FONTOS Hivatalos: Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri!
SPB: van egy izgalmas, dollárban kibocsátott magyar állampapír

SPB: van egy izgalmas, dollárban kibocsátott magyar állampapír

A központi bankok kitartó küzdelmet folytatnak a 2022-ben kialakult váratlan és erőteljes infláció ellen, és bár ebben a folyamatban jó úton haladnak, az elkövetkező időszak egyik legfőbb kockázata az, hogy a pénzügyi szigorító intézkedések recesszióba sodorják-e a globális gazdaságot. A jelenlegi kilátások szerint azonban inkább egy úgynevezett „soft-landingre”, azaz enyhébb gazdasági visszaesésre számíthatunk - vélik az SPB Befektetési Zrt. szakértői. Szerintük izgalmas vételi lehetőségek kínálkoznak jelenleg az euróban és dollárban kibocsátott vállalati kötvények piacán, főként a bankok, az autóipari cégek és a nyersanyagszektor cégeinek papírjai esetében. A vállalati kötvények mellett az állampapírpiac is tartogat kedvező lehetőségeket - derül ki az SPB közleményéből.

Két befektetésre kattantak most rá nagyon a magyar gazdagok

Két befektetésre kattantak most rá nagyon a magyar gazdagok

Bármennyire is sokat hallani, hogy jövőre egy irdatlan felpattanásnak lehetünk majd tanúi, én szkeptikusabb vagyok ennél, bár 2023 vonatkozásában azért jobb környezetre számítok, mint amilyen az idei volt – mondta el a Portfolio-nak adott interjúban Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója. A hazai privátbanki piac fordulóponthoz ért: az elmúlt időszakban megváltozott a lakosság befektetési magatartása, mindenki az inflációkövető papírok felé mozdult el, illetve megnőtt az igény a devizás befektetések iránt is. A szakember szerint a tőke- és hozamvédett befektetéseket is egyre jobban keresik a vagyonosabb ügyfelek, emellett sokan vannak, akik a portfóliókezelési szolgáltatás felé mozdulnak el.

Itt a jövő egyik meghatározó megatrendje, ami az energiaválság miatt robbanhat be igazán

Itt a jövő egyik meghatározó megatrendje, ami az energiaválság miatt robbanhat be igazán

Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll. Az okosotthonok piaca a becslések szerint globálisan 115,7 milliárd dolláros árbevételt termel 2022-ben – amelyből az európai piac idén körülbelül 29,1 milliárd dollárt tesz ki –, ráadásul világviszonylatban a piac mérete az előrejelzések szerint 2024-re 155,82 milliárd dollárra nőhet - hívja fel a figyelmet az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere.

SPB: van egy befektetés, amely az inflációkövető állampapírral is versenyezni tud

SPB: van egy befektetés, amely az inflációkövető állampapírral is versenyezni tud

Jelentősen átalakultak a befektetési portfóliók azzal, hogy év eleje óta minden eszközosztály jelentős esést produkált. Most a kezelt vagyon nagy részét alacsony kockázatú, készpénz-közeli eszközökben tartjuk, míg a kisebb része kifejezetten nagy árfolyamváltozásra képes instrumentumokból áll – mondta el a Portfolio-nak adott interjúban Zakár Tivadar, az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere. A szakember szerint a mostani energiaválságban jól teljesíthetnek az olajvállalatok, az osztalékfizető papírok, sőt, még a magyar tőzsdén is érdemes körülnézni. Azoknak pedig, akik az államkötvények komfortzónájában maradnának, vannak olyan lehetőségek, amelyekkel a magyar inflációt meghaladó hozamokat is zsebre tehetnek.

Új befektetési lehetőséget kapnak a MagNet Bank milliomos ügyfelei

Új befektetési lehetőséget kapnak a MagNet Bank milliomos ügyfelei

Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank és az SPB Befektetési Zrt., amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára. Az együttműködés eredményeképpen a jövő év végéig 500-600 új ügyféllel bővülhet az SPB ügyfélköre, és 2023 végére az együttműködés keretében kezelt állomány meghaladhatja majd a 10 milliárd forintot - derül ki az SPB közleményéből.

SPB: dolláros kötvényeket érdemes venni

SPB: dolláros kötvényeket érdemes venni

Döntően a rövid futamidejű, dollárban denominált kötvényeket és az ezekhez kapcsolódó befektetési eszközöket célszerű tartani a portfóliókban, és ez a márciusban megfogalmazott véleményünk továbbra is változatlan” – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén, ahol a cég szakértői arra kerestek választ, mibe érdemes fektetni a mostani időszakban.

Ezeket a befektetéseket keresik most a vagyonos magyarok

Ezeket a befektetéseket keresik most a vagyonos magyarok

Mostanában az árupiaci termékek a legkeresettebbek, főként a búza és az olaj, de megnőtt a hazai piacon befektetni kívánók aránya – árulta el a prémium banki ügyfelek preferenciáit Szabó Sándor, az SPB Befektetési Zrt. prémium banking igazgatója és igazgatósági tagja. A Portfolio-nak adott interjúban a szakember beszélt arról is, milyen devizában érdemes megtakarítani, mely eszközök adhatják a legnagyobb védelmet az infláció ellen, és melyek azok a szegmensek az árupiacokon, ahol lehet még pénzt keresni.

SPB: a dollárban lévő befektetéseket érdemes keresni 2022-ben

SPB: a dollárban lévő befektetéseket érdemes keresni 2022-ben

2022-ben gazdasági szempontból az energiahordozók árának emelkedése okán begyűrűző infláció, a Kínában újra erősödő járványhelyzet, a termék leszállítási időszakok növekedése, az amerikai kamatemelések és a klímaváltozás okán előtérbe kerülő alternatív energiaforrásokra való átállás nehézségei jelenthetik a fő kihívásokat – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén, ahol a cég szakértői arra kerestek választ, mibe érdemes befektetni háborús helyzetben. Az SPB bankárai szerint elsődlegesen a dollárban denominált eszközökbe ajánlott invesztálni a következő időszakban, de a befektetőknek az ausztrál, a norvég és – a kockázatvállalóbbaknak – a kínai piacon is van keresnivalójuk.

SPB: ezek a részvények mehetnek nagyot 2022-ben

SPB: ezek a részvények mehetnek nagyot 2022-ben

2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a Mol azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.

Mibe teszik a pénzüket a leggazdagabb magyarok  2022-ben?

Mibe teszik a pénzüket a leggazdagabb magyarok 2022-ben?

Az idei évben a hazai prémium banki piac folytatta a privátbanki piacot messze meghaladó bővülését, és idén év végére a szektor teljes kezelt vagyona jelentősen meghaladhatja a 6 ezer milliárd forintos szintet - mondta a Portfolio-nak Szabó Sándor, az SPB Befektetési Zrt. prémium banking igazgatója és igazgatósági tagja. A szakember szerint népszerűek az ESG-befektetések, de a kiberbiztonságba is sokan fognak fektetni 2022-ben.

SPB: idén nem várható jelentősebb forinterősödés

SPB: idén nem várható jelentősebb forinterősödés

Az aktuális gazdasági és piaci történésekről tartott online eseményt az SPB Befektetési Zrt. A szakértők többek között arról beszéltek, hogy ha kötvénypiac, akkor érdemes körülnézni az energiapiacon tevékenykedő cégek papírjai között, de a változó kamatozású kötvények is jól teljesíthetnek emelkedő hozamkörnyezetben. A forint kapcsán egyelőre nem látszik érdemi erősödési potenciál, de a jövő év hozhat ebben is változást.

A pandémia meglepő hatása: jelentősen nőtt a privátbanki ügyfelek megtakarítása

A pandémia meglepő hatása: jelentősen nőtt a privátbanki ügyfelek megtakarítása

Eredményes évet tudhat maga mögött a privátbanki szektor, jelentősen gyarapodtak az ügyfelek megtakarításai – mondta a Portfolio-nak az SPB Befektetési Zrt. privátbanki üzletágát irányító Széplaki Julianna. A szakember szerint a pandémia miatt kedvező beszállási lehetőségek alakultak ki a vállalati kötvények piacán, beszélt arról, melyek a legjobban teljesítő szektorok a kötvénybefektetések esetében, és szó esett arról is, milyen növekedési lehetőséget kínál a hazai piac egy kisebb és független szereplőnek, amilyen az SPB.

Amikor sokan azt várták, hogy irányt vált a magyar gazdagok pénze, de egészen más történt

Amikor sokan azt várták, hogy irányt vált a magyar gazdagok pénze, de egészen más történt

Tavaly még erős félelmek voltak azzal kapcsolatban, hogy a cégtulajdonos privátbanki ügyfelek arra kényszerülnek majd, hogy a magánvagyonukból finanszírozzák a vállalkozásaikat, és ez forráskivonást okoz a privátbanki szektorból, de nem ez történt. Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjúban arról beszélt, hogy eredményes évet tudhat maga mögött a szektor, jelentősen gyarapodtak az ügyfelek megtakarításai, de a jövőben is inkább a vagyonkoncentráció lesz a jellemző. A szakember szerit idén jó beszállási lehetőségek lesznek a vállalati kötvények piacán, de a zöld befektetések iránt érdeklődőknek is számos lehetőséget tartogat az év.

SPB: 10% feletti hozammal kecsegtetnek a legjobb kötvénybefektetések

SPB: 10% feletti hozammal kecsegtetnek a legjobb kötvénybefektetések

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban jelentősen felerősödtek a kamatemeléssel kapcsolatos várakozások, amit a 10 éves amerikai állampapír-piaci hozam elmúlt két hónapban látott, mintegy 40 százalékos emelkedése is jól mutat. Ennek ellenére a Fed a héten nem változtatott a kamatokon, és az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény tájékoztatása szerint erre egészen addig nem is kerül sor, amíg az infláció „egy ideig meg nem haladja a 2 százalékot”.  Az SPB  szakértői azonban úgy látják, hogy a 2021-ben várható jelentős amerikai gazdasági fellendülés, és az azzal párhuzamosan megugró infláció miatt, a Fed kénytelen lesz előbbre hozni a kamatemelési ciklust, és akár már az idei év vége felé elindítani azt. A legkorábban az év végén várható kamatemelkedés pedig jó befektetési lehetőségeket teremt a kötvénypiacokon.

Sorra szállnak ki a leggazdagabb magyarok a piacokról - megéreztek valamit?

Sorra szállnak ki a leggazdagabb magyarok a piacokról - megéreztek valamit?

Bár a tavaszi tőzsdei esés megnövekedett kockázatvállaláshoz vezetett a privátbanki portfóliókban, augusztus óta inkább a profitrealizálás jellemzi a magyar gazdagokat. A Portfolio által megkérdezett privátbanki vezetők szerint nem jellemző, hogy a privátbanki ügyfelek a privátbanki vagyonból pótolnák ki a cégeik likviditási szükségletét, hanem ezt egyéb, jellemzően a kormányzat által bevezetett eszközök igénybe vételével orvosolják a cégtulajdonosok. Abban pedig mindenki egyetértett, hogy bár fontosak és hasznosak a digitális fejlesztések, a privátbanki szegmens a személyes kapcsolattartásra épül.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.