

Kilátások

Arról, hogy a Brent-WTI spread az év második felében hogyan alakulhat, az egyes elemzőházak eltérő véleményt fogalmaznak meg. A Capital Economics korábban úgy vélte, a különbözet az év végére 5 dollárig szűkülhet, most azonban már úgy látják, hogy teljes egészében eltűnhet.

A Morgan Stanley nemrégiben kiadott elemzése viszont azt valószínűsíti, hogy az év második felében a spread tágulhat. A szakértők úgy vélik tartósan nem lesz képes 6-7 dollár alá csökkenni a két olajfajta közti különbözet, meglátásuk szerint a szállítási feltételek javulásának várható hatásait a piac túlbecsüli. A Morgan Stanley kiemeli továbbá, hogy az átlagosnál aktívabb hurrikán szezonra számítanak az idei évben, ami nyomást helyezhet a WTI árfolyamára (a mexikói-öbölben működő finomítókban működési problémák léphetnek fel, ami megnövelheti a valószínűségét a készletek felhalmozódásának a térségben).

Spekulatív pozíciók

A WTI esetében idén év eleje óta jelentősen nőtt a spekulatív nettó vételi pozíciók értéke, mely mostanra új csúcsra emelkedett.

Hosszabb távon nézve a Brentnél is emelkedő trend mutatkozik a spekulatív nettó vételi pozícióknál, bár az utóbbi hetekben némi megtorpanás volt már megfigyelhető.

Mindez összességében azt jelezheti, hogy a WTI esetében bizakodóbb a piac a további emelkedést illetően, ez pedig a Brent-WTI spread további szűkülésének irányába hathat.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF