Mégis óvatosabb lehet az EKB

Mégis óvatosabb lehet az EKB

A Bloomberg friss felmérése szerint a közgazdászok kisebb mértékű kamatvágásra számítanak idén az Európai Központi Banktól (EKB). A felmérés szerint a válaszadók arra számítanak, hogy a hat negyedpontos betéti kamatcsökkentés közül az elsőt a jövő héten jelentik be, ami egy lépéssel kevesebb, mint amit áprilisban jósoltak.

A Fed jegybankára szerint még egy ideig nem lesz kamatcsökkentés

A Federal Reserve-nek talán tovább kell várnia a kamatcsökkentéssel, mert még az áprilisi, kissé enyhébb inflációs adat ellenére is folyamatos felfelé irányuló nyomás nehezedik az árakra - mondta csütörtökön Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke a Reuters tudósítása szerint.

Sötét jövő vár ránk, ha Jamie Dimon legújabb gazdasági forgatókönyvei valóra válnak

Sötét jövő vár ránk, ha Jamie Dimon legújabb gazdasági forgatókönyvei valóra válnak

A legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan elnökvezér-igazgatója szerint nem zárható ki, hogy az Egyesült Államok gazdaságában „hard landingre”, vagyis kemény földet érésre fog sor kerülni, de nagyok az esélyei egy stagflációs időszak beköszöntének is. Az infláció ragadós lehet, a kamatok még emelkedhetnek is Jamie Dimon szerint.

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

A dollár árfolyama az elmúlt hónapokban erőteljesen erősödött különösen az ázsiai valutákkal szemben. Az egyre több apokaliptikus pénzügyi beszéd megijesztheti a piacokat: úgy tűnik, hogy a japán jen az összeomlás szélén áll. Kína pedig úgy érezheti, hogy kénytelen leértékelni valutáját, ami káros következményekkel járhat a kínai és a globális gazdaságra nézve is. Felmerül így a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit a dollár erősödésének megakadályozására, és ha lehet is tenni valamit, kell-e egyáltalán?

Íme a hét legfontosabb piacmozgató eseményei

Íme a hét legfontosabb piacmozgató eseményei

A forint jó erőben volt az elmúlt két hétben, kedvezett a magyar devizának a jó nemzetközi hangulat. Ezen a héten elsősorban a hazai események mozgathatják a forintot, de a nemzetközi események között is lesz olyan, ami fordulatot hozhat a hangulatban. Itt a heti makronaptár, mutatjuk, milyen piacmozgató eseményekre kell figyelni.

Koronavírusos a Fed elnöke

Koronavírusos a Fed elnöke

Jerome Powell, a Fed elnöke elkapta a koronavírust, ezért otthonról dolgozik - írja a Reuters.

Itt a hét legfontosabb híre: csökken az amerikai infláció

Itt a hét legfontosabb híre: csökken az amerikai infláció

Kijött a hét legfontosabb adata, az amerikai infláció, amely több hónap emelkedés után végre csökkent áprilisban, a várakozásoknak megfelelően. A friss adatközlés megerősítheti a kedvező hangulatot a piacon, stabilabbá válhatnak a kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások. Az azonnali piaci reakció nem is maradt el.

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Az áprilisi esés után visszatért a jókedv a piacokra, múlt hét óta ismét emelkedést látunk. A piaci fordulatot ezúttal is az amerikai makrogazdasági helyzetre vonatkozó várakozások váltották ki, újabb hiedelem van kialakulóban a piacokon. Épp ezért ahogy eddig, úgy most is érdemes óvatosnak lenni: egy várakozásoktól eltérő fontos adat nagyon gyors és jelentős változást hozhat, és bár kezd körvonalazódni a nagy kép, a makrogazdasági kilátások továbbra is vegyesek.

Esett a dollár a Fed-elnök szavaira

Esett a dollár a Fed-elnök szavaira

Erősödött a forint szerdán, ez pedig lendületet vett a Fed kamatdöntését követően, amely a várakozásoknak megfelelően alakult: nem módostottak az irányadó kamaton, az marad továbbra is 5,25-5,5%. A Fed közleménye szerint a jelenlegi inflációs és reálgazdasági helyzet kiismerhetetlen, így a kiváráson túl nem sok teendője van.

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderült, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök az ülésen kifejtette, hogy szerinte nem lesz szükség kamatemelésre, és a beérkező adatokon múlik, hogy a jegybank mikor és mennyi kamatcsökkentést tud végrehajtani. Az összességében óvatos, inkább kissé laza hangulatú sajtótájékoztató erőt adott a piacoknak, a dollár gyengül.

Csökkent az üres álláshelyek száma az USA-ban

Csökkent az üres álláshelyek száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban márciusban az üres álláshelyek száma hároméves mélypontra esett, és a felmondások száma is csökkent, jelezve a feszült munkaerőpiaci környezet enyhülését, ami hozzájárulhat a Federal Reserve inflációellenes törekvéseihez.

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.