Videó: egyre többen vásárolnak használt szoftvert, erre érdemes figyelni

Portfolio
Az Európai Unióban legális a használt szoftverlicencek továbbértékesítése. Ennek a jogi alapját az úgynevezett „jogkimerülés elve” képezi, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerzői jog által védett áruk egy példányára vonatkozó kizárólagos terjesztési jog felhasználásra került, miután azt jogszerűen forgalomba hozták.

A legnagyobb az érdeklődés a standard Microsoft termékek mennyiségi licencei iránt mutatkozik. A magyar piacon is egyre népszerűbbek a használt szoftverek, megnőtt irántuk az érdeklődés - elsősorban azért, mert tiszta és egyértelmű a jogi környezet - mondták el a Portfolio-nak a Capefoxx szakértői.

Az elmúlt években állami intézmények, önkormányzatok vásároltak használt szoftvereket, de nagy biztosítók, bankok is rendelkeznek használtan vásárolt szoftverekkel.

A használt szoftverek forgalmazása speciális feltételekhez kötött az EU-ban, például a szoftvernek jogszerűen forgalomba hozottnak kell lennie, azaz kalózpéldányokra nyilvánvalóan nem érvényes a forgalomképesség. A szoftvert ténylegesen tovább is kell adni, azaz bizonyosságot kell szerezni arról, hogy a szoftvert a továbbadó saját magánál használhatatlanná tette.

A cikk megjelenését a Capefoxx AG támogatta.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF