Ők azok a milliárdosok, akik vagyonuk nagy részét eladományozták

Portfolio
Az elmúlt napokban rendkívüli adakozástól volt hangos a világsajtó: Szaúd-Arábia hercege, Alwaleed bin Talal eladományozza teljes vagyonát, mintegy 32 milliárd dollárt. De nem ő az egyetlen nagyvonalú milliárdos, több dúsgazdag ember szeretné kicsit jobbá tenni a világot. Most Amerika legnagyobb adakozóit gyűjtöttük össze a Forbes listája alapján.

1 2

Röpködnek a milliárdok.

17. Pierre és Pamela Omidyar

1 milliárd dollár, vagyis vagyona 12%-a ment jótékony célra az eBay alapítójánál és feleségénél. Az oktatás jobbá tételére fókuszálnak, küzdenek a kormányzatok átláthatóságáért, valamint azért is, hogy mindenkinek legyen a világon internet-hozzáférése.

Forrás:Europress / Getty

16. Michael és Susan Dell

Vagyona 6%-át adományozta el a Dell számítógépgyártó alapítója és a felesége. 1 milliárd dollárt adott gyerekek gyógyítására és egy új orvosi iskola alapítására.

Forrás:Europress / Getty

15. William Barron Hilton

A hotellánc tulajdonosa 1,1 milliárd dollárt fordított fiatalok támogatására, különösen a HIV-fertőzött gyerekek megsegítésére az Egyesült Államokban és Afrikában.

Forrás:Europress / Getty

14. David Koch

New York leggazdagabb embere vagyona 3%-át, 1,18 milliárd dollárt adományozott orvosi központokra és rákkutatásra. Múzeumoknak is jutott a pénzéből, a művészeteket is lelkesen támogatja.

Forrás:Europress / Getty

13. Julian Robertson

Vagyonának 36%-át, vagyis 1,2 milliárd dollárt adta a hedge fund-menedzser orvosi kutatásokra és a klímaváltozás elleni harcra.

Forrás:Europress / Getty

12. Ted Turner

Eddigi élete során 1,3 milliárd dollárt, vagyis vagyonának 59%-át adományozott a föld védelmére és a nukleáris fenyegetés ellen a médiamágnás, aki annak idején megalapította a CNN hírcsatornát.

Forrás:Europress / Getty

11. Jon Sr. & Karen Huntsman

A vegyipari mogul, aki többször legyőzte már a rákot, egy kutatóközpontot hozott létre Utah állam egyetemén. 1,4 milliárd dollárt fordított a betegség elleni harcra.

Forrás:Europress / Getty

10. Mark Zuckerberg

Eddig 1,5 milliárd dollárt, vagyis vagyonának mintegy 4%-át osztotta szét jótékony célra Mark Zuckerberg, nagyrészt Facebook-részvények formájában. Elsősorban oktatásra és egészségügyre adakozott a Facebook alapítója. Most 33 milliárd dollárra teszik vagyonát.

Forrás:Europress / Getty

9. Paul Allen

A Microsoft egyik alapítója 2,2 milliárd dollárt, vagyonának 13%-át adta jótékony célra. Neki lesz köszönhető az elmúlt 45 év legnagyobb elefántpopuláció-felmérése.

Forrás:Europress / Getty
1 2

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF