Videó: 3 év alatt megtérülhet a napelempark, amit a kecskeméti üzem tetejére építettek

Portfolio
Az elszálló energiaárak miatt a vállalati szektorban is megnőtt az igény a napelemes rendszerek telepítésére. Kecskeméten az Univer üzemében annak jártunk utána, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy ilyen rendszer telepítésénél.

Az Univer több kecskeméti telephelyén is telepített már egy-egy kisebb naperőművet: az egyik ilyen rendszert a biomassza-erőművük tetején helyezték el. Mint megtudtuk, további naperőmű-beruházásokat is tervez a cég, hogy energiaszükségletük egyre nagyobb részét tudják zöld forrásból megtermelni.

Ezek a rendszerek ugyanakkor nem hasonlíthatók a lakossági napelemekhez: a legfontosabb különbség, hogy az adott pillanatban megtermelt energia nem lehet több, mint a fogyasztó által felhasznált energia. A Huawei technológiája lehetővé teszi a rendszer intelligens működését, amelynek egyik fontos eleme, hogy hiába süt a nap, az inverter nem enged energiát a közcélú hálózatba akkor, ha épp nincs fogyasztás.

A tervek szerint jövőre már az élelmiszeripari cég villamosenergia-felhasználásának 10 százaléka származik majd fenntartható forrásból. A hazai napelemes beruházások megfelelő körülmények között akár 2-3 év alatt is megtérülhetnek. 

A cikk megjelenését a Huawei támogatta.

Címlapkép: Portfolio 

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF