Hivatalosan eladható a használt szoftver: milliókat spórolhatnak ezzel a cégek
Üzlet

Hivatalosan eladható a használt szoftver: milliókat spórolhatnak ezzel a cégek

Portfolio
Kevesen tudják, hogy egyfajta holt tőkét jelentenek azok a szoftverlicencek, amelyekre már nincs szüksége egy cégnek, vagy akár soha nem is használta őket. Pedig az ilyen licencek a legtöbb esetben jogszerűen értékesíthetők.

Az Európai Unió államaiban legális a használt szoftverlicencek továbbértékesítése. Ennek a jogi alapját az úgynevezett „jogkimerülés elve” képezi, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerzői jog által védett áruk egy példányára vonatkozó kizárólagos terjesztési jog felhasználásra került, miután azt jogszerűen forgalomba hozták.

„Nagy érdeklődés mutatkozik a standard Microsoft termékek mennyiségi licencei iránt. Ezek nagyon keresettek, így meglepően gyorsan forintosítani lehet a nem használt tőkét. Habár ezen üzleti modell jogszerűségét időnként még megkérdőjelezik, ennek ma már nincs alapja. Az EU, az Egyesült Királyság és Svájc területén engedélyezett a használt szoftverlicencek újraértékesítése és megszerzése néhány feltétel teljesülése esetén” – mondta el a Portfolio-nak Reiko Raie, a használtszoftver-szolgáltató piac egyik meghatározó szereplője, a Capefoxx szakértője.

Reiko Raie szerint a gyakorlati, a mindennapokban is tapasztalható előnye a rendszernek, hogy ezekkel a projektekkel az IT részleg (aminek sokszor nehéz felmutatnia a menedzsment számára konkrét bevételi számokat) vállalkozói szemléletűnek mutatkozhat, hiszen általában nekik van a legjobb rálátásuk a vállalaton belül a használaton kívüli vagy felszabadítható szoftverlicencekre, így ideális előfeltételekkel rendelkeznek a kezdeményezéshez.

Szigorú, de életszerű szabályozás

A szakértő elmondta, hogy a használt szoftverek forgalmazása speciális feltételekhez kötött az EU-ban.

A legfontosabb feltételek:

  • A termékeknek külön forgalomképesnek, tehát önálló szoftvereknek kell lenniük (pl. standard szoftvertermékek).
  • A gyártó által kiadott használati licencnek időben korlátlannak kell lennie.
  • A szoftvernek jogszerűen forgalomba hozottnak kell lennie, természetesen kalózpéldányokra nem érvényes a forgalomképesség.
  • A szoftvert ténylegesen tovább is kell adni, azaz bizonyosságot kell szerezni arról, hogy a szoftvert a továbbadó saját magánál használhatatlanná tette.

A szoftverlicencek értékesítése hozzájárul ahhoz, hogy az IT-részleg tőkeintenzív költségstruktúráról rugalmasabb, inkább üzemeltetésiköltség-orientált költségstruktúrára váltson. Mindezt úgy, hogy szoftverállományának egy részét újratőkésíti, így nincs szükség a megfelelő értékcsökkenési leírásokra. A megoldás lehetőséget ad arra is, hogy az IT-környezet felhőbe integrálásának tervét érthetőbben meg tudja indokolni.

Az Európai Bíróság döntése jogi keretet szabott a használt szoftverek kereskedelmének az Európai Gazdasági Térségben. Ezzel jelentős költségmegtakarítási lehetőség nyílt meg a szoftverlicencek terén – mondta lapunknak mondta lapunknak Schmidt Zsolt, a Deloitte Magyarország kockázatkezelési tanácsadás üzletágának Software Asset Management szakértője

"Egyes ügyfeleink a használt szoftvereket a szoftverszállítók felhőszolgáltatásaival egészítették ki. Jó példa erre az Office Pro Plus az Office 365 E1 csomaggal, amely jelentős megtakarítást kínált az Office 365 E3 csomaghoz képest 3 év alatt" - tette hozzá.

Mindazonáltal kulcsfontosságú az átruházott licencek dokumentációjának felülvizsgálata és érvényesítése az EB ítéletének megfelelően.

Többek között az eladó félnek bizonyítania kell, hogy az eredeti vevő az EGT-ből örökös licencet vásárolt, és rendelkeznie kell az elállási nyilatkozattal is. Ha ez nem szerepel a vásárlás részeként, előfordulhat, hogy az ilyen tranzakció nem teljesen jogszerű, és növeli a meg nem felelés kockázatát.

Különbséget kell tenni ugyanakkor a használt és a nem használt szoftverek értékesítésében. A használaton kívüli szoftverlicencek értékesítésével általában nagyobb szabadságot kaphat a cég a szoftverlicenc-gazdálkodás átalakításához. Azokat a licenceket, amelyekre már nincs szüksége, nem kell (vagy legalábbis nem kell teljes egészében) értékvesztésként elszámolni. Nem utolsósorban pedig hatékonyan erősítheti tárgyalási pozícióját a szoftverszolgáltatójával szemben.

A nem használt szoftverlicencek értékesítéséhez viszont először tisztán kell látni a licencállományt és annak használatát.

Így egy licenceladási projekt arra is jó alkalmat biztosít, hogy rendet és átláthatóságot teremtsen a vállalat a szoftvergazdálkodásában.

A licencek jogszerű átruházásához több előfeltételnek kell teljesülnie, és a cégnek több információt is össze kell gyűjtenie, többek között azt, hogy

  • pontosan mely licenceket szeretnék eladni? (Terméknév, verzió/kiadás, darabszám)?
  • milyen konstrukcióban beszerzett licencekről van szó? (EA, MPSA, Open, Select)?
  • ki a regisztrált tulajdonos, aki dönthet az eladásról?
  • milyen igazolásokkal rendelkeznek a licencek tulajdonjogára vonatkozóan?
  • melyik országban használták eddig a licenceket?
  • mikortól állnak rendelkezésre a licencek?

A szakértők szerint a vállalat IT-költségei jelentősen csökkenthetők használt szoftverek értékesítésével, például a standard Microsoft szoftverek licencköltségeinek akár 70 százalékát is meg lehet takarítani, például azáltal, hogy a cég használt licencekkel egészíti a meglévő szoftverlicenckészletét, vagy akkor, ha további számítógépekre van szüksége és így a licencigény meghaladná a Microsofttal kötött szerződésében foglalt mennyiséget.

A cikk megjelenését a Capefoxx AG támogatta.

Címlapkép: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street