Március: a vastagbélrák ellenes hónap

Portfolio
100 ezer ember él közöttünk, akikben már ma ott van az a polip, ami a következő 10 évben vastagbélrákot fog okozni. Akiknél időben észreveszik, meg fognak gyógyulni vagy ki sem alakul náluk a rák.
Évente átlagosan tízezer embernél fedez fel az orvos vastag-, illetve végbélrákot. Ez a lassan, mintegy tíz év alatt kialakuló rosszindulatú daganat megfelelő vizsgálattal idejében, még rákmegelőző állapotban felfedezhető lenne. Az egyik leghatékonyabb szűrővizsgálat a tükrözés. Ettől sokan tartanak szeméremből vagy félelemből, pedig a vastagbéltükrözés végezhető bódításban vagy akár altatásban is, minimálisra csökkentve a kellemetlenségeket. A beavatkozás előnye, hogy a megtekintés során felfedezett szemölcs-szerű elváltozások, polipok, illetve más szövetszaporulatok azonnal eltávolíthatók, és szövettani vizsgálattal megállapítható, vannak-e közöttük rákos sejtek. Miután a gyanúsnak látszó képleteket biztonságosan kivették, a vizsgálatot majd 10 év múlva ajánlott újra elvégeztetni.

Kék nap

Március hagyományosan a vastagbélrák elleni nemzetközi küzdelem hónapja. A hónap első péntekére immár hetedszer hirdették meg az "Öltözz kékbe" napot, amelynek célja a vastag- és végbéldaganatokkal kapcsolatos tudatosság erősítése. A kezdeményezés Amerikából indult, Magyarországon először 2012-ben a Van Holnap! Zsákos Alapítvány intézett felhívást kisebb-nagyobb közösségekhez, hogy március első péntekén öltözzenek kékbe, készítsenek a csoportról fényképet, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a vastagbélrák elleni küzdelem iránt. Az alapítvány célja, hogy segítse, támogassa a vastagbélrákkal diagnosztizált betegek kezelését, a sztómával kapcsolatos tudnivalókat, gyakorlati tanácsadással, lelki támogatással segítve a gyógyulás folyamatát. Honlapja: http://www.vanholnap.eu/

Fontos tudni!

Rendszeres szűrővizsgálattal a vastagbélrák miatti halálesetek több mint fele megelőzhető lenne. A vastagbélrák nem mindig okoz tüneteket, ezért fontos a szűrővizsgálat. A szűrővizsgálattal felismerhetők és eltávolíthatók a vastagbélpolipok is, amik esetleg később rákká alakulnának.

A második leggyakrabban halált okozó daganat, de rendszeres szűrővizsgálattal a vastagbélrák miatt meghaltak száma jelentősen csökkenthető lenne.

Vastagbélrák leggyakrabban az 50 év felettiekben fordul elő. Férfiak és nők egyaránt megbetegedhetnek.

Magyarországon egyelőre nincs szervezett ("meghívóleveles") vastagbélszűrés. Mindenki a háziorvosával beszéljen a vastagbélszűrés helyi lehetőségeiről.

Kétlépcsős szűrési stratégia

Magyarországon az úgynevezett kétlépcsős szűréssel kapcsolatban végeztek modellvizsgálatokat. Ezt arra alapozzák, hogy a vastagbélben növő polip és rák is gyakran vérzik. Ez a kis mennyiségű vér szabad szemmel nem látható, azonban laboratóriumi vizsgálattal a székletből kimutatható. A székletvizsgálatot széles népesség bevonásával lehet elvégezni, és csak azoknak javasolnák a végbéltükrözést, akiknél a teszt polipra vagy rosszindulatú elváltozásra utaló mikrovérzés nyomait igazolja. Ennél a csoportnál javasolt a vastagbéltükrözés, amelynek célja a rák, illetve rákmegelőző állapot felfedezése és a gyanús szövetszaporulatok eltávolítása. Az idejében felfedezett vastagbélrák gyógyulási esélye jó.

Az egészségügyi kormányzat tervei szerint hazánkban jelenleg két projekt megvalósítása van folyamatban:
  • Az E-alap terhére beszerzett szűrőtesztek felhasználásával az ország három megyéjében (Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyék), önként vállalkozó 104 háziorvos közreműködésével, a háziorvosi körzetekben élő mintegy 20.000 veszélyeztetett korú (50-70 éves férfi és nő).
  • A TÁMOP 6.1.3/A programból finanszírozottan, 117 háziorvosi praxis bevonásával, Csongrád megyében is elindult a szűrőprogram. A háziorvosok felkészítő képzését követően már elindult a megyében élő, veszélyeztetett korúak közül mintegy 13.000 fő szűrése.

Mindezek tapasztalatai - és a ráfordítható források - függvényében a szervezett vastagbélszűrés fokozatosan kerülhet országos bevezetésre.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF