Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel

Portfolio
Az egyes régiók növekedési kilátásai nagyon eltérőek, Amerika jobb formában van, míg Európa kevésbé, ennek ellenére globálisan lehet jó befektetési lehetőségeket találni a kötvénypiacon. Aki magasabb hozamot szeretne, kockázatot kell vállalnia, ráadásul a makrogazdasági adatokra és vállalati eredményekre érzékenyebb piac miatt a volatilitás is időlegesen megemelkedhet. Európában a legnagyobb kérdés, hogy a deflációt sikerül-e elkerülni, ha ez nem sikerül, akkor az nagymértékű átrendeződést hozhat magával - véli Tógyer Dezső az SPB Befektetési Zrt.-től.
Európa sok tekintetben lemaradt

Most, hogy lassan maguk mögött hagyják a piacok a történelem eddigi legnagyobb pénzügyi- és gazdasági válságát, és egyre kevesebbszer hangzik el a válság szó a piacokon, a figyelem fokozatosan átterelődik a jövő felé. Ami egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági mutatók jelentősége felértékelődik, a piacok sorsát makroadatok alakíthatják.

A nyugati fejlett gazdaságok tőke- és hitelpiacai még mindig történelmi csúcsaikon vannak, pedig kockázatok jócskán akadnak. Miközben Japán és Európa deflációval küzd és gazdasági problémáik vannak. A gyakorlatilag zéró kamatok mellett nem akar beindulni a növekedés, sőt a hétvégi hírek szerint a meglévő növekedés fenntartása is veszélybe kerülhet Németország miatt a kontinensen. A mediterrán térségben hosszú ideje nem látott növekedést várnak egyes részeiben. De a novemberre kiírt katalán függetlenségi népszavazás ismét okozhat turbulenciát, ami megakaszthatja a mediterrán fellendülést. Ez egyelőre a portugál és a spanyol piacok kötvényeinek árazásában még nem látszik.

Az USA gazdasága eközben fenntartható növekedési pályán van, egészséges inflációval és zéró kötvény reálhozammal, miközben jelentős erősödésben van a dollár az euróval szemben, ami Európa látványos lemaradására utal. Eltérő kötvényárazások mutatkoznak az USA és Európa kötvénypiacain, az eurókötvények jelentősen teret veszítenek a dollárkötvényekkel szemben, amit a Yankee-kötvények kibocsátásának felfutása is jól szemléltet.

A globális kötvénypiacon az utóbbi napokban nagy horderejű bejelentés érkezett, a kötvénykirályként is emlegetett Bill Gross évtizedes sikerei helyszínét elhagyta. A kötvénypiaci befektetők között nagyon eltérő vélemények vannak a jövőt illetően, az egyik legfőbb kérdés, hogy vajon elkezdhetünk-e beszélni egy teljesen újfajta pénzpiaci helyzetről, ami merőben más befektetési gondolkodást kíván a piaci szereplőktől?

Európában a geopolitikai események még mindig meghatározóak. Az osztrák bankok pénzügyi helyzetének gyengülése erős kötvényárfolyam-esést hozott az elmúlt napokban, mivel a bankok kelet-európai kitettségeiken nagyobb veszteséget szenvednek el. Az osztrák kormány óriási szja-csökkentés jelentett be a hétvégén Bécsben, ami a lakosság pénzállományának jelentős növekedését idézheti elő. Ez nem csak a fogyasztást ösztönözheti, de a megtakarításokra is jótékony hatással lehet.

A rendkívül alacsony EKB alapkamat miatt Európában sehol sem lehet nagy nyereséget elérni a betéti kamatokon. Az euróban denominált eszközökre kihat a kontinensen érzékelhető alacsony, csaknem deflációba átcsapó gazdasági környezet. A héten a befektetők ezért is nagyon készülnek az EKB kamatdöntő ülésére és az azt követő Mario Draghi beszédre.

Vannak még jó lehetőségek a kötvénypiacon

A korábban említett kockázatok ellenére lehet a kötvénypiacokon is kedvező hozamlehetőséget adó eszközöket találni, azt viszont el kell fogadni, hogy a kockázatok megváltoztak. A kockázatkezelés egyértelműen felértékelődik, a különböző kötvénytípusok összeválogatása jelenthet nagyobb tőkevonzó képességet. Az alacsony kamatkörnyezet a kockázatosabb eszközöknek, így a részvénypiacoknak is kedvez, ezt a kötvényesek úgy tudják kihasználni, ha például átváltható kötvény van a birtokukban.

A makroadatok előtérbe kerülésével a piacokon nagyobb árfolyammozgások is elképzelhetők, egy váratlan esemény bármilyen eszközosztályban képes megemelni a volatilitást. Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a nagyobb hozam reményében kockázatot kell vállalni. A makroadatok mellett a befektetők nagyobb figyelemmel lehetnek a jövőben a vállalatok eredményességére is, ami átrendeződést hozhat magával a hitelpiacokon.

Európában kiemelt jelentősége lesz az EKB soron következő jelentéseinek, hiszen a befektetők globálisan azt látják, hogy az Egyesült Államok nagyon jó formában vészelte át a válságot. Többen úgy látják, hogy az EKB elkésett és a deflációval hosszútávon együtt kell élnie a régiónak. Most még nem tudhatjuk, hogy ez a forgatókönyv érvényesül majd, de ha valóban ez a végkifejlet valósul meg, akkor a piacokon átrendeződéssel jár majd együtt, ami természetesen a hozamokat is érinteni fogja.

Európán belül is nagyon eltérőek a kötvénypiacok, a magyar kötvénypiacra kitérve elmondható, hogy 2011 nyarától élénkült meg igazán a piac. A növekvő kereslet a hazai kötvények iránt az árazásban is megmutatkozott, hiszen jelentős árfolyam emelkedésen vannak túl az állampapírok és a devizában denominált vállalati kötvények. Ez utóbbi befektetés a geopolitikai események tükrében egyáltalán nem tűnt rossz befektetésnek, sőt a forint gyengülése még növelhette is az elvárt hozamot.

A kötvénypiac legnagyobb előnye, hogy bármilyen befektető megtalálhatja a maga számítását. Persze a kötvények kibocsátásakor a névérték már szelektálja a befektetőket, a kisebb névérték inkább a kisbefektetőknek szól, míg a nagyobbakkal az intézményeket szólítják meg. Szolgáltatótól függ, de nagyobb névértékkel rendelkező papírokhoz is hozzájuthatnak bizonyos ügyfelek. Ezt azzal is teszik vonzóvá a szolgáltatók, hogy a kötvényvásárlást díj felszámítása nélkül végzik.

Tógyer Dezső, a szerző az SPB Befektetési Zrt. befektetési tanácsadója.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF