Kínos hiba vezetett a Boeing gépének súlyos incidenséhez

Portfolio
A Boeing arra kérte a légitársaságokat, hogy vizsgálják meg a 787 Dreamliner repülőgépek pilótafülkéjének üléseit egy Sydney-Auckland járaton történt incidens után. Ennek során több tucat utas megsérült, miközben az ülés kapcsolójának véletlen aktiválása miatt a repülő hirtelen zuhant - írta a The Guardian.

A Boeing repülőgépgyártó cég utasította a légitársaságokat, hogy végezzenek ellenőrzést a 787 Dreamliner típusú repülőgépek pilótafülkéjében található ülések kapcsolóin. Ez az intézkedés egy Sydney és Auckland között közlekedő Latam Airlines járatán történt incidens nyomán került előtérbe.

Az LA800-as járaton utazók közül többen megsérültek, amikor a gép váratlanul zuhanásba kezdett.

A Wall Street Journal értesülései szerint az esetet egy baleset okozta, amely során egy légiutas-kísérő véletlenül megütötte a pilótaülésen lévő kapcsolót, ami következtében a pilóta beleütközött a vezérlőbe.

A Boeing egy csütörtök esti feljegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ülés háttámlájának rugós kapcsolóvédője laza lehet, ami miatt a billenőkapcsoló elakadhat és ezáltal az ülés nem szándékos mozgása is bekövetkezhet. A cég hangsúlyozza, hogy az LA800-as járattal kapcsolatos vizsgálat még folyamatban van és annak eredményét a hatóságokra bízzák. Az elővigyázatosság jegyében emlékeztették a 787-es típusok üzemeltetőit egy 2017-ben kiadott szervizközleményre, amely részletes utasításokat tartalmazott az ülések kapcsolóinak ellenőrzésére és karbantartására.

A Boeing azt javasolta, hogy ezt az ellenőrzést végezzék el legközelebbi karbantartási alkalommal.

A vállalat jelenleg biztonsági válsággal küzd, miután januárban egy Alaska Airlines gépen kabinpanel-robbanás történt.

Ennek eredményeképpen több mint száz Max 9-es típusú repülőgépet kellett ideiglenesen kivonni a forgalomból. Dave Calhoun, a Boeing vezérigazgatója elismerte, hogy nagy kihívást jelent számukra visszaszerezniük a hatóságok és légitársaságok bizalmát. A Boeing továbbá jelezte, hogy kapcsolatban állnak a Latam légitársasággal és készek támogatást nyújtani az események kivizsgálása során.

Címlapkép forrása: 2013 Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF