Hivatalosan eladható a használt szoftver: milliókat spórolhatnak ezzel a cégek
Üzlet

Hivatalosan eladható a használt szoftver: milliókat spórolhatnak ezzel a cégek

Portfolio
Kevesen tudják, hogy egyfajta holt tőkét jelentenek azok a szoftverlicencek, amelyekre már nincs szüksége egy cégnek, vagy akár soha nem is használta őket. Pedig az ilyen licencek a legtöbb esetben jogszerűen értékesíthetők.

Az Európai Unió államaiban legális a használt szoftverlicencek továbbértékesítése. Ennek a jogi alapját az úgynevezett „jogkimerülés elve” képezi, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerzői jog által védett áruk egy példányára vonatkozó kizárólagos terjesztési jog felhasználásra került, miután azt jogszerűen forgalomba hozták.

„Nagy érdeklődés mutatkozik a standard Microsoft termékek mennyiségi licencei iránt. Ezek nagyon keresettek, így meglepően gyorsan forintosítani lehet a nem használt tőkét. Habár ezen üzleti modell jogszerűségét időnként még megkérdőjelezik, ennek ma már nincs alapja. Az EU, az Egyesült Királyság és Svájc területén engedélyezett a használt szoftverlicencek újraértékesítése és megszerzése néhány feltétel teljesülése esetén” – mondta el a Portfolio-nak Reiko Raie, a használtszoftver-szolgáltató piac egyik meghatározó szereplője, a Capefoxx szakértője.

Reiko Raie szerint a gyakorlati, a mindennapokban is tapasztalható előnye a rendszernek, hogy ezekkel a projektekkel az IT részleg (aminek sokszor nehéz felmutatnia a menedzsment számára konkrét bevételi számokat) vállalkozói szemléletűnek mutatkozhat, hiszen általában nekik van a legjobb rálátásuk a vállalaton belül a használaton kívüli vagy felszabadítható szoftverlicencekre, így ideális előfeltételekkel rendelkeznek a kezdeményezéshez.

Szigorú, de életszerű szabályozás

A szakértő elmondta, hogy a használt szoftverek forgalmazása speciális feltételekhez kötött az EU-ban.

A legfontosabb feltételek:

  • A termékeknek külön forgalomképesnek, tehát önálló szoftvereknek kell lenniük (pl. standard szoftvertermékek).
  • A gyártó által kiadott használati licencnek időben korlátlannak kell lennie.
  • A szoftvernek jogszerűen forgalomba hozottnak kell lennie, természetesen kalózpéldányokra nem érvényes a forgalomképesség.
  • A szoftvert ténylegesen tovább is kell adni, azaz bizonyosságot kell szerezni arról, hogy a szoftvert a továbbadó saját magánál használhatatlanná tette.

A szoftverlicencek értékesítése hozzájárul ahhoz, hogy az IT-részleg tőkeintenzív költségstruktúráról rugalmasabb, inkább üzemeltetésiköltség-orientált költségstruktúrára váltson. Mindezt úgy, hogy szoftverállományának egy részét újratőkésíti, így nincs szükség a megfelelő értékcsökkenési leírásokra. A megoldás lehetőséget ad arra is, hogy az IT-környezet felhőbe integrálásának tervét érthetőbben meg tudja indokolni.

Az Európai Bíróság döntése jogi keretet szabott a használt szoftverek kereskedelmének az Európai Gazdasági Térségben. Ezzel jelentős költségmegtakarítási lehetőség nyílt meg a szoftverlicencek terén – mondta lapunknak mondta lapunknak Schmidt Zsolt, a Deloitte Magyarország kockázatkezelési tanácsadás üzletágának Software Asset Management szakértője

"Egyes ügyfeleink a használt szoftvereket a szoftverszállítók felhőszolgáltatásaival egészítették ki. Jó példa erre az Office Pro Plus az Office 365 E1 csomaggal, amely jelentős megtakarítást kínált az Office 365 E3 csomaghoz képest 3 év alatt" - tette hozzá.

Mindazonáltal kulcsfontosságú az átruházott licencek dokumentációjának felülvizsgálata és érvényesítése az EB ítéletének megfelelően.

Többek között az eladó félnek bizonyítania kell, hogy az eredeti vevő az EGT-ből örökös licencet vásárolt, és rendelkeznie kell az elállási nyilatkozattal is. Ha ez nem szerepel a vásárlás részeként, előfordulhat, hogy az ilyen tranzakció nem teljesen jogszerű, és növeli a meg nem felelés kockázatát.

Különbséget kell tenni ugyanakkor a használt és a nem használt szoftverek értékesítésében. A használaton kívüli szoftverlicencek értékesítésével általában nagyobb szabadságot kaphat a cég a szoftverlicenc-gazdálkodás átalakításához. Azokat a licenceket, amelyekre már nincs szüksége, nem kell (vagy legalábbis nem kell teljes egészében) értékvesztésként elszámolni. Nem utolsósorban pedig hatékonyan erősítheti tárgyalási pozícióját a szoftverszolgáltatójával szemben.

A nem használt szoftverlicencek értékesítéséhez viszont először tisztán kell látni a licencállományt és annak használatát.

Így egy licenceladási projekt arra is jó alkalmat biztosít, hogy rendet és átláthatóságot teremtsen a vállalat a szoftvergazdálkodásában.

A licencek jogszerű átruházásához több előfeltételnek kell teljesülnie, és a cégnek több információt is össze kell gyűjtenie, többek között azt, hogy

  • pontosan mely licenceket szeretnék eladni? (Terméknév, verzió/kiadás, darabszám)?
  • milyen konstrukcióban beszerzett licencekről van szó? (EA, MPSA, Open, Select)?
  • ki a regisztrált tulajdonos, aki dönthet az eladásról?
  • milyen igazolásokkal rendelkeznek a licencek tulajdonjogára vonatkozóan?
  • melyik országban használták eddig a licenceket?
  • mikortól állnak rendelkezésre a licencek?

A szakértők szerint a vállalat IT-költségei jelentősen csökkenthetők használt szoftverek értékesítésével, például a standard Microsoft szoftverek licencköltségeinek akár 70 százalékát is meg lehet takarítani, például azáltal, hogy a cég használt licencekkel egészíti a meglévő szoftverlicenckészletét, vagy akkor, ha további számítógépekre van szüksége és így a licencigény meghaladná a Microsofttal kötött szerződésében foglalt mennyiséget.

A cikk megjelenését a Capefoxx AG támogatta.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam