CSOK-ot akarsz? - Fontos tudnivalót közölt a NAV

Portfolio
Közzétette a NAV, miként kell igazolni CSOK igénybevétele esetén, hogy az igénylő köztartozásmentes adózónak minősül. Kétféle módja van ennek.
Többet akarsz tudni a CSOK-ról? Ma este is találkozhatsz roadshow-nkon a szakértőkkel.


Akár új lakásba, akár használtba szeretne költözni a család, az igénylő szülőknek igazolniuk kell, hogy köztartozásmentes adózónak minősülnek. A NAV szerint a jogszabály alapján a köztartozásmentesség igazolása két módon történhet:

1. köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepléssel

Ahhoz, hogy valaki ebben szerepeljen, a KOMA elnevezésű nyomtatvány sorban állás nélkül, elektronikus úton nyújtható be (az elektronikus ügyintézés személyes ügyfélkapu regisztrációt igényel). A kérelem benyújtása illetékmentes. Amennyiben az igénylő a hónap utolsó napján a bekerülés feltételeinek megfelel, a következő hónap 10. napján felvételre kerül az adatbázisba. Az adatbázis adatai bármikor, bárki által, azonosítás nélkül lekérdezhetők. A fentieken túl előnye, hogy a feltételeknek megfelelve további ügyintézés és költségek nélkül akár éveken keresztül lehet támaszkodni az adatbázisban szereplésre minden olyan alkalommal, amikor a tartozásmentesség igazolásának szükségessége felmerül.

2. 15 napnál nem régebbi nemleges adóigazolás bemutatásával

A nemleges adóigazolás elektronikusan az IGAZOL nyomtatványon, illetőleg postai úton, személyesen, vagy az állami adó- és vámhatóság Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerében igényelhető illetékmentesen. Az adóigazolás kiállításának határideje 6 nap. Az igazolásnak nincs érvényességi ideje, azonban a CSOK igénylése során nem használható fel, ha 15 napnál régebben került kiállításra. Ez esetben új igazolás iránti kérelmet kell benyújtani.

A fentiekről további információkat itt közölt a NAV, az Ügyfélkapu regisztrációhoz pedig itt lehet időpontot foglalni a sorban állás elkerülése érdekében.


Többet akarsz tudni a CSOK-ról? Ma este is találkozhatsz roadshow-nkon a szakértőkkel.

Nem tudod teljesíteni a CSOK feltételeit? Válogass kedvező kamatozású lakáshitelek közül a Bank360 lakáshitel kalkulátorának segítségével!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF