Titokzatos szárnyalás a bankszektorban

Szabics András Zsolt
Utoljára a válság kirobbanása előtt láthattunk akkora növekedést a hazai privátbanki szektorban, mint 2013-ban, a kezelt vagyon az új szolgáltatók bevonásával együtt 17%-kal tudott emelkedni. Számos tényező segítette a vagyon bővülését, például az adóamnesztia áthúzódó hatása, a jegybanki kamatcsökkentés, a portfólió-tisztítás, a tőkebeáramlás és a kedvező hozamok. Az egyes privátbankok szintjén nagyon eltérő számokat láthattunk, igazi nyertesek a kisebb, alternatív szolgáltatók voltak. A privátbanki üzletágak szerint a kilátások is kedvezőek, többek között a Stabilitási Megtakarítási Számla bevezetése miatt könnyedén elérhető lehet szektorszinten a 4-8% közötti növekedés. Kockázatok ennek ellenére vannak, a leginkább a privátbankok a szabályozói környezettől és a magyar gazdaságpolitikától tartanak - derül ki a Portfolio.hu Privátbanki Felmérésből.

1 2

Neves külföldi szakértők is elmondják véleményüket a befektetési lehetőségekről a Portfolio.hu vagyonkezelési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

A féléves gyakoriságú Portfolio.hu Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A február-márciusi felmérésünkben 17 különböző privátbanki szolgáltató vett részt, a szektor legnagyobb szereplőit sikerült elérnünk. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2013 decemberében 2796 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett.
Felrobbant a privátbanki piac - Óriási vagyonnövekedés.
A magyar privátbanki piacról legutóbb szeptemberben adtunk helyzetjelentést, akkor a 2013 első félévi adatokról hullt le a lepel. A 2013-as év első fele nagyon jól sikerült, a kezelt vagyon fél év leforgása alatt 7,7%-kal tudott emelkedni a szolgáltatók adatszolgáltatás alapján, miközben ennél kicsivel nagyobb bővülésre 2012-ben egy egész évre szükség volt. Már szeptemberben sejteni lehetett, hogy különleges időszak következik, a február-március során elkészített felmérésünk ezeket az előfeltevéseket meg is erősítette. 2013-ban a szektorban kezelt vagyon 2391 milliárd forintról 2796 milliárd forintra emelkedett, amely 17%-os emelkedésnek felelt meg.

Már rögtön az elején fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy részben technikai tényezőnek volt köszönhető az emelkedés, mert a felmérés elkészítésekor több olyan szolgáltatótól (Concorde Értékpapír, Generali, Quantis Alpha) is sikerült adatot szereznünk, akik nem vettek részt a 2012 végi felmérésünknél. Azonban még ha ezt a tényezőt nem is vesszük figyelembe, akkor is 13,4%-kal bővült a kezelt vagyon, amihez hasonló százalékos növekedésre csak 2007-ben volt példa. Mindez azt jelenti, hogy egy kivételesen jó évet tudhat maga mögött a szegmens, a csökkenő alapkamat-környezetre rugalmasan tudott reagálni a szektor.

A magyar piacon a legnagyobb privátbanki szolgáltatóknak a kereskedelmi bankok számítanak, viszont számukra is új helyzetet teremtett, hogy a jegybanki alapkamat egyetlen év leforgása alatt 5,75%-ról 3%-ra esett le. A meglévő ügyfeleket a széles termékpaletta és a proaktív tanácsadói munka eredményeként döntő többségében meg lehetett tartani házon belül, sőt tere volt a növekedésének is. A szolgáltatókat segítette, hogy az alacsony betéti kamatok miatt új ügyfeleket lehetett megszólítani a privátbanki szolgáltatással, ráadásul az ügyfelek kockázatviselési hajlandósága nem emelkedett meg nagyon, azokat a termékeket keresték leginkább, amelyek visszafogott kockázat mellett adnak a lekötött betéteknél magasabb hozamot (például állampapírok, kötvényalapok).

Privátbankoktól származó információk szerint a szolgáltatók 2013-ban is folytatták a portfólió-tisztítást a szegmenseknél, ez akár nagyobb mértékű mozgást is előidézhetett a prémium- és privátbanki üzletágak között. A belépési limitek tudomásunk szerint nem változtak, azt viszont fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az OTP Bank hosszú idő után először, 2014 elejétől megemelte a limitjét a privát- és kiemelt privát kategóriánál 20/70 millió forintról 30/80 millió forintra. A többi esetben viszont nem volt nagyobb változás a megszokott kondíciókhoz képest. Ma már egyre inkább általánosnak számít, hogy a privátbanki limitek 50 millió forint fölé emelkednek, bár az is igaz, hogy ezek a limitek rugalmasan kezelhetők a nemzetközi sztenderdekkel összhangban.

A részletes adatokból kiderült, hogy volt tere 2013-ban az ügyfélszámlák növekedésének, az összesítéseink alapján egy év alatt a számlák száma 4,3%-kal 44 409-re emelkedett szektorszinten. A fentebb említett technikai tényezőt nem számítva is 3,1%-os volt a növekedés. Érdemes azt kiemelni, hogy a piacbővülést sokkal inkább a kisebb szolgáltatók idézték elő, a kezelt vagyon alapján piacvezető 6 szolgáltató közül egyedül a Citigold tudott nagyobb emelkedést felmutatni (alacsonyabb belépési limit mellett), az OTP-n kívül viszont már a többi szolgáltató stagnálást vagy csökkentést mutatott. Az MKB és a Raiffeisen esetében a nagyobb visszaesés technikai tényezőnek tudható be, mind a két szolgáltatónál családi számlák közlése van érvényben, ami az átmenet időszakában visszaesést okozhat, ráadásul a Raiffeisen esetében korábban limitemelésre is sor került.

A 2013-as év mindenképpen a vagyon alapján kisebb szolgáltatóknak kedvezett, az ügyfélszámlák nyitását illetően az alternatív szolgáltatók emelkedtek ki, így az SPB, az Equilor és a Concorde Alapkezelő. Az SPB erőteljesen kötvénypiaci fókuszú, és mivel az ügyfelek ez iránt az eszközosztály iránt voltak a leginkább nyitottak, a számlanyitások is megszaporodtak. Az viszont sokakat meglephetett, hogy egy év alatt duplázni tudták a számlákat. Az Equilor még a felfutási szakaszban jár, vélhetően az is támogatta az ügyfélszámlák nyitását, hogy csoporton belül alapkezelőt alapított a szolgáltató. A Concorde Alapkezelő esetében a diszkrecionális vagyonkezelés van a fókuszban, az abszolút hozamú stratégiák esetén megszerzett tapasztalat sok ügyfél számára lehetett vonzó.

Már önmagában azért tudott volna a tavalyi évben növekedni a kezelt vagyon a privátbanki szektorban, hogy az ügyfélszámlák bővülni tudtak, ehhez csak azt kellett volna elvárni, hogy az új ügyfélszámlákra legalább az üzletágban kezelt átlagvagyon jóváírásra kerüljön, és akkor még a befektetések átértékelődését nem is néztük. De ennél sokkal jobb volt a helyzet, azt olvashattuk ki a statisztikákból, hogy a szolgáltatók a magasabb ügyfélszámlák irányába tudtak elmozdulni, amit a portfólió-tisztítás is támogatott. Valójában a kezelt vagyon 17%-kal tudott növekedni, de a technikai tényezők levonásával is 13,4%-os volt az emelkedés.

Meglehetősen differenciált kép tárul elénk, ha az egyes szolgáltatókat megnézzük, a kimutatások alapján egyedül a Takarékbanknál volt visszaesés a vagyonban, de ez alapvetően az ügyfélszámlák csökkenésének volt betudható. A nagyobb kereskedelmi bankok közül a CIB és a K&H stagnálást mutatott, a többség viszont nagyobb emelkedéssel zárta az évet vagyon tekintetében. Több szereplőnél még a 2012 végéig élő adóamnesztiának a pozitív hatása is megmutatkozott, hiszen a tényleges vagyontranzakcióra még 2013 elejéig sor kerülhetett. A hozamok is támogatók voltak az év során, egy magyar kötvényalappal is 10% körüli hozamot lehetett elérni, nem beszélve a részvényekkel, amelyek akár 30%-os hozamot is hozhattak a befektetőknek. A sejtésünk azonban az, hogy még a potenciálisan elérhető magasabb hozamok ellenére is a tőkeáramlás volt az elsőrendű tényező a vagyonnövekedésnél.

Érdemes rápillantani a privátbanki piac szerkezetére, mert az utóbbi egy évben a kezelt vagyon alapján legnagyobb szolgáltatók piaci részesedése összességében csökkent. Miközben 2012 végén 78%-os részesedéssel álltak a szolgáltatók, addig 2013 végére ez az arány 74%-ra esett vissza. Persze ebben része volt annak is, hogy az adatszolgáltatást adó köre kibővült, viszont még enélkül is kimondható, hogy a "kisebb" szereplők tudtak piacot nyerni. Ez nem tekinthető nagyon látványosnak, viszont azért érzékelhető a verseny élénkülése, a privátbankoknak pedig egyre inkább a befektetési teljesítmények terén is versenyre kell kelniük. A betétek aranykorszakának egy időre egészen biztosan leáldozott, egy új időszakba érkeztünk, amikor már az ügyfelek is nyitottabbak az alternatívákra.

1 2

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF