Nem kell félni buboréktól - Mibe fektessünk idén?

Portfolio
Nem kell félni a Fed mennyiségi lazításának visszafogásától és buborékoktól sem, a részvénypiacoktól idén további emelkedésre számíthatunk. A kötvénypiacokkal szemben egyértelműen a részvénypiacokban, ezen belül is a fejlett piacokban és a ciklikus iparágakban van nagyobb fantázia - derült ki a Portfolio.hu csütörtöki Private Wealth Management Forumán.

Tapering = visszatérés a normál kerékvágásba

Az ügyfelek nem érezték az elmúlt 5 év részvénypiaci raliját, hiszen mindig volt miért aggódni. Idén is lehetnek nagyobb kilengések - vélte Al-Hilal István (Fidelity Worldwide Investment) a konferencia panelbeszélgetésében. Ügyfeleik közül sokan kötvényből pártolnák át manapság alacsonyabb kockázatú részvényekbe, de jellemző az átáramlás a fejlődő piacokról a fejlett piacokra is. Az egyes részvények magas korrelációja miatt nagy jelentősége van az aktív portfóliómenedzsmentnek - hívta fel a figyelmet. Al-Hilal a tapering azt jelenti, hogy visszatérhet a normális kerékvágásba a piac. A fejlett piaci és magas hozamú befektetéseket preferálja jelenleg, és fontosnak tartja a magas devizakitettséget.

Ocsenás Zoltán (Allianz Global Investors) szerint az elmúlt négy évben sok minden változatlan maradt: az alacsony kamatkörnyezet például továbbra is fennáll. A Pimco példáját említve (akik a kötvénybefektetések felől a vegyes és részvénypiacok felé mozdultak el) viszont arról is beszélt, hogy a részvénypiacokba ma friss tőke áramlik más piacokról. Ma szerinte "az kockáztat, aki nem kockáztat". Ocsenás nem lát ma lufit egyik jelentős piacon sem, de például a nyersanyagok piacán és Délkelet-Ázsiában visszaesést várnak idén. A taperingtől szerinte nem félni kell, az jó jel a gazdaság erősödésére. Az Allianznál hisznek az osztalékpapírokban.

Juscsák György (JP Morgan Asset Management) saját elmondása szerint a törmelék összeszedegetésével, diverzifikációval töltötte az elmúlt öt évet. Ma pedig úgy látja, a közép-európai befektetők kezdenek elmozdulni a hazai vállalati kötvények felől a globális diverzifikáció irányába, illetve a részvényalapok felé. Úgy véli, középtávon számos trend (pl. urbanizáció, motorizáció) miatt továbbra is érdemes feltörekvő piaci részvényekbe fektetni. Egyedülálló korszakot él át a befektetési piac. A befektetési penetráció ma az USA-ban 60%, Nyugat-Európában pedig 35% körüli, Magyarországon 24% fölé emelkedett (ez a mutató a befektetések arányát jelzi a megtakarításokon belül), és az alacsony kamatkörnyezet további javulást hozhat. Juscsák szerint az lesz majd izgalmas, ha nem a likviditásbővítés csökkentéséről, hanem a likviditás kivonásáról lesz szó a Fednél. A kötvényekkel szemben felülsúlyoznák a részvényeket, azon belül is a fejlett piacokat.

2009-ben kevesen látták még a bull piac kezdetét, így akik azóta benne maradtak részvénybefektetésükben, elhúztak a mezőnytől - mondta Cserháti András (Aberdeen Asset Management). Nem jellemző, hogy kötvényből részvénybe súlyoztak volna át az utóbbi időben a befektetők, eddig a feltörekvő piacok felől fejlettekbe áramlott a pénz a tapasztalatai szerint. A MSCI World 12 havi előretekintő P/E rátája 14 körüli, a feltörekvő piacoké viszont alig több 10% (alulárazottak). Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia és Brazília piaca vonzó ma szerintük, emellett a brit piacot, illetve az átváltható kötvényeket is ilyennek tartják. Ha nincs mennyiségi lazítás az USA-ban, a beteg ember meghalhatott volna. A beteg most kezd felépülni, és egyre inkább úgy tűnik, hogy elhagyhatja a kórházat - vélte a taperingről.

Továbbra is érdemes részvénybe fektetni

Kilenc befektetési trendet említett előadásában Martin Bruckner, az Allianz Investmentbank AG igazgatótanácsának tagja, amelyek miatt jórészt részvénybe érdemes ma fektetni:
1. Fennmarad az alacsony kamatkörnyezet,
2. Nem defláció, hanem dezinfláció van,
3. Az eurózóna tart egy szorosabb monetáris unió felé,
4. A globális gazdasági ciklus kilábalási szakaszban jár,
5. Japánban véget ért 30 év rossz politikájának korszaka,
6. A feltörekvőpiacokon ugyan van ellenszél, de hosszú távon a kötvény- és devizabefektetések kedvezőek lesznek,
7. A magas minőségű szuverén kötvények lefelé mutató kockázatokat hordoznak,
8. Az osztalék fontos hajtóerő marad a részvénypiacokon az alacsony kamatkörnyezetben, a magas osztalékhozamú részvények előnyösek,
9. A kockázatos eszközökbe érdemes fektetni továbbra is, de a 2013-as hozamok kivételesek voltak, várhatóan nem ismétlődnek meg.

A részvények ugyan már nem olyan olcsók, mint az elmúlt években, de drágának sem mondhatók - véli Bruckner. A P/E ráta alapján ugyan historikusan drágák ma az amerikai részvények, a kötvényekhez képest azonban nem felülértékeltek. A csalódást okozó amerikai makrogazdasági adatok jó része mögött pedig nem áll strukturális háttér, a gazdasági környezet strukturális és ciklikus szempontból egyaránt javulást mutat. Az európai részvények továbbra is nagyon olcsók a többi piachoz képest, az eurózóna részvénypiaca csak most indult kilábalásnak.

Bruckner az alábbiak figyelembe vételét tanácsolja erre az évre a befektetési stratégiában:

1. Részvények felülsúlyozása, a ciklikus iparágak preferálásával,
2. A feltörekvő piacokkal szemben a fejlett piacok előtérbe helyezése, óvatosság az árupiacokon
3. A feltörekvő piacokról nyersanyagot importáló országok preferálása a nyersanyag-exportőrökkel szemben,
4. A GDP-változások szoros figyelemmel kísérése
5. A kötvénypiacon a magas hozamok és az eurózóna felárainak figyelemmel kisérése
6. Annak figyelembe vétele, hogy egy ciklus közepén vagyunk
7. Nyomás alatt vannak a jegybankok, támogatni fogják a reálgazdaságot.

Magas hozam, mérsékelt kockázat?

Adam Lessing, a Fidelity Worldwide Investment igazgatója az előadásában úgy vélte, a legtöbb privátbanki tanácsadó szerint érdemes magas hozam után vadászni. Ezzel szemben az ügyfelek a válságok tapasztalatai alapján kockázatkerülők, jellemzően inkább betétbe tennék a pénzüket. Pedig a stabilitást igénylő ügyfelek számára is több befektetési lehetőség (pl. rugalmas kötvénybefektetések) áll rendelkezésre. Lessing saját tapasztalatai alapján az ügyfelek valódi igénye sokszínű, de alapvetően három csoportba sorolhatók: vannak, akik 1. stabilitást, mások 2. jövedelmet, megint mások 3. növekedést akarnak.

A magas hozamú kötvények továbbra is kockázatosnak tekinthetők, ennek ellenére mainstream befektetési eszközzé váltak. E befektetéseket jövedelemközpontú befektetésként lehet eladni, hosszú távon tartva 6-8%-os hozamot biztosítanak. Hosszú távon jobban hoznak, mint a részvények. Ami a részvényeket illeti, az osztalékért éri meg igazán hosszú ideig tartani ezeket: osztalékkal együtt az elmúlt 110 évben százszor annyit kerestünk volna, mint csak az árfolyammal - hívta fel a figyelmet Lessing, megállapítva: a részvényeket igazán az osztalékért éri meg tartani. A részvény kiváló hosszú távú befektetés, de nem elsősorban az árfolyamnyereség, hanem az osztalék miatt - vélte.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF