Kivonják a koronavírus-vakcinát, amit halálos mellékhatásokkal hoztak összefüggésbe
Gazdaság

Kivonják a koronavírus-vakcinát, amit halálos mellékhatásokkal hoztak összefüggésbe

Portfolio
Az AstraZeneca bejelentette a COVID-19 elleni Vaxzevria vakcinájának globális piacról való kivonását, a piaci kínálati viszonyokra hivatkozva.

Az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat bejelentette, hogy globális szinten kezdeményezi a COVID-19 elleni vakcinájának, a Vaxzevriának a kivonását. A döntés hátterében az áll, hogy a pandémia kezdete óta jelentős mennyiségű frissített vakcina áll rendelkezésre, ami túlkínálatot eredményezett a piacon. Ennek következtében csökkent a Vaxzevria iránti kereslet, amelyet már nem állítanak elő és nem terjesztenek tovább.

A vállalat emellett tájékoztatta a nyilvánosságot arról is, hogy Európában megkezdte a vakcina forgalomba hozatali engedélyeinek visszavonását. Az indoklás szerint az újabb és változatosabb COVID-19 vakcinák elérhetősége miatt nőtt meg a frissített oltóanyagok kínálata.

A Reuters hírügynökség felidézi azt is, hogy korábban az AstraZeneca bírósági dokumentumokban elismerte: vakcinája mellékhatásokat okozhat, mint például vérrögképződést és alacsony vérlemezkeszámot.

A cég hivatalos kérelmét március 5-én nyújtotta be a vakcina piacról való visszavonására, amely kérelem május 7-én lépett érvénybe. Ezt elsőként a Telegraph hozta nyilvánosságra a hírt.

Az angol-svéd gyógyszergyár, amelyet Londonban jegyeznek tőzsdén, már tavaly elkezdett új stratégiai irányok felé nyitni. A COVID-19 elleni gyógyszerek eladásainak csökkenése mellett több tranzakción keresztül fordultak más területek felé, mint például légúti szinciális vírus elleni vakcinák és az elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztése.

Cikkünk megjelenése után a társaság arról tájékoztatott bennünket, hogy "a világjárvány óta több, újtípusú COVID-19 vakcinát fejlesztettek ki, a rendelkezésre álló újabb vakcinákból többletkészlet áll rendelkezésre".

"Ez a Vaxzervria iránti kereslet csökkenéséhez vezetett, amelyet már nem gyártanak és nem szállítanak. Az AstraZeneca úgy döntött, hogy kezdeményezi a Vaxzevria forgalomba hozatali engedélyének visszavonását Európában.A klinikai vizsgálatok során nyert kutatási bizonyítékok és real-word adatok alapján az AstraZeneca-Oxford oltóanyagról folyamatosan bebizonyosodott, hogy elfogadható biztonsági profillal rendelkezik, a szabályozó hatóságok szerte a világon megerősítik, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a rendkívül ritka lehetséges mellékhatások kockázatát.Az AstraZeneca-Oxford vakcinával kapcsolatos termékinformációkat 2021 áprilisában frissítették az MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – Gyógyszerek és Egészségügyi Termékek Szabályozó Hivatala) és EMA jóváhagyásával, amelyek tartalmazzák annak a lehetőségét, hogy az AstraZeneca-Oxford vakcina nagyon ritka esetekben thrombocytopenia szindrómával járó trombózist válthat ki (TTS). Ez a frissítés megfelelően dokumentált és nyilvánosan elérhető volt. Magyarországon az OGYÉI honlapon ez az információ 2021. április 8-tól jelent meg mindenki számára elérhetően" - részletezte a társaság.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Borzalmas állapotban van a német hadsereg egy friss jelentés szerint