Új országba léphet be az OTP

Portfolio
Moldovai lapértesülés szerint az OTP megszerezheti a Mobiasbanca többségi részesedését, ennek letárgyalására érkezhet a következő napokban Moldovába a magyar bank vezetése.

Moldáv bankot vehet az OTP

A Mold Street nevű moldáv hírportál úgy tudja, hogy az OTP vezetői a Mobiasbanca többségi részesedésének megvásárlásáról szóló előzetes megállapodás megkötése és aláírása miatt Moldovába érkeznek a következő napokban. Az OTP nem erődítette meg a hírt. A Mobiasbanca ahhoz a bankcsoporthoz, a Société Généraléhoz tartozik, amelynek több leánybankját (albán, bolgár, szerb) már megvásárolta az OTP. A moldáv bankban 67,85 százalékos tulajdonrésze van a Société Généralénak, 20 százaléka a BRD-nek és 8,84 százalékos részesedése az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak.

Harmadik/negyedik legnagyobb bank Moldovában

A Mobiasbanca a 2017 végi állapot szerint 54 bankfiókon és 137 ATM-en keresztül szolgálja ki 148 ezer magánszemély és 13 ezer vállalati ügyfelét, 2017 végén 714 alkalmazottat foglalkoztatott.

Piaci részesedése az elmúlt években jelentősen nőtt, 2017 végén mérlegfőösszeg alapján 12,72 százalékos részesedéssel a 4. legnagyobb moldáv bank volt, a hitelpiaci részesedése 14,49 százalék volt, ami alapján a harmadik legnagyobb moldáv bank volt, a lakossági betéti piacon 10,54 százalékos (4. hely), a vállalati betéti piacon pedig 16,3 százalékos (3. hely) volt a részesedése.


A moldáv bank az elmúlt években profitábilisan működött, 2017-ben az adózott eredménye 278 millió moldáv lej volt, akkori árfolyamon közel 4,2 milliárd forint.

A bank saját tőke arányos megtérülése az elmúlt években kifejezetten magas, 20-25 százalék körül állt.

Mennyit fizethet az OTP?

Az elmúlt évek akvizícióinak az a tapasztalata, hogy az OTP igyekszik könyv szerinti érték alatt bankot venni, de ha igazán jó minőségű, jól menedzselt és nagy piaci részesedésű pénzintézetet talál, akkor a könyv szerinti érték 1-1,5-szörösét is kifizeti. A Mobiasbanca az ország harmadik legnagyobb pénzintézete, piaci részesedése relatíve nagy, és profitábilisan, magas saját tőke arányos megtérüléssel működik, ezért nem ördögtől való gondolat azt feltételezni, hogy az OTP akár egyes-másfeles P/BV-n veszi meg a bankot. A Mobiasbanca saját tőkéje 2017 végén 1,5 milliárd moldáv lej volt, az mostani árfolyamon 24,7 milliárd forintnak felel meg, a könyv szerinti érték másfélszerese pedig 37 milliárd forint lenne.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF